Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Rekorder ima v (so)lasti kar 370 stanovanj

Preverili smo, na koliko lastnikov nepremičnin bi vplivala napovedana progresivna obdavčitev premoženja, o kateri so govorili po koalicijskem vrhu.
Zakon, ki uredi obdavčitev nepremičnin, je – če obstaja politična volja – mogoče napisati v nekaj dneh, izpiliti pa v nekaj tednih. Koga bo bolela glava?

FOTO: Leon Vidic
Zakon, ki uredi obdavčitev nepremičnin, je – če obstaja politična volja – mogoče napisati v nekaj dneh, izpiliti pa v nekaj tednih. Koga bo bolela glava? FOTO: Leon Vidic
17. 9. 2024 | 05:00
6:18

V nadaljevanju preberite:

Po koalicijskem vrhu je predsednik vlade Robert Golob napovedal, da bodo izhodišča za nepremičninski davek pripravili do konca leta. Prvak SD Matjaž Han je dodal, da prvo stanovanje ne bo obdavčeno, druga, tretja in vse nadaljnje nepremičnine pa bodo obdavčene progresivno. Koordinatorica Levice Asta Vrečko je napovedala vztrajanje pri uvedbi davka na premoženje in obdavčitvi nepremičnin, kupljenih predvsem za špekulativno rabo.

Za kolikšen delež lastnikov nepremičnin bi lahko veljala napovedana progresivna obdavčitev? Po podatkih geodetske uprave ima večina lastnikov nepremičnin v Sloveniji v (so)lasti le eno nepremičnino. Takšnih je 670.507 lastnikov. Dve stanovanjski enoti ima v (so)lasti 186.366 lastnikov, tri ali več pa 73.915 oziroma osem odstotkov lastnikov nepremičnin. Nekateri posamezniki so zelo bogati, saj ima rekorder, fizična oseba, v (so)lasti kar 370 stanovanjskih nepremičnin, pri čemer je najverjetneje, da gre za nekoga, ki je nepremičnine dobil (tudi) z denacionalizacijo.

Je ob teh podatkih mogoče pričakovati, da bi z dodatno progresivno obdavčitvijo nepremičnin, ki ne bi zajela doma davčnih zavezancev oziroma stalnega bivališča, lahko na drugi strani razbremenili plače?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine