Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pokojninski mošnjički se bodo februarja rahlo okrepili

Upokojenci lahko pričakujejo enkratni januarski poračun in februarsko 2,7-odstotna uskladitev, je danes potrdil svet pokojninskega zavoda.
Ob izplačilu februarske pokojnine bodo prejeli tudi poračun za januar. Foto Voranc Vogel
Ob izplačilu februarske pokojnine bodo prejeli tudi poračun za januar. Foto Voranc Vogel
19. 2. 2019 | 08:00
19. 2. 2019 | 11:04
3:16
Ljubljana – Kolikšno povišanje pokojnin lahko pričakujejo upokojenci, potem ko se napovedujejo »januarski« in »februarski« poviški in uskladitve? Kot so nam odgovorili iz Zpiza, se bo ob izplačilu februarske pokojnine povprečna pokojnina, visoka 620 evrov, povzpela s poračunom in uskladitvijo na 653 evrov, od marca pa pristala pri dobrih 636 evrih. Danes je povišice na svoji seji potrdil svet zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

A če gremo po vrsti – koliko višje pokojnine bodo upokojenci prejeli na svoje račune konec februarja? Iz Zpiza so odgovorili: »Pokojnine se bodo od 1. januarja 2019 uskladile za 2,7 odstotka.« Ali to pomeni, da bo takšnega povišanja deležen vsak upokojenec, tako tisti z najnižjo kot tisti z najvišjo pokojnino? Temu na Zpizu pritrjujejo, saj »se bodo uskladile vse pokojnine in nadomestila iz invalidskega zavarovanja. Določba 66. a člena noveliranega ZIPRS1819 določa, da se za enak odstotek uskladijo tudi dodatek za pomoč in postrežbo in zneski invalidnin za telesno okvaro, ki se v preteklih letih niso usklajevali.«



Kaj za povprečno pokojnino 620 evrov pomeni 2,7-odstotna redna uskladitev? Zpiz: »Z redno uskladitvijo se bo pokojnina, ki zdaj znaša 620 evrov, povišala na 636,74 evra.« In koliko bo za to povišanje morala odšteti pokojninska blagajna na letni ravni? Redna uskladitev za 2,7 odstotka bo na letni ravni pokojninsko blagajno stala 136,9 milijona evrov (pokojnine in nadomestila) in tri milijone evrov (dodatek za pomoč in postrežbo ter invalidnine za telesno okvaro).

Ob teh uskladitvah se obeta še enkratni poračun dviga pokojnin za januar. Kaj pa ta prinaša? »Ob izplačilu februarske pokojnine bodo upokojenci prejeli tudi poračun za januar. To pomeni, da bo upokojenec, ki je doslej prejemal 620 evrov pokojnine, konec februarja prejel 653,48 evra pokojnine, od marca pa bo prejemal 636,74 evra pokojnine na mesec.«

Pokojninska blagajna bo za tokratno uskladitev pokojnin in nadomestil namenila dodatnih 22,8 milijona evrov, na letni ravni pa 136,9 milijona evrov. Konec letošnjega leta lahko upokojenci pričakujejo izredna uskladitev pokojnin, ki jo vlada napoveduje v višini 1,5 odstotka.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine