Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Praznik preimenovali prepozno, zato letos še po starem

Primorski praznik obeležuje uveljavitev pariške mirovne pogodbe iz leta 1947, ki je 15. septembra začrtala novo mejo med Italijo in Jugoslavijo.
V ponedeljek je sklicana izredna seja državnega sveta, ki bo predvidoma odločala o zahtevi, da se na sprejem sprememb zakona o praznikih izglasuje odložilni veto. FOTO: Leon Vidic/Delo
V ponedeljek je sklicana izredna seja državnega sveta, ki bo predvidoma odločala o zahtevi, da se na sprejem sprememb zakona o praznikih izglasuje odložilni veto. FOTO: Leon Vidic/Delo
14. 9. 2024 | 05:00
14. 9. 2024 | 08:07
7:18

V nadaljevanju preberite:

Preimenovanje dneva vrnitve Primorske k matični domovini v dan priključitve Primorske k matični domovini, kar so v torek izglasovali poslanci v državnem zboru, se je zgodilo prepozno, da bi že letos lahko obeležili ta praznik pod novim imenom. Prireditev, ki se bo odvila to nedeljo v Vipavi, bo tako še po starem. Na temo preimenovanja primorskega praznika pa bo v ponedeljek zasedal tudi državni svet.

V zvezi s preimenovanjem primorskega praznika je najprej prišlo do zapleta na Občini Vipava, ki bo to nedeljo gostila  praznično prireditev. Organizacijski odbor za pripravo proslave se je – glede na skorajšnje novo ime praznika – večinsko odločil, da bo vabil na  »priključitev« in ne na »vrnitev« Primorske k matični domovini. Proti temu so sicer protestirali nekateri občinski svetniki. Praznično vabilo je bilo oddano še pred torkovim glasovanjem v državnem zboru, kjer so poslanci spremenili zakon o državnih praznikih in dela prostih dnevih ter besedico »vrnitev« nadomestili s »priključitev«.

Zakaj so bili pobudniki za preimenovanje praznika prepozni za letošnjo obeležitev? Kako pa svojo pobudo za odložilni veto na zakonske spremembe pojasnjuje državni svetnik Branko Tomažič?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Ne verjemite vražam; naj bo petek, 13., vaš srečni dan.

PREVERITE PONUDBO  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine