Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pomoč iskal pri osumljencih kaznivega dejanja?

Zdaj že nekdanji državni sekretar z izgovorom, zakaj je pil, odpira nova vprašanja.
Ali so nadrejeni od Breznika terjali kakšna pojasnila, ker se je sestal s predstavniki družbe, ki je osumljena kaznivega dejanja, povezanega s preprodajo mamil, ni znano. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ali so nadrejeni od Breznika terjali kakšna pojasnila, ker se je sestal s predstavniki družbe, ki je osumljena kaznivega dejanja, povezanega s preprodajo mamil, ni znano. FOTO: Jure Eržen/Delo
16. 4. 2020 | 20:32
16. 4. 2020 | 20:32
4:55
Ljubljana – Že samo prekrškovno dejanje zdaj že nekdanjega sekretarja na notranjem ministrstvu Franca Breznika je neprimerno. Njegov izgovor, da je spil le dve šilci žganja s predstavnikom zasebnega podjetja, kamor naj bi se odpravil zaradi donacije za humanitarne organizacije v njegovi domači občini, pa odpira nova vprašanja.

Franc Breznik, ki se zdaj po vsej verjetnosti vrača med poslance, je kot državni sekretar na notranjem ministrstvu že 2. aprila v službenem času in s službenim vozilom po ljubljanski obvoznici preveč pritisnil na stopalko za plin. Ko je zaradi tega prometnikom padel v oči, so posumili, da je pod vplivom alkohola. Alkotest je pokazal 0,44 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, kar pomeni, da je imel v krvi nekaj čez 0,9 promila alkohola.
 

Prekršek zamolčal


Breznik je prekršek, kot kaže, nadrejenim zamolčal, saj naj bi notranji minister Aleš Hojs zanj izvedel iz medijev. Ko se je razvedelo, je Breznik ponudil odstop, Hojs pa ga je sprejel. Še prej je sicer navrgel, da bo preveril, ali ni šlo pri tem za podobnosti iz tako imenovane afere Koprivnikar, a je naknadno sporočil, da policiji zaupa in ne bo zahteval posebne notranje preiskave. Čeprav bi šlo za vnaprej dogovorjeni nadzor, kar bi bilo sporno, je Breznik brez dvoma storil cestnoprometni prekršek in obenem kršil zakon o varnosti in zdravju pri delu, saj je bil pod vplivom alkohola med delovnim časom.

Breznik je prekršek, kot kaže, nadrejenim zamolčal, saj naj bi notranji minister <strong>Aleš Hojs</strong> zanj izvedel iz medijev. FOTO: Blaž Samec/Delo
Breznik je prekršek, kot kaže, nadrejenim zamolčal, saj naj bi notranji minister Aleš Hojs zanj izvedel iz medijev. FOTO: Blaž Samec/Delo


Kot je Breznik povedal v svoj zagovor, se mu je dogodek, ki ga je stal službe, pripetil zaradi njegove »humanitarnosti«, saj naj bi se sestal s predstavniki družbe Rastoder, znane po blagovni znamki Derby banane. Z njimi naj bi urejal donacijo za humanitarne organizacije v njegovi občini Lenart.

Ali so nadrejeni od Breznika terjali kakšna pojasnila, ker se je sestal s predstavniki družbe, ki je osumljena kaznivega dejanja, povezanega s preprodajo mamil, ni znano. Konec januarja so se namreč v enem od skladišč v Ljubljani nenapovedano oglasili policisti z odredbo za preiskavo, februarja pa so makedonski policisti v pošiljki banan iz Južne Amerike, zapakiranih v škatle Derby, odkrili kilogram kokaina.

Iz družbe Rastoder so takrat sporočili, da so bili le tarča kriminalne združbe, ki naj bi Derby zlorabila za tihotapljenje mamil, za ljubljanski primer pa povedali, da so sami poklicali policijo. A jih je ta v sporočilu, ki so ga takrat posredovali javnosti, postavila na laž, saj da preiskava v prostorih družbe ni bila opravljena na podlagi klica, ampak so to načrtovali vnaprej. Več podrobnosti niso razkrili, nam je pa Drago Menegalija, predstavnik generalne policijske uprave s področja kriminalitete, v četrtek potrdil, da preiskava tega primera še poteka. »Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, vam zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo podati odgovorov,« je še dodal.

Breznikov izgovor, da je spil le dve šilci žganja s predstavnikom zasebnega podjetja, kamor naj bi se odpravil zaradi donacije za humanitarne organizacije v njegovi domači občini, odpira nova vprašanja. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Breznikov izgovor, da je spil le dve šilci žganja s predstavnikom zasebnega podjetja, kamor naj bi se odpravil zaradi donacije za humanitarne organizacije v njegovi domači občini, odpira nova vprašanja. FOTO: Igor Zaplatil/Delo

 

Ne kaže na lobiranje


Čeprav se na prvi pogled zdi, da je Franc Breznik lobiral, ko naj bi prosil za donacijo, pa na Komisiji za preprečevanje korupcije vsaj za zdaj tega niso zaznali.

»Komisija ni prejela zapisa lobističnega stika v zvezi s sestankom, o katerem sprašujete. Iz dostopnih medijskih objav oziroma objavljenih informacij tudi ni mogoče sklepati, da je šlo v tem primeru za lobiranje, kot ga opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, zato komisija za zdaj ni uvedla postopka, bo pa v okviru svojih zakonskih pristojnosti pri nekdanjem državnem sekretarju preverila vsebino ter okoliščine sestanka. Če bo komisija ugotovila sume kršitev določb, bo postopek uvedla,« so nam sporočili.

Hkrati komisija opozarja, da velja za funkcionarje v vladi in ministrstvih tudi kodeks, ki vsebuje jasne napotke, da naj funkcionar ravna in se vede tako, da prispeva h krepitvi zaupanja javnosti v svoje delo in integriteto, v delo in integriteto vlade ter organa, v katerem opravlja funkcijo. Pri opravljanju svoje funkcije mora paziti na vpliv osebnih ali zasebnih interesov na izpolnjevanje uradnih dolžnosti in ob morebitnem nasprotju interesov upoštevati načela kodeksa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine