Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Prodaja Medijskih propadla, NKBM terjatve prodala

Izlačan Samo Feštajn si je po treh mesecih premislil glede Hotela Medijske toplice, terjatve NKBM kupil ljubljanski Alos.
Propadla šesta prodaja Medijskih toplic.  Foto Roman Turnšek
Propadla šesta prodaja Medijskih toplic.  Foto Roman Turnšek
30. 10. 2019 | 12:40
3. 11. 2019 | 16:03
3:28
Ljubljana – Samo Feštajn si je spet premislil: ne bo kupil bazensko-hotelskega kompleksa Medijske toplice, za katerega si je pri stečajnem upravitelju Igorju Bončini poleti izposloval trimesečni odlog. Zdaj je rok mimo, šesti poskus prodaje je splaval po vodi, v vmesnem času pa je tudi hipotekarna upnica NKBM povlekla potezo: svoje terjatve je prodala ljubljanski družbi Alos.
 
Samo Feštajn noče dajati izjav o propadlem poslu. Kot je povedal Igor Bončina, stečajni upravitelj družbe Hotel Medijske toplice - ta se je v 2017 …znašla v stečajnem postopku kot eno od podjetij v lasti poslovnega sistema celjskega podjetnika Darka Zupanca - mu je nesojeni kupec prek zastopnice sporočil, da ne bo vplačal varščine oziroma da odstopa od 455.000 evrov vrednega nakupa. Toliko je namreč Feštajn  poleti ponudil za Medijske toplice prek svojega celjskega podjetja Global leasing. Takrat je tudi dejal, da bo pogodbo podpisal najkasneje danes, 30. oktobra, hkrati pa poravnal tudi desetodstotno varščino; preostanek kupnine bi plačal do 30. januarja 2020. V NKBM so se s predlogom in odlogom strinjali …
 
To ni prvič, da si je podjetni Izlačan Samo Feštajn premislil glede nakupa propadlega kompleksa na vhodu v zagorsko dolino. Avgusta je upnici NKBM, ki je imela v postopku za 833.000 evrov priznanih terjatev prvega zastavnega reda, za kompleks prek svojega celjskega podjetja Global leasing ponudil največ od peterice ponudnikov, konec avgusta pa so ga številna novinarska vprašanja, ali je v roku vplačal varščino, tako ujezila, da je od ponudbe sklenil odstopiti. A namere, kot se je izkazalo, ni uresničil. Kot že rečno, je NKBM prosil za odlog do danes …
 
Da bi kar 24.000 kvadratnih metrov atraktivnih zemljišč pristalo v lasti podjetnika, ki je znan zlasti v avtomobilskih krogih oziroma v krogih, ki se ukvarjajo z razgradnjo vozil, so se najbolj bali domačini na Izlakah. Kajti ne bi želeli, pravijo, da Medijske toplice postanejo »avtoodpad«.
 
Ljubljansko podjetje Alos, ki se ukvarja z upravljanjem naložb in ki mu je NKBM prodala terjatve, je po javno dostopnih podatkih transakcijski račun odprlo šele letos poleti, lastnika pa ima dva: je v 70-odstotni lasti družbe  Eos Ksi in v tretjinski lasti družbe Alfi. Podatki o poslovanju Alosa niso objavljeni. Alfi, družba za upravljanje finančnih skladov, je s 4,5 zaposlenega lani ustvarila skoraj pol milijona evrov prihodkov in 58 tisočakov čistega dobička, dobrih 27 zaposlenih v Eos Ksi, registriranem za podjetniško in poslovno svetovanje, pa je ob 1,8 milijona evrov prihodkov pridelala slabih osem tisočakov izgube.
 
Igor Bončina bo prve dni novembra sodišču predlagal, da po šestih neuspelih poskusih prodaje Hotela Medijske toplice, upnikom ponudijo možnost prevzema.  
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine