Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pojemo preveč soli

Raziskava CINDI: Prebivalci Slovenije v povprečju zaužijemo dvakrat več soli, kot je še sprejemljivo, to je pet gramov na dan
Vsak dan je priporočeno zaužiti od 250 do 400 gramov zelenjave. Foto Getty Images/Istockphoto
Vsak dan je priporočeno zaužiti od 250 do 400 gramov zelenjave. Foto Getty Images/Istockphoto
27. 8. 2018 | 12:00
27. 8. 2018 | 13:49
1:20
Prebivalci Slovenije v povprečju zaužijemo dvakrat več soli, kot je še sprejemljivo, kar je pet gramov na dan, v raziskavi Z zdravjem povezan vedenjski slog CINDI ugotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).  

To je zaradi tveganja za srčni infarkt in druge bolezni srca in ožilja skrb vzbujajoče posebno za starejše, zlasti če imajo povišan tlak. Čeprav se pri nas povečuje delež ljudi, ki vsak dan jedo zelenjavo in redno zajtrkujejo, prebivalci še vedno zaužijejo samo tretjino priporočene količine zelenjave na dan, to je od 250 do 400 gramov. Najmanj enkrat na dan jo uživa malo manj kot polovica prebivalcev, uživanje pa je bolj razširjeno med ženskami, med starejšimi in v vaškem okolju.

Da naj bi zaužili od štiri do pet obrokov na dan, upoštevata le dve petini odraslih. Navada zajtrkovanja se izboljšuje zlasti s starostjo prebivalcev. Manj prebivalcev tudi pije sladkane pijače, lani jih je le še tretjina.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine