Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Veter odkrival strehe in podiral drevesa

Zaradi podrtega drevja so zaprte ceste čez prelaze Vršič, Korensko sedlo in Jezerski Vrh, poroča prometnoinformacijski center.
Veter je lomil drevesa. FOTO: Pgd Bohinjska Bistrica - Prostovoljno Gasilsko Društvo/Fb
Veter je lomil drevesa. FOTO: Pgd Bohinjska Bistrica - Prostovoljno Gasilsko Društvo/Fb
Be. B., M. B., V. U.
20. 10. 2023 | 10:51
21. 10. 2023 | 00:44
2:50

Začetek petka je v večjem delu Slovenije prinesel jutro, ki je bilo po podatkih Arsa med najtoplejšimi jutri v drugi polovici oktobra v zadnjih desetletjih, a je čez dan začel lepo vreme kaliti močan veter, ki je marsikje podiral drevesa in odkrival strehe. 

Uprava RS za zaščito in reševanje je zabeležila številne dogodke, aktivirani pa so bili gasilci iz različnih gasilskih društev. Zaradi podrtega drevja so zaprte ceste čez prelaze Vršič, Korensko sedlo in Jezerski Vrh, poroča prometnoinformacijski center.

Močni sunki vetra so ponekod po nižinah dosegal hitrosti okoli 70 kilometrov na uro, v gorah pa preko sto kilometrov na uro. Na Kredarici so zaznali celo vetrovni sunek hitrosti 150 kilometrov na uro.

Močan veter je preko dneva in do večera zajel občine Bohinj, Brezovica, Cerknica, Cerkno, Črna na Koroškem, Dobrova - Polhov Gradec, Domžale, Ig, Jesenice, Kamnik, Kobarid, Kostel, Kranjska Gora, Ljubljana, Logatec, Lukovica, Muta, Nazarje, Pivka, Rečica ob Savinji, Solčava, Selnica ob Dravi in Vrhnika.

Ponoči bo vendarle oslabel, še poroča uprava.

V soboto bo v zahodni in osrednji Sloveniji spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe, lahko tudi zagrmi. Na vzhodu bo delno jasno. Ponekod bo še pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, ob morju 18, najvišje dnevne od 18 do 23, v alpskih dolinah okoli 16 stopinj Celzija.

V nedeljo bo na zahodu in jugu še padla kakšna kaplja dežja, drugod se bo delno zjasnilo.

Stanovitno vreme si še posebej ta konec tedna želijo tekači zaradi ljubljanskega maratona, ki je tudi letos pritegnil veliko pozornosti. Na največji športno-rekreativni dogodek v Sloveniji se je letos prijavilo več kot 22.500 tekačev. 

image_alt
Po številko že pred nedeljo, na štart raje z javnim prevozom

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine