Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pravdni postopek se lahko začne

Pogoji za začetek pravdnega postopka v zvezi z vloženo izvršbo zaradi neplačanih obveznosti ustanovitelja do STA so izpolnjeni.
Upravno sodišče je prejšnji teden začasno zadržalo vladno uredbo o opravljanju javne službe STA. FOTO: Jure Eržen/Delo
Upravno sodišče je prejšnji teden začasno zadržalo vladno uredbo o opravljanju javne službe STA. FOTO: Jure Eržen/Delo
P. M., STA
29. 7. 2021 | 13:51
29. 7. 2021 | 14:03
2:55
Z današnjo odločitvijo Višjega sodišča v Ljubljani so ustvarjeni pogoji za začetek pravdnega postopka v zvezi z vloženo izvršbo zaradi neplačanih obveznosti ustanovitelja do STA, sporočajo s Slovenske tiskovne agencije. Višje sodišče je namreč zavrnilo pritožbo STA na odločitev okrožnega sodišča, s katero to ni sprejelo predlagane začasne odredbe. Višje sodišče je v obrazložitvi pojasnilo, da je izdaja začasne odredbe omejena na zavarovanje nedenarnih terjatev.

Spomnimo, da bi morala STA letos dobiti polovico od skupaj 2,028 milijona evrov nadomestila za opravljanje javne službe, vladna stran pa je do zdaj zavrnila vse mesečne zahtevke. STA je zato vložila izvršbe za poravnavo obveznosti prek sodišča, uspešna pa je bila tudi pri podaji mesečne terjatve. Brez tega in brez donatorske kampanje ZaobSTAnek ne bi preživeli letošnjega poletja, pravi direktor STA Bojan Veselinovič, ki v imenu STA »s polnim zaupanjem v zakonodajo in sodstvo pričakuje jesensko odločitev okrožnega sodišča«.


Okrožno sodišče je junija enkrat že pritrdilo STA
  

Danes prejeta odločitev Višjega sodišča po pojasnilih STA pomeni, da bo v zvezi z vloženo izvršbo zdaj sledil pravdni postopek pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani. To je že v svoji junijski odločitvi v obrazložitvi zapisalo, da »sodišče v okviru preizkusa obstoja verjetnosti terjatve do države pritrjuje STA«. Temelj za izplačilo namreč predstavlja sedmi protikoronski zakon in sprejeti poslovni načrt STA za letos, dodajajo. Po navedbah sodišča »nesklenitev pogodbe ne predstavlja ovire za zakonito izplačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA«.

To je pomembno tudi zaradi tega, ker je v še enem začetem postopku upravno sodišče prejšnji teden začasno zadržalo vladno uredbo o opravljanju javne službe STA, poudarjajo. Zaradi tega STA tudi ni mogla podpisati pogodbe, ki jo je na podlagi omenjene vladne uredbe pripravil Ukom. Vladna stran se je na zadržanje uredbe pritožila, ker je presodila, da so bila Ukomu s tem vzeta pooblastila za urejanje razmerij z STA. O vsem skupaj bo zdaj odločalo vrhovno sodišče. 

STA pričakuje, da bo vlada takoj začela izpolnjevati svoje zakonske obveznosti in agenciji nakazala, kar ji dolguje. K temu jo je STA pozvala že pred desetimi dnevi in ponudila tudi pogovore o pogodbi v skladu s celotnim pravnim okvirom, ki ureja delovanje STA. Na odgovor vladne strani še čakajo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine