Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sankcija ZDA za podjetje iz Slovenije

Podjetje Arktec iz Slovenije, ki si se ukvarja z elektroniko, je v lasti Rusa, ki je povezan z rusko obrambno industrijo.
ZDA cilja na posameznike in subjekte, ki se izogibajo sankcijam, in na tiste, ki po njihovem sodelujejo pri spodbujanju vojne proti Ukrajini ali so odgovorni za spodbujanje proizvodnje energije v Rusiji. FOTO: Zajem zaslona
ZDA cilja na posameznike in subjekte, ki se izogibajo sankcijam, in na tiste, ki po njihovem sodelujejo pri spodbujanju vojne proti Ukrajini ali so odgovorni za spodbujanje proizvodnje energije v Rusiji. FOTO: Zajem zaslona
15. 9. 2023 | 12:51
15. 9. 2023 | 13:21
2:34

Na seznamu skoraj stotih oseb in subjektov, ki jih je ameriško finančno ministrstvo včeraj dodalo na seznam kaznovanih s sankcijami v povezavi z rusko invazijo na Ukrajino, je tudi podjetje Arktec, ki je imelo sedež v Žužemberku, zdaj ga ima v Maliji nad Portorožem. Podjetje, ki se ukvarja s tehnologijami na področju elektronike, je v lasti Rusa Andreja Kokluna, (Andrei Khokhlun).

Nove sankcije so namenjene spodkopavanju možnosti Rusije za vojno proti Ukrajini. Vlada ZDA s temi ukrepi cilja na posameznike in subjekte, ki se izogibajo sankcijam, in na tiste, ki sodelujejo pri spodbujanju ruske vojne proti Ukrajini ali so odgovorni za spodbujanje proizvodnje energije v Rusiji.

Že 20. julija so na seznam kaznovanih uvrstili družbo AK Microtech (AKM) s sedežem v Rusiji, ker deluje ali je delovala v elektronskem sektorju ruskega gospodarstva. Specializirana je za prenos tuje polprevodniške tehnologije ruskim podjetjem za proizvodnjo mikroelektronike, vključno s subjekti, ki dobavljajo mikroelektroniko ruski obrambni industriji.

Včeraj so na seznam uvrstili lastnika in direktorja družbe AKM, ruskega državljana Andreja Rostislavoviča Kokluna in dve podjetji v njegovi lasti: Keko R s sedežem v Rusiji in Arktec s sedežem v Sloveniji. Na seznam sta bili uvrščeni, ker sta v lasti ali pod nadzorom Kokluna ali ker sta neposredno ali posredno delovali ali nameravali delovati v njegovem imenu.

Zaradi ukrepa so vse premoženje in deleži v premoženju zgoraj navedenih oseb v ZDA zamrznjeni. Poleg tega so blokirani tudi vsi subjekti, ki so neposredno ali posredno v 50-odstotni ali večji lasti ene ali več blokiranih oseb. V ZDA so vse transakcije z njimi prepovedane, razen s posebnim dovoljenjem.

https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy1731

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine