Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Prek družbenih omrežij do izgubljenih živali

Koliko hišnih ljubljenčkov je ostalo brez lastnika, bo znano šele v prihodnjih dneh.
Iz poplavljenih hiš in stanovanj je nekaterim lastnikom uspelo rešiti hišne ljubljenčke, drugim na žalost ne. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Iz poplavljenih hiš in stanovanj je nekaterim lastnikom uspelo rešiti hišne ljubljenčke, drugim na žalost ne. FOTO: Voranc Vogel/Delo
8. 8. 2023 | 06:00
8. 8. 2023 | 13:35
5:28

Pretresljiva in hkrati srčna zgodba o tem, kako so štirinožni prijatelji za tiste, ki so v katastrofalnih poplavah ostali brez vsega, postali edina svetla točka v življenju, prihaja iz Koroške. Družina, ki ji je voda odnesla vse, je društvu proti mučenju živali na Ravnah sporočila, da bodo mačja mladička, ki so ju nedavno posvojili, zagotovo obdržali. »Ostajata z nami, kjerkoli že bomo. Gremo naprej, drugega nam ne preostane,« so povedali Suzani Vodnjov, predsednici društva.

 

»Družina, ki ji je voda vzela dom in so ostali brez vsega, je 24. julija prek društva v rejništvo vzela dva mačja »dudarja« in do zdaj zanju v miru skrbela. To je družina, katere šestnajstletna hči si je ponoči navila budilko, da je mačji siroti s stekleničko hranila na tri ure,« je na družbenem omrežju zapisala predsednica društva. A sočutje in srčnost ljudi se kažeta tudi v tem, da bodo nekateri v teh izjemno težkih in negotovih časih tako kot sočloveku pomagali tudi štirinožnim prijateljem. »Na tej trnovi poti, z mačjima »dudarjema« v naročju, bodo potrebovali našo pomoč in podporo. To so junaki današnjega časa. Vsi, ki jih je te dni bičala pobesnela voda, so junaki današnjega časa!« je med drugim zapisala Suzana Vodnjov.

 

 

Na Ravnah že leta brez zavetišča

 

Po njenih besedah so v zadnjih dneh na Ravnah na Koroškem sprejeli samo enega izgubljenega mačka. »Ljudje so očitno poskrbeli za živali oziroma jih je marsikje verjetno odnesla voda, ker ljudje živalim niso mogli pomagati. Pravzaprav so nas šele v nedeljo, ko je voda začela odtekati, začeli klicati in nam sporočati kraje, kjer so našli ali opazili izgubljene pse ali mačke. Seveda smo pripravili prostor, kamor bi te živali namestili. In kolikor vem, v drugih društvih po Sloveniji prav tako ni bilo klicev o najdenih oziroma izgubljenih živalih,« pravi sogovornica.

 

Kaj je razlog za to, ne ve, je pa prepričana, da so prebivalci, še preden je voda pridrvela do domačega praga, svoje živali izpustili, nekaterim pa to ni uspelo in so živali poginile. »Ko bo voda odtekla, bodo reke in potoki zagotovo naplavili tudi poginule živali. Upam, da bo tega čim manj. Lahko pa se zgodi, da se bodo nekateri hišni ljubljenčki sami vrnili domov,« pravi. Od včeraj se sicer na ravensko društvo že obračajo številni s prošnjami za pomoč. »Ravno zdaj se odpravljamo na veterino v Slovenj Gradec, kjer bomo prevzeli nekaj mačjih mladičev in jih oskrbeli. Vendar imamo na voljo le dva prostora, velika vsega 35 kvadratnih metrov, saj zavetišča na Ravnah žal nimamo,« je pojasnila Suzana Vodnjov, predsednica ravenskega društva proti mučenju živali.

 

Prostora jim sicer že primanjkuje

 

Tudi v Zavetišču Ljubljana, ki pokriva še območje Kranja in velja za največje v državi, zaradi poplav niso sprejeli dodatnih živali. »Res pa je, da je bila Ljubljana v primerjavi z drugimi deli države v teh poplavah manj prizadeta,« pravi Tanja Ferenčak, vodja zavetišča. To je trenutno polno zasedeno, saj imajo nastanjenih okoli 200 mačk in 46 psov. Tako v celjskem zavetišču Mačja hiša kot v zavetišču v Horjulu, ki pokriva območje Medvod in Škofje Loke, pravijo, da dodatnih živali niso sprejeli. In to čeprav so bila ta območja med najbolj prizadetimi v povodnji.

 

»Mislim, da so se številna društva dobro organizirala in redno objavljala na družbenih omrežjih ter že na terenu reševala oziroma poiskala lastnike izgubljenih živali,« meni Ferenčakova. Po njenih besedah so družbena omrežja postala zelo vpliven medij, kar se je izkazalo tudi v tokratni naravni nesreči. Pomoč pri namestitvi štirinožcev sicer ponujajo tudi humanitarne organizacije. Na vprašanje, ali bi sploh lahko v zavetišču poskrbeli še za dodatne izgubljene mačke in pse, ki so zaradi poplave ostali brez lastnika, pa vodja zavetišča na Gmajnicah odgovarja: »Dodatna namestitev za mačke pravzaprav ni mogoča, za pse sicer imamo za nujne primere na voljo dva boksa, a bi ju lahko uporabili le kratek čas.« Vprašanja smo naslovili tudi na mariborsko zavetišče, vendar odgovorov nismo prejeli.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine