Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Naj mostovi povezujejo, ne zidovi ločujejo

V Kopru se danes in jutri odvija Forum za dialog in mir na Balkanu, ki ga organizira Slovenska škofovska konferenca.
Predstavnik srbske pravoslavne cerkve Ilarion (levo) se rokuje Andrejem Sajetom, predsednikom Slovenske škofovske konference (desno), med njima pa je vatikanski državni tajnik Pietro Parolin. FOTO: Jože Potrpin/Družina
Predstavnik srbske pravoslavne cerkve Ilarion (levo) se rokuje Andrejem Sajetom, predsednikom Slovenske škofovske konference (desno), med njima pa je vatikanski državni tajnik Pietro Parolin. FOTO: Jože Potrpin/Družina
17. 6. 2023 | 19:26
18. 6. 2023 | 22:02
5:12

Z bogoslužjem, ki ga je vodil vatikanski državni tajnik Pietro Parolin, se je včeraj v Kopru zaključilo dvodnevno dogajanje v okviru Foruma za dialog in mir na Balkanu, ki ga je organizirala Slovenska škofovska konferenca. Srečanja so se poleg katoliških predstavnikov udeležili tudi verski voditelji evangeličanske, pravoslavne in muslimanske skupnosti.

»Mir tebi, Evropa! Mir tebi, Balkan!« je slogan foruma, ki so si ga v Slovenski škofovski konferenci zamislili, da bi utrdili zavezanost k dialogu in miru v tem prostoru, zaznamovanem z medetničnimi in medverskimi konflikti. Organizatorji menijo, da je zdaj zagotovo pravi čas za obnovitev te zaveze.

image_alt
Medreligijsko srečanje za dialog in mir na Balkanu

»Takšnega srečanja v samostojni Sloveniji še ni bilo,« je dejal ljubljanski pomožni škof in predsednik foruma Anton Jamnik. Zadovoljen je bil, da so se ga udeležili predstavniki zgodovinskih veroizpovedi s tega območja, saj je že to samo po sebi, kot je poudaril, izjemno močno sporočilo. Poleg tega pa je bilo z vseh strani slišati glasove sodelovanja. S srečanjem, ki je bilo po njegovih besedah izjemno dobro sprejeto, nameravajo nadaljevati tudi v prihodnje.

Potrdili so skupno deklaracijo

Udeleženci – od katoliških kardinalov do evangeličanskih škofov, pravoslavnih metropolitov in vikarnih episkopov ter muslimanskih muftijev – so v koprski protokolarni dvorani sv. Frančiška v soboto potrdili tudi skupno deklaracijo. V njej se sklicujejo tudi na okrožnico papeža Frančiška izpred treh let z naslovom Vsi bratje (Fratelli tutti), v kateri se zavzema za pravičnost, dialog in mir. Deklaracija omenja tudi versko svobodo, obsoja pa »ekstremizem, terorizem in vse druge oblike nasilja in vojn, ki nimajo nič opraviti s pristno religijo in morajo biti zavrnjeni tako v družbi kakor tudi na ravni verskih skupnosti«. Med sklepi omenjajo tudi vprašanje ekonomskega izseljevanja iz držav Balkanskega polotoka, kar zahteva kritično refleksijo preteklih dejanj – tako političnih in ekonomskih kot tudi verskih odločevalcev. Zavzeli pa so se tudi za redno srečevanje in iskanje skupnih rešitev.

Kardinala Pietra Parolina, predstavnika papeža Frančiška, je sprejel koprski škof Jurij Bizjak. Foto Jože Potrpin/Družina
Kardinala Pietra Parolina, predstavnika papeža Frančiška, je sprejel koprski škof Jurij Bizjak. Foto Jože Potrpin/Družina

»Strinjamo se, da je Bog en sam, njegovo prvo sporočilo pa je sporočilo miru. Vaše in naše poslanstvo je, da zagotovimo razmere, v katerih bo mogoče ne samo živeti v miru, ampak živeti v varnem okolju, ki bo omogočalo napredek,« je med drugim omenila slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki je bila ena izmed uvodnih govornic foruma.

Kardinal Pietro Parolin, predstavnik papeža Frančiška, je poudaril, da so zelo pomembni konkretni pozitivni zgledi sobivanja in miru, vendar vselej obstaja nevarnost, da jih izničijo negativne sile. Izpostavil je pomen dialoga, še posebej v današnjem globaliziranem svetu, in prizadevanja za mir. »Gradnja mostov je težji podvig kot postavljanje zidov,« je menil. »Mostovi povezujejo, ustvarjajo skupnost in odpirajo vrata dialogu in znanju. Po drugi strani pa zidovi ločujejo in ožijo obzorja. Ko govorimo o mostovih na Balkanu, ne moremo mimo tistega čez Drino, ki mu je roman posvetil nobelovec Ivo Andrić, pomembni interpret tega prostora,« je dejal. Omenil je tudi pomen širitve Evropske unije, ki je priložnost za ekonomsko okrepitev in stabilnost držav na Balkanu.

Parolin z državnim vrhom in Metko Zorc

Po zaključku foruma se je tajnik svetega sedeža srečal tako s predsednico države kot predsednikom vlade Robertom Golobom. Med enim in drugim srečanjem pa se je sestal tudi z Metko Zorc, predstavnico MC Medicor, centra za kirurgijo srca in ožilja. Medtem ko so bile teme pogovorov s slovenskima državnima predstavnikoma razmere na Zahodnem Balkanu in vojna v Ukrajini, je Zorčeva pojasnila, da bosta s kardinalom obravnavala področje zdravstva in možnosti za izboljšanje položaja pacientov. MC Medicor, v katerem ima manjši lastniški delež tudi ljubljanska nadškofija, namerava širiti svojo dejavnost v Izoli, pripravlja pa se tudi na odprtje rehabilitacijskega centra v Piranu.

Mufti v Sloveniji Nevzet Porić. FOTO: Jože Potrpin/Družina
Mufti v Sloveniji Nevzet Porić. FOTO: Jože Potrpin/Družina

V Taverni, ob koprski promenadi, so se v soboto popoldne srečali mladi različnih verskih skupnosti in se predstavili s kulturnim programom ter povezali v meditaciji in prošnji za mir. Zvečer pa je bil v koprski stolnici slavnostni orgelski koncert.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine