Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Po štirih letih spet za isto mizo

Slovenija se bo danes na srečanju visokih predstavnikov za nasledstvo zavzela za za intenzivnejše uresničevanje sporazuma o nasledstvu.
Razstavni paviljon v Benetkah, ki je bil nekoč last skupne države, so si prisvojili Srbi. Slovenija si želi, da bi ga države naslednice prepoznale kot nasledstveno vprašanje in ga reševale z delitvijo lastništva ali s souporabo. FOTO: Matej Družnik/Delo
Razstavni paviljon v Benetkah, ki je bil nekoč last skupne države, so si prisvojili Srbi. Slovenija si želi, da bi ga države naslednice prepoznale kot nasledstveno vprašanje in ga reševale z delitvijo lastništva ali s souporabo. FOTO: Matej Družnik/Delo
13. 11. 2019 | 06:00
13. 11. 2019 | 08:36
5:30
Ljubljana – Po štirih letih bodo danes za isto mizo vendarle sedli visoki predstavniki Slovenije, Hrvaške, BiH, Srbije in Makedonije za nasledstvo, ki bi morali skrbeti za uresničevanje nasledstvenega sporazuma po nekdanji SFRJ. Slovenska delegacija pod vodstvom nove visoke predstavnice za nasledstvo Mateje Vraničar Erman se bo zavzela predvsem za dosledno in učinkovito implementacijo sporazuma o vprašanjih nasledstva.

A na nek način bo sestanek v Zagrebu spoznavni, saj so se od zadnjega sestanka v Sarajevu, z izjemo hrvaške visoke predstavnice za nasledstvo, zamenjali vsi visoki predstavniki, tudi Slovenja je po imenovanju Ane Polak Petrič za veleposlanico na Japonskem na to mesto julija imenovala Matejo Vraničar Erman. Pomembnih premikov zato ni pričakovati, se bo pa slovenska stran zavzela za stalen dialog visokih predstavnikov, brez večletnih prekinitev, kot je bilo to doslej, cilj pa je uresničevanje sporazuma v praksi.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

 

Najslabše pri finančnih obveznostih


Sporazum sicer zajema delitev premoženja SFRJ, njenih financ, dolgov, diplomatskih predstavništev, arhivov, odgovornosti za pokojnine. Največ odprtih vprašanj ostaja pri vprašanjih finančnih sredstev in obveznosti nekdanje SFRJ, ki so opredeljene v prilogi C, med drugim glede delitve jamstev SFRJ za stare devizne vloge. Potem ko države naslednice že leta ne kažejo pripravljenosti nadaljevati pogajanj pod okriljem Banke za mednarodne poravnave, kakor določa sporazum, bo Slovenija na sestanku znova odprla to vprašanje, saj jih k njegovi rešitvi zavezuje prav sporazum. Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v zadevi Ališić, ki je Sloveniji in Srbiji naložilo poplačilo še neizplačanih varčevalcev Ljubljanske banke v BiH in na Hrvaškem, namreč o tem ni razsojalo in je naslednice napotilo k ureditvi tega vprašanja.

Naslednice so doslej razrešile praktično le odgovornost za pokojnine, kar ureja priloga E, in sicer z bilateralnimi sporazumi. Velik napredek pa je bil dosežen tudi pri delitvi diplomatskih in konzularnih predstavništev, ki jih je razdeljenih približno 80 odstotkov. Težava ostajajo predvsem veliki kompleksi, kot sta v Moskvi in New Delhiju, saj nobena naslednica sama kompleksa ne more prevzeti, saj preseže kvoto, določeno s sporazumom. Trenutno za indijski kompleks prevladuje ideja o delitvi stavb znotraj kompleksov, za ruskega pa, da bi ga ponudili Rusiji, ki bi v zameno vsaki državi dala svojo nepremičnino.


 

Za prihodnje srečanje, ki ga bo pripravilo Skopje, si slovenska stran, ki jo vodi visoka predstavnica Mateja Vraničar Erman, želi, da bi potekalo v prihodnjega pol leta. FOTO: Blaž Samec/Delo
Za prihodnje srečanje, ki ga bo pripravilo Skopje, si slovenska stran, ki jo vodi visoka predstavnica Mateja Vraničar Erman, želi, da bi potekalo v prihodnjega pol leta. FOTO: Blaž Samec/Delo
Beneški paviljon in vzdrževanje obeležij


Mateja Vraničar Erman bo predstavila tudi dve temi, o katerih bi morali odpreti pogovore, in sicer o skupni uporabi oziroma razdelitvi beneškega paviljona, ki je ključen predvsem v času Beneškega in Arhitekturnega bienala. Srbija si je prostor prisvojila, Slovenija in tudi druge države naslednice pa prostore tako najemajo. Ker paviljona leta 2001 niso vključili v sporazum o dediščini – nekdanja visoka predstavnica Slovenije za nasledstvo Ana Polak Petrič je v preteklosti navedla, da ne ve, ali so nanj pozabili ali se jim ni zdel pomemben –, je Slovenija na več srečanjih predlagala, da bi se o njegovi uporabi naknadno dogovorili. Dogovora ni bilo zaradi nasprotovanja Srbije, kajti zanj je potrebno soglasje vseh naslednic.

Soglasje bi bilo potrebno tudi za skupno vzdrževanje spominskih obeležij in grobišč v tujini, kjer so pokopane žrtve druge svetovne vojne iz nekdanje SFRJ, kar bi si želela Slovenija. Veliko jih je namreč v slabem stanju. Več kot 20 obeležij je v Italiji, Nemčiji, Avstriji, Rusiji in Grčiji, zanje pa skrbijo lokalne skupnosti ali posamezne naslednice.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine