Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Poslanski dvomi o legitimnosti, ne legalnosti

Polemiziranje lastništva in vsebin, a predvsem v pričakovanju izsledkov preiskovalne komisije.
Več poslancev SDS se je udeležilo odbora za kulturo, pri čemer so se ob naštevanju svojih imen kot delničarjev Nove24TV muzali, češ da bi lahko izvedli skupščino delničarjev. FOTO: Blaž Samec/Delo
Več poslancev SDS se je udeležilo odbora za kulturo, pri čemer so se ob naštevanju svojih imen kot delničarjev Nove24TV muzali, češ da bi lahko izvedli skupščino delničarjev. FOTO: Blaž Samec/Delo
27. 2. 2020 | 23:00
28. 2. 2020 | 08:17
4:04
Ljubljana – Čeprav je prvak LMŠ Marjan Šarec izjavil, da pričakuje, da se bodo »dotične komisije državnega zbora« začele aktivno ukvarjati s problematiko financiranja strank in njihovih medijev iz tujine, je bilo na izredni seji odbora za kulturo, ki jo je zahtevala LMŠ, slišati predvsem razpravo o vsebinah medijev, ki so povezani s SDS.

Informacij, ki jih je že pridobila preiskovalna komisija pod vodstvom Janija Möderndorferja o domnevnem pranju denarja v Novi KBM ter domnevno nezakonitem financiranju SDS, niso obravnavali in jih bo najverjetneje deloma razkrilo šele vmesno poročilo, za katerega je pričakovati, da se bo nanašalo tudi na medije, povezane s SDS. Če preiskovalni komisiji ne bo uspelo dokončati dela, na primer če se bo Miro Cerar, ki ga Möderndorfer nadomešča, vrnil v parlament, pa je napovedal, da bo najmanj, kar je, dal informacije, do kod je ta komisija prišla in kaj je ugotovila ter podal predlog, kaj naj parlament s tem počne.



Mirko Bandelli FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Mirko Bandelli FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»Ni skrivnost, da sta Nova24TV in Demokracija v lasti SDS. Bili sta ustanovljeni za promocijo in vplivanje na državljane, pri čemer pa nastane točka, ki v Sloveniji še ni dorečena, a je v tem trenutku verjetno legitimna,« je včeraj izpostavil poslanec SAB in tudi član omenjene preiskovalne komisije Marko Bandelli, pozval k regulaciji in navedel, da mu je res žal, da je vlada padla, saj so bile na mizi številne nujne spremembe, tudi zakon o medijih. Za slednjega je državna sekretarka Tanja Kerševan Smokvina navedla, da v veliki meri naslavlja tudi vprašanja izpostavljena na odboru za kulturo. Med drugim naj bi bilo tako s prenovo razvida o medijih, iz katerega bi bilo vidno tudi kdo so lastniki in kaj so glavni viri financiranja.

Da je neaktivnost politike – omeniti velja, da bodoči koalicijski partnerji iz vrst SMC in NSi niso sodelovali v razpravi, poslanci iz vrst Desusa pa se seje sploh niso udeležili – v tem primeru presenetljiva, pa je izpostavil urednik medija podcrto.si Anže Voh Boštic, kjer so tudi analizirali financiranje medijev, povezanih s SDS, saj bodo ob naslednjih volitvah prav tisti, ki svojih medijev nimajo, v neenakopravnem položaju.



»Če bo zadeva prišla tako daleč in se bo sama financirala, potem dodatni vložki ne bodo več potrebni,« je o financiranju Nove24TV odgovarjal poslanec SDS Žan Mahnič in dodal, da gre za problematiziranje poslovanja s podjetji iz Madžarske, ki ni na nobeni črni listi. Televizija, ustanovitev katere je naznanil prav Janez Janša leta 2015, pa da je nastala zaradi medijske blokade in da pravzaprav ni problem njeno financiranje, ampak to, da ima glas tudi »opozicija«. »Nekdo vloži v medije, nekdo v kriptovalute, nekdo pač kam drugam,« je med drugim še dodal.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine