Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Prvak Desusa tudi uradno v povezovanje

Odstopil je predsednik sveta Desusa Anton Urh. Ljubo Jasnič išče formulo za preživetje stranke.
»Najprej se bom pogovarjal z nepovezanimi poslanci. Poslušal bom, kakšne so njihove ambicije in ali bi se morda skupaj znašli na volitvah,« je napovedal Ljubo Jasnič. FOTO: Blaž Samec/Delo
»Najprej se bom pogovarjal z nepovezanimi poslanci. Poslušal bom, kakšne so njihove ambicije in ali bi se morda skupaj znašli na volitvah,« je napovedal Ljubo Jasnič. FOTO: Blaž Samec/Delo
2. 12. 2021 | 11:42
3. 12. 2021 | 08:09
5:46

Po izvršnem odboru se je danes sešel še svet stranke Desus, najvišjega organa stranke med kongresoma. Odstopil je njegov predsednik Anton Urh. Kot je znano, je bil Urh odločen nasprotnik tega, da bi svet stranke glasoval o izključitvi poslancev iz stranke. Ponavljal je, da dokler vodi svet, te razprave ne bo.

Novi predsednik sveta Desusa je po naših informacijah Srečko Felix Krope, ki je na volitvah leta 2020 in 2021 kandidiral za predsednika stranke. Lani je na volitvah kandidiral proti Karlu Erjavcu in izgubil, prejel je 71 glasov. Je sicer nekdanji policist.

image_alt
Teren za slovo od poslancev

O dogajanju v stranki je na popoldanski novinarski konferenci po seji sveta Desusa govoril njegov predsednik Ljubo Jasnič.

»Najprej se bom pogovarjal z nepovezanimi poslanci. Poslušal bom, kakšne so njihove ambicije in ali bi se morda skupaj znašli na volitvah,« je napovedal in dodal, da to stranko na slovenskem političnem spektru uvršča levo od sredine. Svet Desusa mu je danes s sklepom podelil mandat, da se pogovarja z vsemi, ki gredo na volitve in bodo vstopili v bitko za prestop parlamentarnega praga.

O odnosu s poslanci je navedel, da niso dobri. Trenja med vrhom stranke in poslanci so se dogajala že pred njegovim prevzemom vodenja Desusa, je povedal in dodal, da si iskreno želi poenotenja stranke.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Dvorano v Domžalah zapustilo več članov sveta

Kaj se je pravzaprav danes zgodilo? Po naših informacijah so želeli nekateri člani Urha razrešiti, to bi storili z dodatno točko dnevnega reda o problematiziranju njegovega vodenja sej sveta Desusa. Poziv za to razširitev dnevnega reda je dal član Drago Kocbek, ki je tudi tisti, ki je na jesenski klavzuri menil, da s poslanci Desusa ne more več nadaljevati svoje politične poti. V »razpadu sistema« so mimo statuta odločili, da bo sejo sveta začasno odvodil nekdo drug, saj je Urhov namestnik Emil Kumer to zavrnil.

Dvorano v Domžalah, kjer so se zbrali, je nato zapustilo več članov sveta stranke.

Ali to pomeni, da je v Desusu zmagala struja predsednika Jasniča, naklonjena »obračunu« s poslanci, ki pri glasovanju v parlamentu ne upoštevajo navodil oziroma stališč vodstva stranke? Po naših informacijah je izvršni odbor zjutraj sprejel stališče, da Desus ne podpira sprejetja zakona o dolgotrajni oskrbi.

Očitno pa to ne bo vplivalo na glasovanje poslancev. Branko Simonovič, ki se ne udeležuje seje sveta stranke, je namreč za Delo povedal, da je sprejetju zakona o dolgotrajni oskrbi še vedno naklonjen. Še zlasti zato, ker je koalicija danes vložila amandma k 128. členu predloga zakona o dolgotrajni oskrbi, s katerim bi preprečili dvig oskrbnin v domovih za upokojence.

Ta predlog so poslanci koalicijskih strank predstavili na današnji tiskovni konferenci. Kot so sporočili, koalicijske poslanske skupine SDS, NSi in SMC predlagajo, da del stroškov za višje plače zaposlenih v domovih za starejše, zaradi česar bi se povišale cene oskrbnin, pokrije državni proračun. To bi uredili z dopolnilom k prehodnim določbam zakona o dolgotrajni oskrbi, o katerem bo državni zbor odločal na izredni seji prihodnji teden.

Medtem so se na dogajanje na svetu stranke odzvali poslanci. Franc Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič so prek twitterja sporočili, da se od današnjega dogajanja v Domžalah distancirajo, poobjavil pa jo je tudi predsednik SDS Janez Janša.

Z izjavo se je odzval tudi član izvršnega odbora Desusa Marko Bucik, ki je nad dogajanjem ogorčen. »Kar se je zgodilo danes oziroma kar si je privoščilo vodstvo stranke, je nepojimljivo. Resno razmišljam, ali bom sploh še ostal član Desusa. Danes sem zahteval podatke o trošenju ob 30-letnici stranke, saj se mi zdi znesek, ki ga je stranka plačala, pretiran. Hočem podatke o tem. Na udeleženca je bilo namreč na slovesnosti v Arboretumu porabljenih 90 evrov, po poizvedovanjih pri tistih, ki zagotavljajo storitve cateringa in glede na to, kar smo dobili tam na krožnik, bi bila namreč cena le okoli 25 evrov na udeleženca,« ocenjuje Bucik, ki prihaja iz Nove Gorice.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine