Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Porotnika na sojenju Janši oba člana stranke SDS

Janez Janša je zaradi žaljivega tvita danes prišel na sodišče, a so morali obravnavo preložiti, potem ko so izločili dva sodnika porotnika.
Janez Janša je prišel na celjsko sodišče, a sojenja danes ni bilo, saj sta oba sodnika porotnika člana SDS in so ju izločili. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Janez Janša je prišel na celjsko sodišče, a sojenja danes ni bilo, saj sta oba sodnika porotnika člana SDS in so ju izločili. FOTO: Špela Kuralt/Delo
14. 5. 2021 | 09:39
14. 5. 2021 | 15:25
3:11
Potem ko so že šestkrat preklicali začetek ponovljenega sojenja premierju Janezu Janši zaradi žaljivega tvita, ki ga je namenil novinarkama RTV Slovenija Eugeniji Carl in Mojci Šetinc Pašek, obravnave tudi danes niso izpeljali. Oba sodnika porotnika, Brigita Tratnik in Rajko Kokalj, sta namreč člana SDS in sta tudi sama presodila, da v tem primeru ne moreta nepristransko odločati.

Zakaj nista tega presodila že pred začetkom obravnave, ki so jo neuspešno prestavljali od 5. marca, je pojasnila sodnica Alenka Jazbinšek Žgank: »Na vabilu, ki ga prejmejo sodniki porotniki, je le opravilna številka in ne piše, za katero zadevo gre.« Vse obravnave so sicer vsak teden z opravilnimi številkami in imeni obtoženih objavljene na spletni strani sodišč.

image_alt
Sodbo Janši razveljavili zaradi porotnice


Sodnica porotnica Brigita Tratnik je svojo izločitev predlagala sama, takoj potem, ko je zagovornik Carlove in Šetinc Paškove Tomaž Bajec vprašal, ali je kdo od članov senata član SDS, katere predsednik je obtoženi Janez Janša. Nato se je izkazalo, da je član stranke tudi drugi porotnik, Rajko Kokalj, ki sicer sploh naj ne bi bil več sodnik porotnik, saj ga celjski mestni svet ni predlagal za novi mandat. To je za Delo potrdila predsednica celjskega okrožnega sodišča Petra Giacomelli, ki je odgovorila, da postopek imenovanja novih sodnikov porotnikov za mandat 2021-2026 še ni zaključen, saj so morali postopek ponoviti zaradi premajhnega števila kandidatur: »Rajko Kokalj je tako na dolžnosti sodnika porotnika do imenovanja novih.«

Eugenija Carl (desno) in Mojca Šetinc Pašek z zagovornikom Tomažem Bajcem. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Eugenija Carl (desno) in Mojca Šetinc Pašek z zagovornikom Tomažem Bajcem. FOTO: Špela Kuralt/Delo


Sodnica je skušala nova porotnika dobiti že danes, da bi lahko sojenje takoj nadaljevali. Takrat je zagovornik Janeza Janše Franci Matoz opozoril: »Zagotoviti morate, da bo šla izbira novih porotnikov po vrsti. Ne morete kar enega z ulice pobrati.« Opozoril je še, da so bile že v prejšnjem postopku nepravilnosti, ki se ne smejo ponoviti. Sodba, v kateri je bil Janez Janša zaradi žaljivega tvita obsojen na tri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta, je bila namreč razveljavljena prav zato, ker je novo sodnico porotnico s seznama porotnikov izbrala vodja strojepisk, kar je v nasprotju s sodnim redom. Tudi takrat so sodnico porotnico zamenjali, ker je bila članica SDS.

image_alt
Politika ugrablja sodstvo


Novi sodnici porotnici sta zdaj Valburga Jevšnik in Lilijana Kač. Bajec upa, da bo odslej potekalo nemoteno: »Skušali bomo vnaprej preveriti sestavo novega senata, tako da bi se izognili zapletom, da bi se sojenje v čim krajšem roku nadaljevalo in se tudi končalo.« Naslednja obravnava je predvidena 1. junija. Matoz je že napovedal, da ima 24 novih dokaznih predlogov. Zadeva bo zastarala prihodnje leto.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine