Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Primorke in Štajerke najbolj, Prekmurke najmanj osveščene

Na vabilo v presejalni program za zgodnje odkrivanje raka dojk Dora se je po dveh mesecih prekinitve zaradi covida-19 odzvalo skoraj 9400 Slovenk.
Za rakom dojke v Sloveniji vsako leto zboli okrog 1300 žensk. Foto: Shutterstock
Za rakom dojke v Sloveniji vsako leto zboli okrog 1300 žensk. Foto: Shutterstock
20. 7. 2020 | 18:25
20. 7. 2020 | 18:43
4:57
Ljubljana – Zaradi covida-19 Slovenke dva meseca niso mogle na preventivno slikanje dojk, ki je dokazano najbolj zanesljiva in natančna metoda za odkrivanje začetnih rakavih sprememb. Ko so jih konec maja v državnem presejalnem programu za zgodnje odkrivanje raka dojk Dora znova povabili na mamografijo, je bil odziv skoraj 75-odstoten. To, z zadovoljstvom ugotavljajo v Dori, je na ravni udeležbe pred epidemijo.

Na junijsko mamografijo so presejalni centri po Sloveniji skupaj povabili 12.572 žensk - med njimi vse tiste, ki so jim termin slikanja zaradi covida-19 odpovedali, slikali pa so jih 9.388 ali 74,7 odstotka.

Maksimilijan Kadivec, vodja programa Dora, je zelo zadovoljen z junijskim odzivom Slovenk na mamografijo.  Foto: Jure Eržen/Delo 
Maksimilijan Kadivec, vodja programa Dora, je zelo zadovoljen z junijskim odzivom Slovenk na mamografijo.  Foto: Jure Eržen/Delo 

 
»Po mesecu in pol ponovnega delovanja programa Dora po začasni zaustavitvi zaradi epidemije covida-19 smo z odzivom žensk zelo zadovoljni. Z dodatnimi ukrepi v poostrenih epidemioloških razmerah skrbimo za varno obravnavo žensk in za varno delo naših sodelavcev. Veseli nas, da nam ženske zaupajo in se odzivajo na naša vabila,« pravi vodja programa Maksimilijan Kadivec, ki ženskam priporoča,  da zaradi morebitnega strahu pred virusom ne opustijo preventivnih možnosti zgodnjega odkrivanja raka dojk.




Slab odziv v enotah Kranj in Murska Sobota


Najbolje so se na vabilo programa Dora odzvale Primorke in Štajerke. Po podatkih državnega presejalnega programa Dora je največ žensk, med 75 in 80 odstotki, prišlo na presejalno mamografijo v izolsko, novogoriško in ptujsko splošno bolnišnico ter v UKC Maribor in Zdravstveni dom Maribor. Nekoliko slabši je bil odziv v ljubljanski regiji, kjer ženske vabijo na Onkološki inštitut Ljubljana, v zdravstvena domova Ljubljana in Domžale in Splošno bolnišnico Trbovlje. Tu so rentgensko slikali 73 odstotkov vabljenih.
 
Slika po območnih enotah Zdravstvene zavarovalnice kaže naslednje: da se je junija na mamografijo odzvalo 79,8 odstotka žensk v enoti Koper, 78,8 odstotka v enoti Nova Gorica, 78,5 odstotka v enoti Maribor, 77,8 odstotka v enoti Krško, 77,2 odstotka v enoti Ravne na Koroškem, 76,1 odstotka v enoti Novo mesto, 75,3 odstotka v enoti Celje, 73,1 odstotka v enoti Ljubljana, 69 odstotkov v enoti Kranj in le 68,9 odstotka v enoti Murska Sobota.


Najpogostejši rak pri ženskah


Rak dojk je sicer najpogostejši rak pri ženskah, letno jih v Sloveniji zboli okoli 1.300, večina po 50. letu. Cilj presejalnega programa je zmanjšanje umrljivosti za 25 do 30 odstotkov. V presejalni program Dora so vključene vse Slovenke med 50. in 69. letom, na presejalno mamografijo, t. j. rentgensko slikanje dojk, pa jih vabijo vsaki dve leti.


 
V Dori ocenjujejo, da je za tretjinsko zmanjšanje umrljivosti za rakom dojk pomembno, da se presejalni program izvaja na ravni celotne države in da se slikanja dojk redno udeleži 70 odstotkov ali več ustreznih žensk. Analiza republiškega Registra raka za obdobje 2012–2016 je pokazala, da 99,6 odstotka žensk, ki jim odkrijejo raka dojk v programu Dora, živi pet let po diagnosticiranju bolezni.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine