Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Poslanci so si postavili etični kažipot

Po 27 letih od prve pobude sprejeli etični kodeks.
Slovenski parlament se je pridružil več kot polovici parlamentov oziroma poslanskih zbornic držav članic Evropske unije, ki že imajo posebne etične kodekse za poslance. FOTO: Jure Eržen/Delo
Slovenski parlament se je pridružil več kot polovici parlamentov oziroma poslanskih zbornic držav članic Evropske unije, ki že imajo posebne etične kodekse za poslance. FOTO: Jure Eržen/Delo
12. 6. 2020 | 13:00
12. 6. 2020 | 17:47
2:45
Ljubljana – Poslanci so sprejeli etični kodeks, o čemer so razpravljali pravzaprav že vse od leta 1993. Zanj so glasovali v SDS, SMC, LMŠ, SD, NSi, SAB in Desusu, v Levici so se vzdržali, nasprotovali pa so le v SNS. »Danes je za državo velik dan,« je potrditev pospremil predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki je bedel nad njegovo pripravo že pod prejšnjo vlado. Poslanci so ob sprejetju sicer ugotavljali, da kodeks ne bo samodejno izboljšal ugleda državnega zbora, pač pa ga lahko izboljšajo le poslanci sami.

Besedilo etičnega kodeksa, okoli katerega se je večina poslancev lahko uskladila – ima le deset členov –, je sicer precej splošno in po besedah predsednika vlade temelji na petih načelih: ugled in integriteta, lojalnost, pravičnost in poštenost, odgovornost – tudi okoljska – ter dostojnost in spoštljivost. Med drugim poslance zavezuje tudi k demokratičnemu dialogu in nežaljivosti ter primerni in dostojni urejenosti pri opravljanju svoje funkcije.

d
d
Učinkovitost etičnega kodeksa in tudi to, kaj ta načela prinašajo v praksi, bodo po navedbah Igorja Zorčiča na koncu ocenili na podlagi posameznih obravnavanih primerov. Kršitve zapovedanega bo na predlog, ki bo podan predsedniku ali podpredsednikom državnega zbora, namreč obravnaval kolegij predsednika državnega zbora na seji, zaprti za javnost. Za sklep o kršitvi kodeksa pa bo potrebno soglasje vodij poslanskih skupin, ki predstavljajo dve tretjini vseh poslancev.

Na pomanjkanje etičnega kodeksa, ki je v prvi vrsti namenjen samoregulaciji, je slovenske poslance opominjala skupina držav proti korupciji v Svetu Evrope (Greco), protikorupcijska komisija in Transparency International Slovenia že vse od leta 2012. »Namen etičnega kodeksa je opredelitev dodatnih oziroma dopolnitev obstoječih standardov ravnanj, ki jih določa slovenski pravni red, s konkretnejšimi usmeritvami glede pravilnosti in primernosti ravnanj poslancev. Komisija za preprečevanje korupcije verjame, da bodo poslanci kodeks z aktivno uporabo pri etičnih dilemah, s katerimi se pri opravljanju svoje funkcije soočajo v praksi, v prihodnjih letih tudi ustrezno vsebinsko napolnjevali in posledično dopolnjevali ter spreminjali,« so s sprejetjem izrazili zadovoljstvo v protikorupcijski komisiji.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine