Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Posebne enote policije na Metelkovi

Na dan kulture je Metelkovo v Ljubljani obiskalo več deset pripradnikov posebne policijske enote, ki praviloma izvaja zahtevnejše policijske naloge.
Oboroženi pripadniki posebne policijske enote na Metelkovi FOTO: Andi Koglot
Oboroženi pripadniki posebne policijske enote na Metelkovi FOTO: Andi Koglot
9. 2. 2021 | 13:00
9. 2. 2021 | 15:59
4:28
Pod imenom Pogreb kulture se je v ponedeljek popoldne v Ljubljani zbralo približno 200 ljudi, ki so se v protestni povorki sprehodili z Metelkove proti središču mesta. Pri nekdanji tovarni Rog so simbolno uprizorili pogreb kulture in se razšli. Nekaj pred sedmo zvečer pa so se na Metelkovi pojavili oboroženi pripadniki posebne policijske enote (PPE).

image_alt
Protestni pogrebni sprevod na dan kulture


Po poročanju očividcev je skupina od 30 do 40 policistov PPE razbijala po zaklenjenih vratih različnih prostorov AKC Metelkova, med drugimi po vratih društva Škuc, društva YHD, Makedonskega kulturnega društva, gejevskega kluba Tiffany, lezbičnega kluba Monokel in stavbi Lovci na Metelkovi, kjer se nahaja več ateljejev. Predstavnik za stiske z javnostjo PU Ljubljana Tomaž Tomaževic je za Delo povedal:  »Glede na informacije, da bi lahko na neprijavljenem shodu (shod, ki se je začel ob približno 17. uri na Metelkovi) prišlo do kršitev javnega reda in miru, je bila policija ves čas shoda prisotna na območju ter opravljala naloge vzdrževanja javnega reda in miru. Pri varovanju so sodelovali tudi policisti posebne policijske enote, ki so posebej usposobljeni in opremljeni za varovanje množičnih zbiranj in za posredovanje, če bi bil javni red huje kršen. V območje nadzora je bila vključena tudi Metelkova, saj se je tam protestni shod začel, del protestnikov pa se je nato tudi vrnil nazaj na Metelkovo. Policija je naloge javne varnosti izvajala dokler je obstaja nevarnost, da bi lahko prišlo do ogrožanje javnega reda. 

V policiji zavračamo očitke o poskusih ustrahovanja, ki se pojavlja v medijih in na družbenih omrežjih. Spremljanje poteka takega shoda je namreč delo policije po uradni dolžnosti, to pa je med drugim definirano tudi v predpisih o javnih zbiranjih. Naloga policije na takih shodih je skrb za javni red in ravno to so policisti včeraj odgovorno in v okviru svojih pooblastil tudi počeli.«  

Povorke se je udeležilo približno 200 ljudi. FOTO: Blaž Samec/Delo
Povorke se je udeležilo približno 200 ljudi. FOTO: Blaž Samec/Delo


»Intervencija je bila izvedena dva dni po grožnjah neonacistične skupine Rumeni jopiči, ki je na Metelkovi neovirano paradirala z napisom 'Porušimo še Metelkovo' ter z nasiljem grozila tudi na socialnih omrežjih,« je dogodek komentiral kolektiv lezbičnega društva Monokel. »Policiji pripadnikov neonacistične skupine ni uspelo identificirati, saj so tik pred prihodom policije pobegnili.


Sprevod je potekal brez incidentov. FOTO: Blaž Samec/Delo
Sprevod je potekal brez incidentov. FOTO: Blaž Samec/Delo


Policija prav tako še vedno ni identificirala napadalcev, ki so novembra 2019 nasilno vdrli, grozili in razbijali v klubih Tiffany in Monokel. Pod novim vodstvom policija, ne samo da ne razrešuje odprtih primerov napadov in groženj iz sovraštva, temveč je pričela z neutemeljenim razkazovanjem policijske sile sama zastraševati uporabnice/-ke Metelkove ter ustvarjati vtis, da je Metelkova problem, ki se ga je nujno lotevati s polavtomatskim orožjem.«

Pogrebni sprevod po ljubljanskih ulicah, kjer so zaznamovali smrt kulture. FOTO: Blaž Samec/Delo
Pogrebni sprevod po ljubljanskih ulicah, kjer so zaznamovali smrt kulture. FOTO: Blaž Samec/Delo


Svoje stališče o incidentu z neonacistično skupino Rumeni jopiči je zavzela tudi Mestna občina Ljubljana, kjer so v izjavi zapisali: »na Mestni občini Ljubljana ostro obsojamo vdor t.i. Rumenih jopičev, neonacističnih skupin ali katerihkoli drugih nasilnih skupin v Avtonomni kulturni center Metelkova mesto, ki se je zgodil 6. februarja 2021.  
Gre za obujanje nacistične ideologije, največjega zla 20. stoletja. Ljubljana, mesto Heroj, se je pred 76 leti odločno uprla takšni sprevrženi ideologiji, zato tovrstna sovražna početja tukaj nimajo mesta. Ne danes, ne v prihodnje. Enačenje vdora Rumenih jopičev v AKC Metelkova mesto s prenovo Roga je neumestno.  Roga ni nihče porušil v imenu sovraštva, ki je osnova delovanja neonacistov, ampak je MOL prevzela v posest svojo lastnino, ki bo z obnovo in ekološko sanacijo postala dostopna vsem, ne kot doslej le peščici »izbrancev«, in bo v celoti namenjena ustvarjalcem. AKC Metelkova mesto je v mestnih prostorskih aktih zaščitena kot prostor, namenjen alternativni kulturi in subkulturi ter eden od ponosov mesta, v katerem negujemo in spoštujemo različnost ter živimo skupaj. To so vrednote, ki jih v Ljubljani živimo.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine