Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Protest v Lenartu, civilna iniciativa vztraja pri zaprtju sortirnice odpadkov

V Civilni iniciativi narava Slovenskih goric so prepričani, da obrat ne izpolnjuje pogojev za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja.
Požar v sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu. FOTO: PGD Benedikt
Požar v sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu. FOTO: PGD Benedikt
STA
16. 5. 2019 | 14:40
16. 5. 2019 | 20:51
4:04
Pred sortirnico nenevarnih odpadkov družbe Salomon pri Lenartu je civilna iniciativa danes znova zahtevala zaprtje obrata in odpravo okoljevarstvenega dovoljenja. Pristojne službe je medtem pozvala, naj preverijo, kako so uradniki lahko izdajali dovoljenja, če pa pri Lenartu ni komunalne čistilne naprave, ki je pogoj za okoljevarstveno dovoljenje.

V Civilni iniciativi narava Slovenskih goric so prepričani, da obrat ne izpolnjuje pogojev za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, saj ta zahteva tudi »odvajanje industrijske in komunalne odpadne vode v javno kanalizacijo, ki se konča s komunalno čistilno napravo Lenart«.

Čistilne naprave pri Lenartu namreč ni oziroma ne deluje, odpadne vode pa se iz kanalizacijskega voda odvajajo neposredno v potok Velka. Gradnja čistine naprave je sicer predvidena letos, financirana pa bo tudi z državnimi in kohezijskimi sredstvi, pravijo protestniki ter zato od ministrstva za okolje in prostor ter občine Lenart zahtevajo pojasnilo, zakaj se njena gradnja še ni začela, kdo je za zastoj odgovoren ter ali je sploh realna za letos.


 

Zahtevajo preverbo stanja


Od agencije za okolje in inšpektorata za okolje in prostor ter inšpektorata za javno upravo zahtevajo, naj preverijo, zakaj uradniki niso preverjali dejanskega stanja pred izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. Zaskrbljeni so tudi, ker je podjetje Salomon z dovoljenjem pridobilo pravico vgradnje treh naprav, katerih skupna zmogljivost je okoli 690 ton, kar je nekajkrat več, kot je to dopuščalo prejšnje dovoljenje na istem mestu in na enako velikih površinah. Naprave pa so, tako protestniki, po uredbi uvrščene v kategorijo naprav, ki lahko povzročajo onesnaževanje okolja večjega obsega.

Zahtevo so naslovili tudi na župana in občinski svet, češ da naj takoj spremenijo prostorske akte tako, da kakršnakoli dejavnost sortiranja, predelave in obdelave odpadkov na tem območju ne bo možna. Na protestu se je zbralo čez 100 ljudi, od pristojnih pa pričakujejo odgovore in takojšnje ukrepanje.



Protesta se je udeležil tudi lenarški župan Janez Kramberger in za STA pojasnil, da imajo za gradnjo nove čistilne naprave vso dokumentacijo in denar, nimajo pa sklepa vlade o gradnji.

Protestnike podpira, ker imamo po njegovem pravico živeti v zdravem okolje, dolžnost lokalne skupnosti in vlade pa je, da to zagotovi. »Te dileme z okoljevarstvenim dovoljenjem moramo razčistiti in tu potrebujemo sodelovanje ministrstva,« je dodal.

Občina je od zahtevanih pojasnil o obratu sicer dobila nekaj odgovorov, predvsem zapisnikov, vendar pa v njih večinoma piše, da je vse v redu, še pravi Kramberger. Po njegovem okoljevarstveno dovoljenje takšne postopke očitno omogoča, zato tudi občina zahteva pregled dovoljenja in preverbo, ali je obrat, takšen kot je, na tem mestu primeren.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine