Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Policisti znova popisovali protestnike, do večjih incidentov ni prišlo

»Ne NIJZ ne vlada nista zabeležila enega samega primera okužbe na 25 zaporednih petkovih protestih,« so zapisali v Protestni ljudski skupščini.
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Borut Tavčar, Vojko Urbančič
16. 10. 2020 | 19:47
16. 10. 2020 | 22:12
3:39
Ljubljana je znova rdeča. Ne zaradi kake ideološke podstati iz preteklosti, pač pa, ker jo je epidemiološki podatek o trenutni 14-dnevni incidenci okužb na 100.000 prebivalcev tako kot večino ozemlja Slovenije postavil na seznam območij z izrazito razširjenimi okužbami.

Nekaj pred 19. uro je bilo na Prešernovem trgu ponovno, kot vsak petek, videti, da se protestniki kljub prepovedi zbiranja, ki jo je razglasitev rdečih območij Slovenije še stopnjevala, zbirajo. A je bilo policistov veliko več.

Zatem je steklo kolesarjenje po Slovenski cesti. Kolesarji so krožili po njej, enako po nekaterih drugih ulicah. Po Gosposvetski, Tivolski, kolesarili so do stavbe RTV, kjer so znova izrazili podporo tej medijski hiši in drugim neodvisnim medijem, ter do Ministrstva za notranje zadeve, kjer so obsodili policijsko represijo. 

Zbralo se jih je vsaj tisoč. Jaša Jenull je ob koncu protesta, ki je trajal okoli uro in pol, napovedal protest tudi prihodnji petek.

Kot je poročala STA, so policisti, ki so dogajanje nadzirali v sodelovanju z zdravstvenimi inšpektorji, znova popisali nekatere protestnike pred parlamentom, do večjih incidentov pa ni prišlo. RTV Slovenija je sicer poročala o tem, da se je v incident z enim od snemalcev zapletel raper Zlatko. Posredovali so možje postave, kar je sprožilo buren odziv prisotnih. Po poročanju STA je sicer šlo za snemalca Nove24TV.

image_alt
Policisti sistematično popisovali protestnike


FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Protestna ljudska skupščina je sicer udeležence pred začetkom pozvala k izogibanju Trgu republike, saj so tam pričakovali policiste. A se je skupina pešcev in kolesarjev tam vseeno sestala.

K udeležbi so znova pozvali predvsem kolesarje. Z bicikli, lučkami, piščalkami. K protestu na ulicah, pri čemer so napovedali izogibanje morebitnemu popisovanju udeležencev s strani policije. Prav tako so pozvali k nošenju mask oziroma ustrezne druge zaščite in spoštovanju distance dveh metrov.

Protestniki so pozvali k nošenju mask oziroma ustrezne druge zaščite in k spoštovanu distance. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Protestniki so pozvali k nošenju mask oziroma ustrezne druge zaščite in k spoštovanu distance. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


»Po dostopnih informacijah NIJZ ni nikoli izrazil mnenja, da bi obstajala realna nevarnost za širitev virusa na prostem, na razdalji večji od dveh metrov, med gibanjem s kolesom in hkrati še z uporabo maske,« so še zapisali.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


»Ne NIJZ ne vlada nista zabeležila enega samega primera okužbe na 25 zaporednih petkovih protestih. Če je tovrstno razpršeno kolesarjenje potencialno tveganje, bi bilo po tej logiki nujno že zdavnaj zapreti vse nakupovalne centre, kot tudi vsa mestna središča, saj je gostota pešcev sredi dneva na nekaterih mestnih ulicah povsem primerljiva z razpršenim kolesarskim protestom. Seveda pa je jasno da v tem primeru ne gre za strokovne, temveč za povsem politične kriterije – enako kot je bilo to pri kaznovanju povsem individualnega polaganja stopinj pred parlamentom,« menijo.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Teden po represivnejšem nastopu policije in napetosti, ki je sledila napovedi notranjega ministra Aleša Hosa, da bo policijski nadzor ostrejši, je bil del napotkov k udeležbi danes tudi tale: »Izogibam se srečanjem s policisti, če me ustavijo, zavlačujem postopek.« 



FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine