Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Uradno brez umrlih, a sta v nedeljo dva izgubila boj s covidom-19

Po novi okužbi zaprli enoto vrtca v Celju, v karanteno dodanih 21 otrok.
Zaradi bolezni covid-19 je bilo včeraj v bolnišnici 20 ljudi, trije na intenzivni negi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Zaradi bolezni covid-19 je bilo včeraj v bolnišnici 20 ljudi, trije na intenzivni negi. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA, M. Fe.
27. 7. 2020 | 09:40
27. 7. 2020 | 15:18
5:42
Ob razmeroma majhnem številu včeraj testiranih (335) se je število okuženih z novim koronavirusom včeraj povečalo za le pet. V bolnišnici je 20 najhuje obolelih, trije od teh so na oddelku intenzivne terapije. Uradno smrtnih žrtev včeraj ni bilo, so pa enega odpustili iz bolnišnice.

Čeprav v statistiki, ki so jo sporočili z vlade, ni zabeleženih novih smrtnih žrtev, pa so iz hrastniškega doma za starejše občane, kjer je trenutno izbruh bolezni, v nedeljo sporočili, da sta umrla dva njihova oskrbovanca. Direktor doma Drago Kopušar je dejal, da je en umrl v mariborskem kliničnem centru, ena oskrbovanka pa je ponoči umrla v domu.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da razlike med podatki nastajajo zaradi časovnega zamika pri poročanju. Podatke o umrlih namreč prejemajo od bolnišnic, domov za starejše občane in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. »Podatek o eni smrti smo že prejeli in ga bomo prišteli jutri, podatka o drugi smrti pa do tega trenutka še nismo prejeli,« so dodali.

Včeraj so nove okužbe z novim koronavirusom potrdili v štirih občinah po Sloveniji, od tega dve v Logatcu, po eno pa v Ljubljani, Brezovici in Žireh. V Žireh gre za doslej prvi odkrit primer, s čimer se je število slovenskih občin s potrjeno najmanj eno okužbo povzpelo na 169.

Do zdaj so v Sloveniji odkrili 2087 primerov okužb z novim koronavirusom. Na prvem mestu po številu okuženih je še vedno Mestna občina Ljubljana (do zdaj 350 okuženih), sledijo občine Šmarje pri Jelšah (174), Ljutomer (137) in Metlika (79).


Problematično lokalno širjenje


Infektologinja Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana je v današnji izjavi za medije dejala, da je zaradi majhnega števila opravljenih testov konec tedna število ljudi, ki so imeli težave in bi lahko bili okuženi s covidom-19, verjetno nekoliko večje, kot kažejo trenutne številke. Izrazila je upanje, da se bo število na novo okuženih zmanjševalo in se bo ta teden gibalo nekje med 15 in 20. To bi po njenem nakazovalo, da so trenutni ukrepi učinkoviti in jih ni treba dodatno zaostriti. 

V prejšnjem tednu so bili novi primeri okužb večinoma povezani z že odkritimi okužbami, je povedala. Več je bilo lokalnega širjenja in manj uvoženih primerov, pri čemer je po njenih besedah skrb vzbujajoče, da kar nekaj primerov ni imelo znanega izvora okužbe. 

Razmere se ta hip najbolj zapletajo v enoti Center Vrtca Tončke Čečeve v Celju, saj so potrdili še eno okužbo z novim koronavirusom pri strokovni delavki. Zato je bila karantena odrejena okuženi in še 21 otrokom, ki so bili v stiku z njo. Že prejšnji teden je bila karantena odrejena za tri strokovne delavke in 23 otrok. Enoto Center so zaprli za en teden.

Otroški vrvež bo v enoti Center Vrtca Tončke Čečeve v Celju za teden dni povsem zamrl (simbolična fotografija). FOTO: Špela Kuralt/Delo
Otroški vrvež bo v enoti Center Vrtca Tončke Čečeve v Celju za teden dni povsem zamrl (simbolična fotografija). FOTO: Špela Kuralt/Delo


Kot je danes povedala ravnateljica vrtca Irena Hren, je enoto obiskovalo še 13 otrok, ki niso bili v neposrednem stiku z okuženimi delavkami, njihove starše pa so prosili, da jih obdržijo doma do ponovnega odprtja enote Center.
 

Preprečitev nadaljnjega širjenja okužbe


Po posvetovanju z epidemiologom so se namreč v vrtcu odločili, da za en teden zaprejo enoto Center. Presodili so, da je v obstoječih razmerah to najboljša rešitev za preprečitev nadaljnjega širjenja okužbe. »V tem času bomo temeljito razkužili vse prostore. Po ponovnem odprtju enote bodo v oddelku delale strokovne delavke, ki se vračajo z dopusta in niso bile v nikakršnem stiku z delavkami, pri katerih je bila potrjena okužba,« je pojasnila Hrenova.

V enoti Center so med poletjem zagotavljali vzgojno-izobraževalno delo tudi za otroke iz enote Aljažev hrib. Ti otroci so bili v ločenih prostorih in niso prihajali v stik z otroki ter zaposlenimi iz enote Center, zato jih bodo premestili v enoto Aljažev hrib in bodo lahko še naprej obiskovali vrtec.
 

Starši dobili navodila


Hrenova je tudi napovedala, da bo s starši otrok iz karantene kontakt vzpostavil epidemiolog, ki jim bo podal vsa potrebna navodila za nadaljnje ravnanje. Starše pa prosi, da dosledno upoštevajo njegova navodila.

Medtem v celjski bolnišnici, kjer so prejšnji teden okužbo z novim koronavirusom potrdili pri enem zdravstvenem delavcu, ni novih okužb, je povedala tiskovna predstavnica bolnišnice Danijela Gorišek.


Mateja Logar: Hrvaška ni problematična


Mateja Logar je v današnji izjavi prav tako komentirala, da se dopustovanje na Hrvaški obali ne kaže kot problematično. »Mislim, da večina slovenskih državljanov na Hrvaškem dopustuje na lokacijah, ki niso problematične, tako da upamo, da se nihče tam ne okuži,« je dejala. Dodala je, da pa je nekaj primerov vnosov virusa iz Istre, kjer je veliko število okuženih. Za zdaj nimajo podatkov, da bi bil na Hrvaškem hospitaliziran kakšen slovenski državljan. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine