Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Skrb za ključne kadre: koga so stranke zaposlile in kdo je odšel

Nova vlada je kadre iskala predvsem v svojem obstoječem kadrovskem bazenu, zato v teh dneh potekajo številne menjave tudi znotraj poslanskih skupin. Enako velja tudi za novo opozicijo.
Damir Črnčec bo svetoval LMŠ. FOTO: Leon Vidic
Damir Črnčec bo svetoval LMŠ. FOTO: Leon Vidic
28. 3. 2020 | 06:00
3:19
Nova vlada Janeza Janše je odgovore na kadrovska vprašanja iskala predvsem v svojem obstoječem kadru, zato v teh dneh potekajo številne menjave tudi znotraj poslanskih skupin. V SDS se je poleg poslancev – zaradi imenovanj za ministre ali državne sekretarje jih je doslej odšlo kar sedem, poleg Janše še Andrej Šircelj, Anže Logar, Zvonko Černač, Žan Mahnič, Jelka Godec in Franc Breznik – tako tudi dobršen del dosedanjih strokovnih sodelavcev iz zakonodajne veje preselil v izvršilno, Boža Predaliča, ki je zasedal mesto sekretarja poslanske skupine, je po njegovem imenovanju za generalnega sekretarja vlade nadomestila Maja Prezelj, ki je to funkcijo v preteklosti že opravljala. Mateja Erčulj je po novem svetovalka za odnose z javnostmi v kabinetu predsednika vlade, njeno delo v poslanski skupini pa prevzema Anamarija Mežan, tudi že doslej zaposlena v poslanski skupini. Kako bodo nadomestili preostale pozicije, nam včeraj niso odgovorili.

Janez Cigler Kralj je dolgoletni strokovni sodelavec NSi. FOTO: Blažž Samec
Janez Cigler Kralj je dolgoletni strokovni sodelavec NSi. FOTO: Blažž Samec
Tudi NSi je poleg dveh poslancev, ki sta postala ministra – Mateja Tonina in Jerneja Vrtovca – »izgubila« še dva strokovna sodelavca. Janez Cigler Kralj je postal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, drugi pa se je preselil v kabinet obrambnega ministra. »Kako se bomo organizirali, je še stvar organizacije dela in dogovorov,« odgovarjajo v NSi.

Po prehodu v opozicijo pa sta za ključne kadre poskrbeli tudi LMŠ in SAB. Z nekdanjim predsednikom vlade Marjanom Šarcem, ki je spet poslanec, se v poslansko skupino iz njegovega kabineta vračata tudi Selma Zupančič in Nika Benedik, ki bo predvidoma pripravljala vsebine za delo poslancev na sejah, medijske nastope in zakonodajne predloge. Med tem so – o tem je najprej poročal Požareport – na stranki kot svetovalca zaposlili nekdanjega državnega sekretarja, pristojnega za nacionalno varnost, Damirja Črnčeca, ki se je tik pred nastopom nove vlade na obrambnem ministrstvu dogovoril za dodatno triletno mirovanje pravice do vrnitve na delovno mesto, in tudi nekdanjo svetovalko predsednika vlade za odnose z javnostmi Niko Vrhovnik. V poslanski skupini SAB pa se je kot sekretar zaposlil Jernej Pavlič, njihova dosedanja sekretarka je trenutno na porodniškem dopustu. Na vprašanje, kje se bo zaposlila njihova predsednica Alenka Bratušek, pa odgovarjajo, da si bo najprej vzela predah, nato pa se bo odločila, kako naprej. V SD so sporočili, da njihova ekipa poslanske skupine za zdaj ostaja nespremenjena.

Število sodelavcev – njihova zaposlitev je vezana na mandat – v poslanskih skupinah je sicer določeno z velikostjo poslanskih skupin, poleg tega pa lahko poslanske skupine sodelavce zaposlijo tudi s sredstvi, ki jim pripadajo za dodatno strokovno pomoč.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine