Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Praznični december se bo ponekod začel že 29. novembra

V nekaterih mestnih občinah bodo pohiteli s prižigom prazničnih lučk, druge vztrajajo pri tradiciji.
Prižiganje prazničnih lučk v Ljubljani, 1. december 2017. FOTO: Leon Vidic/Delo
Prižiganje prazničnih lučk v Ljubljani, 1. december 2017. FOTO: Leon Vidic/Delo
J.B.P.
8. 11. 2019 | 12:00
3:55
V kar štirih slovenskih mestih bodo letos praznične decembrske luči zasvetile že v novembru. V petek, 29. novembra, torej pred prvo adventno nedeljo jih bodo slavnostno prižgali v Ljubljani, Mariboru in Kopru, dan pozneje še v Celju. Bolj tradicionalistični ostajajo v Novem Mestu, kjer bo praznična razsvetljava zasvetila 5. decembra, v Murski Soboti pa bodo ostali pri tradiciji prižiga decembrskih lučk na dan zavetnika murskosoboške stolne cerkve sv. Nikolaja, 6. decembra, ko je v mestnem središču tudi tradicionalni Miklavžev sejem ali Mikloševo. 
 

Po Modicu Modic


Prižiganje novoletnih lučk v Ljubljani, 30. november 2018. FOTO: Leon Vidic/Delo
Prižiganje novoletnih lučk v Ljubljani, 30. november 2018. FOTO: Leon Vidic/Delo


Priprave na prižig predbožične razsvetljave imajo v Ljubljani letos grenak priokus, saj je v letošnjem letu umrl slikar Zmago Modic, ki je ljubljanske decembrske svetlobne zgodbe snoval kar dve desetletji. Kljub temu, da ga več ni, pa bodo Ljubljano tudi letos okrasili v skladu z njegovimi dosedanjimi zamislimi, nad čemer bo bedel Zmagov sin Urban. Zanimivost letošnjega ljubljanskega prazničnega decembra bodo poleg razsvetljave in programa znova ledene skulpture, ki jih bodo na temo Zamrznjena Ljubljana v šotoru na Kongresnem trgu ustvarili umetniki iz več različnih držav. 
 

Koper ohranja Čudolandijo


Čudolandija, Koper FOTO:  R. S.
Čudolandija, Koper FOTO:  R. S.


V Kopru bodo ohranili večino okrasja, ki je lansko leto zaradi visokega stroška in zgodnjega prižiganja razburjalo javnost, a tudi privabilo veliko radovednežev. Popovičev predvolilni pol milijona evrov vreden manever se sicer ni izšel, občini pa je ostala zaščitena blagovna znamka Čudolandija in veliko svetlečega okrasja. Oboje bodo pod imenom Fantazima v Čudolandiji uporabili tudi letos, ob tem pa bodo Koprčani lahko decembra drsali na največjem zunanjem drsališču v državi, ki bo merilo 850 kvadratnih metrov.
 

V Mariboru nov koncept


Nekoliko težav so v pripravah na praznični december imeli s spremenjenim konceptom organiziranja prireditev v mestni občini Maribor.  Novo vodstvo občine z županom Sašo Arsenovičem na čelu je namreč hotelo privarčevati občinska sredstva, zato so z razpisom poskušali najti producenta, ki bi dogajanje, koncerte in prireditve na več prizoriščih po Mariboru financiral sam ali sam poiskal sponzorje. Na prvi razpis niso dobili nobene prijave, zato so kriterije nekoliko omilili in sedaj dobili nekoga, ki bo del stroškov programa, ki znašajo okrog 68.000 evrov, pokril s sponzorji, ki jih je našel sam. Sicer pa bodo letos praznično reazsvetljavo v Mariobru razširili tudi na Slomškov trg in na desni breg Drave, znova pa bodo postavili tudi drsališče.

Čarobni december v Mariboru. FOTO: Marko Pigac/pigac.si
Čarobni december v Mariboru. FOTO: Marko Pigac/pigac.si


V Novem mestu bo za organizacijo in financiranje prireditev veselega decembra poskrbela občina sama. Imeli bodo tudi praznični sejem in drsališče, vse skupaj jih bo stalo okrog 100.000 evrov.
 

V Murski Soboti na Mikloševo


V Murski Soboti se bo praznovanje kot rečeno začelo s prižigom razsvetljave 6. decembra, na dan tradicionalnega Miklavževega sejma, takrat bodo tudi odprli drsališče na prostem, ki bo spet v drevoredu Martina Lutra. Božični sejem bo znova trajal le tri dni v dneh tik pred božičem, silvestrovanje na prostem pa bodo kljub temu, da se nekatera mesta temu odrekajo, popestrili s tradicionalnim ognjemetom. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine