Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Arnes: Sistem bi prenesel šolanje na daljavo za vse

Danes so doživeli dva hekerska napada, oba so uspešno ubranili. Novih težav ne pričakujemo, so pojasnili.
Ta teden še niti eno jutro ni šlo brez zapletov pri šolanju na daljavo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ta teden še niti eno jutro ni šlo brez zapletov pri šolanju na daljavo. FOTO: Leon Vidic/Delo
S. B., STA
21. 10. 2020 | 09:00
21. 10. 2020 | 12:44
2:26
Tudi tretji šolski dan na daljavo se ni začel brez zapletov. Iz Arnesa so sporočili, da so danes zjutraj zaznali napad DDoS na Arnes Učilnice. »Zaradi tega Arnes Učilnice kratek čas niso bile dostopne. Šlo je za 15-minutni izpad okoli osme ure zjutraj, v času največjih obremenitev. Novih težav ne pričakujemo,« so pojasnili.



Tudi v ponedeljek in torek zjutraj so bile spletne učilnice nedostopne. Prvi dan so imeli težave s sistemom enotne prijave, v torek in danes pa z delovanjem spletnih učilnic.

Direktor Arnesa Marko Bonač in državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Jure Gašparič sta sicer po današnjem srečanju zagotovila, da je Arnesov sistem je dovolj robusten, da bo normalno deloval, tudi če na šolanje na daljavo preidejo še učenci od 1. do 5. razreda. Izrazila sta obžalovanje zaradi težav, a dodala, da se hekerski napadi pač dogajajo.

Bonač je povedal, da so še en podoben napad zaznali okoli 10. ure, a so tudi tega uspešno ubranili. Gre za napad, ko iz tujine pošiljajo toliko prometa, da so vsi strežniki zasuti z njim in ne morejo normalno delovati. Bonač podatka o lokaciji napada nima, ga bodo pa poiskali, če se bo le dalo. Arnesov sistem zdaj po njegovih besedah nima več težav, uporabilo ga je že 67.000 šolarjev.

Jure Gašparič je poudaril, da je Arnes del kritične infrastrukture. Država pa je imela do njega vse od leta 2013 »relativno mačehovski odnos«, čeprav gre za hrbtenico, na kateri sloni tako izobraževalni sistem kot precejšnji del slovenske znanosti. V kriznih razmerah je država namenila dodatna sredstva, so pa tudi razmere na trgu strojne opreme po besedah državnega sekretarja trenutno zaostrene.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine