Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Revščini so bolj izpostavljene starejše ženske

Boj proti revščini: Urejen sistem dolgotrajne oskrbe po zgledu severne in zahodne Evrope bi starostnike pravičneje zavaroval pred socialnimi tveganji, so prepričani v SSZS
Starejši sodijo med skupine, ki so tveganju revščine najbolj izpostavljene. Foto Roman ŠŠipić
Starejši sodijo med skupine, ki so tveganju revščine najbolj izpostavljene. Foto Roman ŠŠipić
17. 10. 2018 | 07:00
3:45
Ljubljana – Tudi po več letih visoke gospodarske rasti so starejši v Sloveniji še vedno zelo izpostavljeni tveganju revščine in socialne izključenosti, so ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti revščini opozorili v skupnosti socialnih zavodov (SSZS). Pred štirimi leti je bilo med revnimi petina starejših od 65 let, tveganju pa so bolj izpostavljene starejše ženske.



Ker se prebivalstvo hitro stara, starejši pa sodijo med skupine, ki so tveganju revščine najbolj izpostavljene, je jasno, da bi morala država starejšim nameniti več pozornosti, je poudaril sekretar SSZS Jaka Bizjak. Prepričan je, da bi bilo za bolj uspešno zajezitev revščine treba uvesti pravičnejši sistem dolgotrajne oskrbe, ki bo vsem, ne glede na finančne zmožnosti, zagotovil potrebne storitve.


V začaranem krogu


Opozarja, da se v začaranem krogu znajdejo mnogi, ki storitve dolgotrajne oskrbe nujno potrebujejo zaradi starostne oslabelosti, invalidnosti ali bolezni. Nižji socialno-ekonomski status in manjši dohodki so namreč močno povezani s slabšim zdravstvenim stanjem, to pa s staranjem povečuje tudi potrebe po dolgotrajni pomoči pri življenjskih opravilih. Ti ljudje v povprečju potrebujejo več pomoči in to dlje časa, vendar pa si teh storitev v trenutnem slovenskem sistemu ne morejo privoščiti ali pa le z velikim odrekanjem najbližjih, ugotavlja Bizjak.

Revnejši so pogosteje odvisni od neformalne oskrbe znotraj družine, kar še dodatno pripomore k prenašanju revščine iz generacije v generacijo, pravijo v SSZS, saj se s prelaganjem bremen na bližnje, predvsem na ženske, zmanjšujejo njihove priložnosti za redno plačano delo. Urejen sistem dolgotrajne oskrbe po zgledu severne in zahodne Evrope bi starejše pravičneje zavaroval pred takšnimi socialnimi tveganji in vsem prebivalcem omogočil, da se bolje pripravijo na starost, so prepričani v skupnosti socialnih zavodov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine