Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Po novih vodovodnih ceveh bo tekla dražja voda

V zgornji Dravski dolini bo daljinski vodovod rešil preskrbo z vodo, a za kakšno ceno?
Gradnja vodovoda je skoraj končana. Položili so 112 kilometrov vodovodnih cevi. Foto Mateja Kotnik
Gradnja vodovoda je skoraj končana. Položili so 112 kilometrov vodovodnih cevi. Foto Mateja Kotnik
12. 6. 2019 | 06:30
3:26
Dravograd – V petih občinah zgornje Dravske doline (Dravograd, Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi in Podvelka) se odmika rok za končanje gradnje 50 milijonov evrov vrednega projekta preskrbe z vodo. Naložbo spremljajo tudi težave s financiranjem ter zapleti zaradi želje, da na Muti namesto vode iz črpališča ob Dravi pijejo vodo iz hribovskih virov, med njimi novega v sosednji Avstriji.

»Avstrijski vodni vir bomo koristili. S pomočjo države ali brez nje. Z evropskimi ali lastnimi sredstvi,« je zatrdil župan Mute Mirko Vošner, ki pričakuje, da bo ministrstvo za okolje in prostor razumelo željo občine Muta o koriščenju hribovskega vodnega vira na ozemlju Avstrije, tik ob meji s Slovenijo. Na ministrstvu za okolje in prostor, kot pravi Vošner, po novem spremembi ne nasprotujejo, a le, če ne bo presegla finančnih okvirov. Na Muti pravijo, da te nevarnosti ni, saj so v projektu privarčevali 450.000 evrov, ker niso gradili tretjega povezovalnega voda iz črpališča Abrasiv do vodohrana na Gortini.

Občino Muta od avstrijske vode loči le 300 metrov na avstrijski in 900 metrov na slovenski strani. Muta bi bila prva občina v državi, ki bi bila pri preskrbi z vodo odvisna od sosednje države. Dovoljenje za uporabo vode iz zajetja z imenom Staudacher so dobili od okrajnega glavarstva v Deutshlandsbergu za količino pet litrov na sekundo za petdeset let.
 

Pripravljajo novo vlogo za spremembo projekta


Občine zgornje Dravske doline, ki sodelujejo v naložbi, podprti z evropskimi in državnimi sredstvi, morajo do konca junija na ministrstvo za okolje in prostor že drugič poslati vlogo za spremembo projekta. V njej ne bo le sprememba na Muti, vredna okoli 130.000 evrov, ampak tudi precej dražje spremembe v drugih občinah, skupaj s predlogom za izboljšanje telemetrije ter sanacijo obstoječih vodohramov in črpališč. V zgornje Dravski dolini pričakujejo, da bo MOP spremembe tokrat odobril.
Po novem naj bi gradnjo vodovodnega sistema, na katerega bo priključenih 18.000 prebivalcev, končali letos pozno jeseni. Zgrajena je že skoraj večina od 112 kilometrov cevovodov. Sistem, ki ga gradi družba Riko s partnerji, že deluje v Podvelki in Vuzenici, delno pa tudi že v Dravogradu.

Naložbo ves čas spremljajo težave s financiranjem. Država počasi in z zamudo plačuje obveznosti do izvajalcev del. Februarja je bilo odprtih več kot tri milijone neporavnanih obveznosti, po novem jih je še za dober milijon.
 

Cenejša je voda, ki priteče s hribov


Novi daljinski vodovod v zgornji Dravski dolini bo za več desetletij rešil problem preskrbe z vodo, a nihče ne ve, za kakšno ceno. Nanjo bo vplivala višina amortizacije sistema, ki pa jo bo mogoče izračunati šele po določitvi končne vrednosti projekta. Na Muti so prepričani, da bo za uporabnike precej dražja, zato ne želijo, da bi za svoje občane povečevali stroške z delovanjem črpalk, ko pa precej kvalitetnejša voda v dolino lahko priteče iz njihovih hribovskih virov, vključno z avstrijskim.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine