Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Koprski gasilci nad poplave in plazove

Včerajšnje obilne padavine so v Istri poplavile hiše in ceste. Gasilci so iz bloka v koprski Semedeli, na katerega se je vsul plaz, evakuirali stanovalce.
Hiša med letališčem in mejnim prehodom Sečovlje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Hiša med letališčem in mejnim prehodom Sečovlje. FOTO: Leon Vidic/Delo
9. 12. 2020 | 08:21
9. 12. 2020 | 16:33
2:49
Ob sproženju plazu na območju Semedele so koprski gasilci na priporočilo geologov evakuirali stanovalce bloka Cesta na Markovec 33. Po besedah Igorja Rakarja, predstavnika koprske civilne zaščite, je sicer šlo za preventivni ukrep, ki pa bo trajal nekaj dni. Občina je stanovalcem ponudila pomoč pri nastanitvi, če ne bodo mogli sami za to poskrbeti. Na območju koprske občine se je sicer zaradi obilnega dežja sprožilo precej plazov. Med drugim se je vdrla brežina na cesti med vasema Pomjan in Rojci, ki jo bo treba prednostno sanirati, prav tako pa tudi staro Šmarsko cesto in cesto skozi Grinjan.

»Imeli smo veliko dela, od včeraj zvečer do danes zjutraj je bilo kar 65 intervencij,« je povedal Jan Brodar, poveljnik operative koprske gasilske brigade. Največ težav je bilo na območju koprske Šalare oziroma na Vanganelski cesti, kjer je poplavilo več hiš. Težave je povzročil narasli vodotok reke Badaševice. Proti vdoru vode so se stanovalci zaščitili s protipoplavnimi vrečami, gasilci pa so vodo prečrpavali. Sodelovalo je 25 poklicnih gasilcev in 80 pripadnikov prostovoljnih gasilskih društev. Razmere pa se zaradi nepojemajočih padavin še niso umirile.

Na območju piranske občine pa je bilo najhuje na območju poplavljene reke Dragonje, med drugim je zalilo tudi cesto proti mejnemu prehodu. Gasilci so zjutraj morali pomagati voznikom, ki so obtičali v vodi. Poplavljalo je tudi morje v Piranu, pri čemer so Tartinijev trg zavarovali z vodnimi pregradami oziroma baražami – te so do zdaj že umaknili. Podobne ovire za prodor vode so namestili tudi na območju mandrača in Velikega trga v Izoli. Poslabšanje razmer pričakujejo jutri.
 

Razmere se umirjajo


»Napovedi so se uresničile, zaradi močnih padavin in plime so se zviševali vodotoki rek, kar je povzročilo precej težav. Trenutno pa so napovedi ugodne in je pričakovati umirjanje razmer,« je povedal Blaž Šter, meteorolog z Agencije RS za okolje (Arso). Kot je še omenil, so padavine še prisotne, a bodo postopno ponehale, pričakovati je tudi še nekaj poplavljanja nižjih delov obale.
Na območju Gorenjske, kjer je zapadlo precej snega (v Ratečah 50 centimetrov, v Bohinju pa 40 centimetrov), pa je nevarnost plazov, je še opozoril.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine