Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Policisti že znajo ravnati s paralizatorji

Ministrstvo za zdravje je za mnenje zaprosilo še predstavnike urgentne medicine in internistične stroke.
Električni paralizatorji slovenske policije so opremljeni s kamero, ki je ves čas aktivna (simbolična fotografija). FOTO: Reuters
Električni paralizatorji slovenske policije so opremljeni s kamero, ki je ves čas aktivna (simbolična fotografija). FOTO: Reuters
5. 7. 2019 | 11:45
5. 7. 2019 | 13:07
4:02
Ljubljana – Petindvajset policistov je v celoti že usposobljenih za uporabo električnega paralizatorja, ki ga omogoča novela zakona o nalogah in pooblastilih policije. Zdaj znanje prenašajo na kolege, ko bodo vsi postopki končani, pa gredo paralizatorji, ki so v delu javnosti povzročili veliko negodovanja, lahko v uporabo.

Policija ima pol leta v lasti dvajset kompletov električnih paralizatorjev s kamerami za videosnemanje policijskega postopka, konec januarja pa so izvedli tridnevno usposabljanje za inštruktorje, ki ga je zagotovil proizvajalec električnih paralizatorjev.
»Petindvajset udeležencev (policistov inštruktorjev) je strokovnjak proizvajalca usposobil za uporabo tega prisilnega sredstva ter prenos znanj in veščin na druge policiste. Po tem usposabljanju smo na generalni policijski upravi pripravili in verificirali natančen program usposabljanja za uporabo električnega paralizatorja, v skladu s katerim bodo policisti inštruktorji usposobili druge policiste za uporabo novega prisilnega sredstva,« je pojasnila Vesna Drole z generalne policijske uprave.

Policija je v tem času prav tako seznanila z uporabo paralizatorjev ministrstvo za zdravje in pristojne pozvala, naj podajo ustrezne strokovne predloge oziroma svoje mnenje v zvezi s tem, in ministrstvo za zdravje zaprosila, da seznani zdravstvene enote po Sloveniji (predvsem zdravstvene domove in urgentne centre), kamor bodo policisti na pregled pripeljali osebe, proti katerim bo električni paralizator uporabljen.
 

Zdravstvo odgovorov še nima


»Po podatkih proizvajalca in do zdaj opravljenih študijah gre za eno najvarnejših tovrstnih naprav na svetu, ki ima precej varnostnih ukrepov, zato zapletov ali hujših poškodb pri osebah, na katerih bo uporabljen, ne pričakujemo,« o (ne)varnosti prisilnega sredstva mirijo na policiji.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da se do zdaj električni paralizatorji v Sloveniji niso uporabljali, zato še ne obstaja medicinska praksa na tem področju in medicinsko osebje s posledicami njegove uporabe še ni seznanjeno. »Po začetni proučitvi predlaganega protokola in dostopne strokovne literature ter pridobitvi dodatnih informacij od policije, smo ugotovili, da gre za zapleteno in strokovno zahtevno vprašanje, za katero sami nismo dovolj medicinsko strokovno kompetentni.«

Ker želijo zagotoviti varno oskrbo pacientov, pri katerih bi bil električni paralizator uporabljen, so za mnenje zaprosili razširjena strokovna kolegija za urgentno medicino in internistično stroko. »Hkrati smo zaprosili za dodatna navodila za zdravstvene delavce. Po prejemu celotnih informacij bomo le-te takoj posredovali vsem enotam nujne medicinske pomoči in vsem urgentnim centrom,« je še dodala Simona Mehle, predstavnica ministrstva za zdravje.
 

Nakup novih ni predviden


Predvideno je, da bodo policisti, ki bodo uspešno opravili usposabljanje za uporabo električnega paralizatorja in opravljajo pretežno interventne naloge v patruljah, ob nastopu službe prevzemali električni paralizator in ga ves čas službe nosili na službenem pasu skupaj z drugo pripadajočo opremo in sredstvi. Policisti bodo smeli uporabiti električni paralizator med opravljanjem nalog policije, zgolj ko bodo izpolnjeni zakonskih pogoji.

Električne paralizatorje bodo imele vse policijske uprave. Dodatnega nakupa električnih paralizatorjev za zdaj ne načrtujejo. »V primeru morebitnih upravičenih potreb policijskih uprav po dodatnih električnih paralizatorjih pa dodatnega nakupa teh sredstev v prihodnosti ne moremo izključiti,« še pojasnjuje Droletova.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine