Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

S kuhanim vinom na stojnicah do nadaljnjega konec

Na podlagi česa se je vlada odločila za ta ukrep, ni jasno. Podatkov, ali so bile prevzemne stojnice žarišča širjenja okužb s koronavirusom, ni.
Ljubljana je letos zvečer bolj prazna kot v prejšnjih letih. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ljubljana je letos zvečer bolj prazna kot v prejšnjih letih. FOTO: Voranc Vogel/Delo
A. I.
4. 12. 2020 | 08:16
4. 12. 2020 | 08:33
4:56
Vlada je po četrtkovi seji podaljšala nekatere ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, med njimi je tudi odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikov. Iz osebnega prevzema blaga in hrane na prevzemnih mestih bodo od ponedeljka, 7. decembra, dalje izvzete alkoholne pijače. Poenostavljeno rečeno – s kuhanim vinom na stojnicah je začasno konec.

Na podlagi česa se je vlada odločila za ta ukrep, ni jasno. Podatkov, ki bi razkrili, ali so bile prevzemne stojnice žarišča širjenja okužb s koronavirusom, namreč ni. Tudi na novinarski konferenci po seji vlade o tej spremembi niso govorili, je pa objavljena v sporočilu za javnost, ki so ga poslali naslovnikom po seji vlade. Doslej je bil osebni prevzem blaga oziroma hrane dovoljen, in sicer med 6. in 21. uro, le upoštevati je bilo treba minimalen stik s potrošniki. Od 21. ure zvečer do 6. ure pa še zmeraj velja prepoved gibanja na prostem. 



Uživanje hrane in pijače na javnih površinah ostaja še naprej prepovedano. Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci sicer pozval prebivalce, naj se čim manj družijo med seboj, začasno odložijo obiske sorodnikov in upoštevajo ukrepe. Je pa vlada na zadnji seji sprejela tudi odločitev, da veljavnost turističnih bonov podaljša do konca leta 2021 in na ta način pomaga turistični panogi, ki je v pandemiji koronavirusa ena najbolj prizadetih. 

Slovenska pijačarska podjetja se letos zaradi pandemije covida-19 podobno kot sorodna industrija na svetovni ravni sooča z velikim padcem prodaje, kar še posebej velja v gostinskem in turističnem sektorju. Zaradi že drugega zaprtja gostinskih in hotelskih obratov nekaj več prodajo trgovcem, a to po njihovem ne more nadomestiti vsega izpada, poroča danes STA. Poraba alkoholnih pijač, predvsem vina in piva, je namreč precej odvisna prav od druženja. Po ocenah Združenja slovenskih pivovarjev je zaradi zaprtja restavracij, barov, pivnic in kavarn v Sloveniji ogroženih kar 38.000 delovnih mest.

Božično-novoletni sejem v Stari Ljubljani iz leta 2017 je zdaj le oddaljen spomin. FOTO: Blaž Samec/Delo
Božično-novoletni sejem v Stari Ljubljani iz leta 2017 je zdaj le oddaljen spomin. FOTO: Blaž Samec/Delo


Načrt sproščanja dejavnosti – po črni v rdečo fazo


Podatki sledilnika za covid-19 sicer kažejo, da je trenutno v državi 20.277 ljudi aktivno okuženih. Kljub zaprtim dejavnostim, trgovinam, lokalom, šolanju na daljavo in drugim ukrepom, s katerimi poskuša vlada zmanjšati prenos okužb, se epidemija pri nas ne umirja. V sredo smo v Sloveniji odkrili 1771 novih okužb, umrlo je 45 ljudi. Delež pozitivnih izvidov je bil 26,8-odstoten. Hospitaliziranih je bilo 1289 bolnikov, od tega jih je bilo na intenzivni negi 198. 

Premier Janez Janša je v četrtek predstavil načrt postopnega odpiranja dejavnosti oziroma sproščanja ukrepov. Iz črne faze, v kateri smo trenutno, ko je zaprta tako rekoč vsa država in deluje le nekaj nujnih dejavnosti, bomo v naslednjo – rdečo prešli, ko bo število okužb v sedemdnevnem povprečju manjše od 1350, hospitaliziranih pa bo manj kot 1200 oseb. Takrat se bo sprostil javni potniški promet, odprli se bodo muzeji, knjižnice (čeprav so te sicer večinoma že odprte oziroma lahko obratujejo), galerije, frizerji in kozmetični saloni za potrebe manikure oziroma pedikure. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine