Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Proti komu je uperjen protest pacientov? Proti usodi neba?

Ali Žerdin in Janez Markeš, Delova komentatorja, tokrat o stavki zdravnikov in stavki pacientov.
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ali Žerdin, Janez Markeš, video: Voranc Vogel
4. 1. 2023 | 20:00
5. 1. 2023 | 10:41
2:21

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta tokrat razpravljala o dveh bližajočih se stavkah: stavki zdravnikov, ki jo je Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides napovedal za 11. januar, in stavki pacientov, ki jo je iniciativa Glas ljudstva napovedala za dan prej.

Med stavkovnimi zahtevami sta odprava plačnih nesorazmerij in jasna opredelitev vlade, da za nastale razmere niso odgovorni zdravniki, pacienti, ki ocenjujejo, da vsak dan svojega zdravnika izgubi dodatnih šestdeset ljudi, pa bodo zahtevali »sistemske, radikalne, nujne spremembe, ki jih potrebujemo zato, da rušenje javnega zdravstva ustavimo in naredimo korak v pravo smer«.

»Stavka pacientov je dobra ideja, vsekakor je treba odpreti to debato. Državljani jo moramo podpreti, četudi ni brez kontroverznosti. Stavka pacientov naj ne bi bila uperjena ne proti vladi ne proti zdravnikom. Proti komu je torej uperjena? Proti usodi neba? Krivičnosti sveta?« se je uvodoma vprašal Markeš in pristavil, da bo po njegovem mnenju treba »čvrsto poimenovati nekoga, ki ga lahko krivimo za to stanje«.

V nadaljevanju sta govorila o razmerjih med javnim in zasebnim sektorjem v zdravstvu. »Ena od tez, ki se pojavlja, je, da nimamo dveh zdravstvenih sistemov, torej javnega in zasebnega, pač pa imamo državni, javni in zasebni. Državni so državne bolnišnice, zdravstveni domovi in klinični centri. Javni so zasebni zavodi, ki pa so financirani prek javne zdravstvene zavarovalnice, zasebni pa je financiran z neposrednimi plačili uporabnikov storitev in popolnoma zasebnih zdravstvenih zavarovalnic,« je dejal Žerdin.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine