Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Plačljivi obrazci v zdravstvenih domovih

Predlog za uveljavitev pravice od dodatka za pomoč in postrežbo stane skoraj 60 evrov.
Za žep starostnikov in njihovih svojcev je precej ugodneje, če obrazce izpolnjujejo sami. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Za žep starostnikov in njihovih svojcev je precej ugodneje, če obrazce izpolnjujejo sami. FOTO: Tomi Lombar/Delo
29. 3. 2019 | 10:45
1. 4. 2019 | 12:17
2:02
Ljubljana - Starostniki z nizkimi pokojninami in njihovi svojci so nezadovoljni, ko izvedo, da bodo morali v zdravstvenem domu za izpolnitev obrazca za uveljavitev dodatka za pomoč in postrežbo plačati 56,70 evrov. Jezijo se, češ, da osebni zdravniki lepo služijo za prepis podatkov iz kartoteke.


Številni od njih ne vedo, da bi se lahko znašli na drugačen način in privarčevali. »Predlog za uvedbo postopka za uveljavljanje pravice do dodatka za pomoč in postrežbo lahko namreč pacienti oziroma njihovi svojci podajo sami na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in predlogu priložijo originalne listine, torej izvide hospitalizacij, specialistične izvide. V kolikor pa želijo, da predlog pripravi izbrani osebni zdravnik, gre za samoplačniško storitev,« so pojasnili v ZD Ljubljana. Tam so lani z izdajo samoplačniških potrdil ustvarili 8.116 evrov prihodka.

In koliko z izdajo samoplačniškega obrazca zaslužijo zdravniki? Za pripravo predloga za uvedbo postopka za uveljavljanje pravice do dodatka za pomoč in postrežbo lahko zdravstveni tim prejme dodatek za povečan obseg dela v višini 40 odstotkov prihodka. Od tega zdravnik prejme 80 odstotkov (15,63 evra bruto), medicinska sestra pa 20 odstotkov (3,91 evra bruto).
»Tovrstna potrdila se načeloma izdajajo izven rednega delovnega časa, razen v primerih, ko zaradi časovne stiske pacienta priprave predloga ni mogoče odložiti na kasnejši čas,« so povedali v ljubljanskem zdravstvenem domu.

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine