Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Policija preiskuje nasilje zaposlenega nad pacientom v UKC Ljubljana

Pacient je več zaposlenim povedal, da ga je tehnik dvakrat udaril po glavi oziorma ustih in mu zagrozil, da ga bo ubil, če se ne bo nehal dreti.
Zaposlenega naj bi zelo razjezilo, da pacient ni želel sodelovati pri negi. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
Zaposlenega naj bi zelo razjezilo, da pacient ni želel sodelovati pri negi. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
STA
8. 9. 2023 | 15:29
8. 9. 2023 | 17:55
4:15

Na nevrološki kliniki v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana obravnavajo prijavo nasilja. Zdravstveni tehnik naj bi pacienta dvakrat udaril po glavi in mu grozil. Po podatkih N1 so na policiji začeli zbiranje obvestil in predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja groženj.

Po poročanju N1 se je nasilje dogajalo v nedeljo, 20. avgusta, na oddelku intenzivne nege kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo. Pacient je več zaposlenim povedal, da ga je tehnik dvakrat udaril po glavi oziroma ustih in mu zagrozil, da ga bo ubil, če se ne bo nehal dreti. Zaposlenega naj bi zelo razjezilo, da pacient ni želel sodelovati pri negi.

Vodstvo klinike naj bi se odločilo, da zaposlenega umakne z oddelka, a je bil ta po navedbah vira N1 čez nekaj dni spet na svojem delovnem mestu, čeprav je tam še vedno ležal tudi pacient.

image_alt
Dijakinja fizično napadla stanovalko doma za starejše

Generalni direktor UKC Marko Jug je ob robu današnje novinarske konference glede otroške srčne kirurgije zatrdil, da je bil zaposleni s pacientom v stiku le 20. avgusta, nato pa je bil bolniško odsoten. Z dela je bil takrat odsoten teden dni, po vrnitvi pa po zagotovitvah Juga ni bil več udeležen v oskrbi v prostorih, kjer je ležal bolnik. Zaposleni je bil ob tem tudi pod stalnim nadzorom.

Po posvetu s službo za korporativno varnost so dogodek takoj prijavili policiji. »Opravili bomo razširjen varnostni pogovor in po presoji uvedli izredni strokovni nadzor,« so zagotovili v UKC. Uvedli so tudi postopek za izobraževanje o preprečevanju nasilne komunikacije, ki sicer redno poteka na drugih oddelkih.

Če se bo med preiskavo potrdila resničnost incidenta, Jug napoveduje, da bo zaposleni najverjetneje prejel izredno odpoved.

Ob tem so iz UKC Ljubljana sporočili še, da zaposleni, sicer dolgoletni sodelavec nevrološke klinike, doslej ni bil vpleten v dogodek nasilne narave. »Podobnega dogodka na nevrološki kliniki doslej še ni bilo, se je pa že večkrat dogajalo, da so bili pacienti nasilni do zaposlenih,« so poudarili in dodali, da postavljajo varnost pacientov na prvo mesto, zato imajo do nasilja ničelno toleranco.

Na dogodek se je na družbenem omrežju odzval tudi premier Robert Golob. »Zahteval sem pojasnila o nedavnih dogodkih na nevrološki kliniki UKC Ljubljana. Ob tej priliki ponovno pozivam k nenasilju, strpnosti in solidarnosti,« je zapisal.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine