Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Polom odredbe ministra Gantarja

Obvezno testiranje zaposlenih se v ponedeljek ne bo začelo.
Odredba ne opredeljuje, ali naj bodo zdravstveni delavci testirani s PCR-testom ali hitrim antigenskim testom, kar vnaša veliko zmede.<br />
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odredba ne opredeljuje, ali naj bodo zdravstveni delavci testirani s PCR-testom ali hitrim antigenskim testom, kar vnaša veliko zmede.<br /> FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
21. 11. 2020 | 07:00
21. 11. 2020 | 07:11
5:41
V ponedeljek bi se moralo začeti obvezno testiranje vseh zdravstvenih delavcev. Tisti, ki v ponedeljek ne bo imel v rokah lastnega negativnega testa na covid-19 oziroma ga ne bo predložil delodajalcu, namreč ne sme opravljati zdravstvenih storitev, določa odredba, ki jo je podpisal minister Tomaž Gantar. Zakaj je minister sinoči odredbo spremenil?
 

Odredba ministra nejasna


Minister je 13. novembra predpisal obvezno testiranje vseh zdravstvenih delavcev pred opravljanjem zdravstvenih storitev, pri čemer ni preveril, kako bodo bolnišnice, zdravstveni domovi, koncesionarji in domovi starejših ter vse druge ustanove, v katerih delujejo zdravstveni delavci, zagotovile zaposlenim testiranje najmanj enkrat na teden. Odredba ne opredeljuje, ali naj bodo testirani s PCR-testom ali hitrim antigenskim testom.

Če bi celotno zdravstvo poslalo svoje zaposlene enkrat na teden na molekularni PCR-test v nacionalni laboratorij, bi laboratoriju odvzele vse zmogljivosti za testiranje drugih ljudi. Zdravstvenih delavcev je namreč okoli 40.000, če bi se jih vsak dan testirala le sedmina, bi to pomenilo okoli 5700 testov na dan, zmogljivost nacionalnega laboratorija pa je okoli 6000 testov.
 

Antigenski testi ne zaznajo okužbe pri asimptoimatskih


Hitrih antigenskih testov bolnišnice nimajo na zalogi in jih zdaj menda hitijo kupovati, vendar je predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo dr. Miroslav Petrovec že na začetku meseca opozoril, da »pri asimptomatskih bolnikih in pri tistih, ki prebolevajo lažjo obliko covida-19, antigenski testi ne pokažejo okužbe«. In prav te zaposlene brez očitnejših znakov bolezni naj bi iskali med zdravstvenimi delavci, da ne bi okužbe vnesli v bolnišnico. To ni smiselno, opozarjajo nekateri, saj so zdravstveni delavci pri svojem delu z bolniki že zdaj zaščiteni. Veliko več bi zanje in za bolnike naredili, če bi vsem namesto kirurških priskrbeli varnejše maske FFP2.


Neizvedljivost testiranja


Več bolnišnic se je po naših informacijah odločilo odredbo ignorirati oziroma poslati svoje zaposlene na PCR-test v nacionalni laboratorij, a le v primeru znakov bolezni kot do zdaj. Tudi ministrstvo za zdravje je včeraj sporočilo, da glede hitrih testov »intenzivno usklajujemo navodila in spremne dokumente, ki so potrebni za odvzem brisa«. Tudi domovom upokojencev je pristojni minister sporočil, da so »navodila v pripravi«, torej jim ni treba testirati zaposlenih, čeprav to določa odredba.
 

Hitro kupovanje hitrih testov


S še večjimi težavami kot drugi se ukvarja UKC Ljubljana z več kot 6000 zdravstvenimi delavci. Hitrih testov ne morejo kupiti kot naročila male vrednosti, kakor to počnejo manjše bolnišnice, saj jih potrebujejo preveč. Objavili so javno naročilo za hitre teste v vrednosti 2,34 milijona evrov, na katerega se je prijavilo kar 31 ponudnikov. Skoraj nemogoče je, da se iz take množice dobaviteljev ne bi nihče pritožil. Dokler ne bo postopek končan, bo UKC nadaljeval testiranje z analizatorjem sofia, za katerega so se odločili že poleti. A to je bilo mišljeno za bolnike, ki prihajajo v UKC z drugimi boleznimi in poškodbami.
 

UKC do lastnega laboratorija za PCR-teste


Testiranja zaposlenih se bo UKC zato lotil drugače, nam je povedal generalni direktor Janez Poklukar. »Vse zaposlene bomo serološko pregledali. Projekt se že izvaja na ginekološki kliniki, kjer smo preglede krvi 620 zaposlenih že začeli. Tiste, pri katerih bomo našli protitelesa na covid-19, bomo za tri mesece izločili iz vsakotedenskega testiranja in tako prihranili denar za hitre teste. Hkrati bomo začeli serološko testiranje zaposlenih v vseh urgentnih službah, kamor prihaja največ bolnikov, in podpornih služb, denimo čistilk, ki hodijo po celotnem UKC. Prihodnji teden bomo predvidoma začeli obposteljne PCR-teste, ki jih bomo pošiljali v lastna laboratorija, usposobljena za molekularne PCR-teste, a še nimata dovoljenja ministrstva za zdravje za to delo. Upam, da ga bomo dobili. Naše zaposlene bomo nato testirali v teh laboratorijih. Ministra za zdravje smo prosili za odlog odredbe, ki bi jo morali začeti izvajati v ponedeljek,« je povedal Poklukar.
 

Minister sinoči spremenil odredbo


Sinoči ob 20. uri so z ministrstva za zdravje sporočili, da je minister odredbo spremenil. Delodajalcem ni treba zagotoviti testiranja vseh zdravstvenih delavcev takoj, ampak postopoma do 7. decembra. Minister je predpisal še, da je v primeru okužbe na oddelku testiranje nujno, kar pa je veljalo že do sedaj. Določil je tudi cene hitrih testov. Nove zahteve in določila najdemo na povezavi:

https://www.gov.si/novice/2020-11-20-ministrstvo-izdalo-navodila-spremembo-odredbe-in-nacin-financiranja-hitrih-antigenskih-testov/ 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine