Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Poskušali bodo priskutiti volitve levim volivcem

Velika verjetnost je, da bo v drugem krogu volilna udeležba nižja kot v prvem, ocenjuje Zenel Batagelj iz Valicona.
FOTO: Leon Vidic in Blaž Samec/Delo
FOTO: Leon Vidic in Blaž Samec/Delo
29. 10. 2022 | 05:00
7:09

V nadaljevanju preberite:

V drugem krogu dosedanjih predsedniških volitev je bila volilna udeležba praviloma nižja kot v prvem, razen leta 2007, ko smo imeli dokaj podobno situacijo kot letos, ko je v prvem krogu zmagal kandidat desnice Lojze Peterle, kandidat levice Danilo Türk pa ga je v drugem krogu gladko porazil.

Letos kaže na tesnejši rezultat med zmagovalcem prvega kroga Anžetom Logarjem in liberalno kandidatko Natašo Pirc Musar, ki računa na dodatno podporo levosredinskih glasov.

Logarju je v prvem krogu predsedniških volitev uspelo zbrati največji relativni delež glasov (33,95 odstotka) med vsemi desnimi kandidati, ki se jim je doslej uspelo uvrstiti v drugi krog. Članu SDS je tudi uspelo zbrati več glasov (293.878) kot stranki (279.897) na parlamentarnih volitvah.

Udeležba v prvem krogu predsedniških volitev je bila nekoliko nižja, kot so napovedovale ankete, ugotavlja Zenel Batagelj, partner v družbi Valicon. »Doma so ostali volivci skoraj vseh kandidatov, vendar v večji meri volivci levosredinskih kandidatov. Spet se je potrdilo pravilo, da če je udeležba višja, pridobivajo levi kandidati, če je manjša, pa desni,« še dodaja. Sicer pa je v nasprotju s predsedniškimi volitvami v letih 2012 in 2017 letos volilna udeležba višja zaradi konteksta volilnega leta, meni Batagelj.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine