Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Premier Šarec zagotavlja: Slovenija je varna država

Varnost: Štajerska varda ima uniforme in zračne puške, vlada pa resolucijo o strategiji nacionalne varnosti
varda Foto Leon Vidic
varda Foto Leon Vidic
8. 8. 2019 | 06:00
3:28
Ljubljana – Če je kdo pomislil, da imamo v Sloveniji v zadnjem času preveč vaških straž, da bi se lahko počutili varne, naj se spomni, da »je vlada pripravila in ustrezno naslovila vprašanja ekstremizmov in soočanja z njimi tudi v novi resoluciji o strategiji nacionalne varnosti, ki čaka na sprejetje v državnem zboru.« Na šest konkretnih vprašanj o nedavnem urjenju Štajerske varde vlada ni konkretno odgovorila, so pa v nekaj suhoparnih stavkih poskušali umiriti strahove v zvezi s tovrstnimi skupinami.

V kontekstu vse številčnejših pripadnikov tako imenovanih vaških straž in ob dejstvu, da samooklicana Štajerska varda še kar nadaljuje s svojimi dejavnostmi, smo v ponedeljkovem Delu objavili reportažo z urjenja varde, v katerem se vodilni ljudje te samooklicane skupine med drugim hvalijo, da na terenu in v neformalnih stikih s policisti in tudi višjimi krogi policije dobivajo spodbudne besede podpore. Tridnevni tabor je bil prijavljen pri policijski upravi, a jih v treh dneh policisti niso obiskali niti enkrat, da bi preverili, kaj počnejo. Zato smo v ponedeljek predsedniku vlade Marjanu Šarcu poslali šest vprašanj.


Vprašanja premieru


1. Kako komentirate informacijo, da varda in vaške straže uživajo tiho podporo policije?

2. Kakšen je vaš odnos do samoorganiziranih formacij, ki se urijo v gozdovih, pripadniki so oblečeni v enotne uniforme, ki na levem rokavu nosijo našitek ruske zastave, na kapah pa belega karantanskega orla?

3. Kako komentirate dejstvo, da je bil vadbeni tabor prijavljen na policijski upravi, policije pa tam v treh dneh ni bilo niti enkrat?

4. Kaj boste v vladi storili, da bodo tovrstne formacije razpuščene oziroma da bi preprečili nastajanje novih?

5. Kako komentirate dejstvo, da se po gozdovih države članice zveze Nato urijo uniformirani ljudje z ruskimi oznakami?

6. Nove uniforme, novi šotori in organizacija takšnih taborov enkrat na mesec niso zastonj, težko je verjeti, da pripadniki sami iz svojega žepa financirajo te nakupe. Ste preverili, na kakšen način se ta organizacija financira?


Vseeno je, kaj premier odgovori, država je varna


Dva dni kasneje smo od premiera, ki je te dni na dopustu, dobili odgovor, navajamo ga v celoti: »V Sloveniji so natančno določene pristojnosti in naloge vseh ključnih akterjev nacionalnega varnostnega sistema. V zvezi s tem je vlada pripravila in ustrezno naslovila vprašanja ekstremizmov in soočanja z njimi tudi v novi resoluciji o strategiji nacionalne varnosti, ki čaka na sprejetje v državnem zboru.

Eno od ključnih poslanstev in zakonska obveznost policije je zagotavljati varnost prebivalcem. Slovenija je varna država. V skladu z ustavo je edino državna oblast upravičena organizirati vojaške enote in izvajati represivne ukrepe. Pristojni državni organi v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili redno spremljajo aktivnosti, ki bi pomenile poseg v tovrstne pristojnosti države, vključno s tako imenovanimi samoorganiziranimi varuhi ali stražami.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine