Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Petkovi kolesarji opozicijo pozvali k interpelaciji in napovedali nove akcije

Država, kjer vodni top in solzivec sprožijo v množice, v kateri so tudi mirni protestniki, je policijska diktatura, so prepričani petkovi protestniki.
»Vlada s svojim delovanjem načrtno in preračunljivo stopnjuje konflikte v družbi in nas pelje v policijsko državo oziroma v razmere državljanske vojne, ki najbolj ustreza ravno strategijam represivne diktature,« je povedala Tea Jarc (fotografija z enega minulih protestov). FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»Vlada s svojim delovanjem načrtno in preračunljivo stopnjuje konflikte v družbi in nas pelje v policijsko državo oziroma v razmere državljanske vojne, ki najbolj ustreza ravno strategijam represivne diktature,« je povedala Tea Jarc (fotografija z enega minulih protestov). FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V. U.
6. 10. 2021 | 19:04
6. 10. 2021 | 19:39
3:36
Današnji dan v Ljubljani mineva ob odzivih na včerajšnje izredne razmere in tudi pričakovanju morebitnih novih protestov. Še vedno velja vladna aktivacija 9. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije, s katerim je oblast omejila gibanje v prestolnici, na Bledu in okoli Brda pri Kranju.

image_alt
Opozicija po včerajšnjem nasilju za izredno sejo DZ glede razmer v državi


Nekaj po 16. uri je manjša skupina protestnikov iz središča Ljubljane odšla do Kliničnega centra in pred vhodom v podporo poškodovanemu med včerajšnjimi izgredi pred policisti, postavljenimi pred portalom centra, mirno položila cvetje. Reševalna služba UKC je sicer včeraj posredovala v štirih intervencijah.
 

»Oblaki solzilca na otroških igriščih, beg upokojencev in tujih turistov«


Zatem, ob 18. uri, je bila na temo včerajšnjega dogajanja napovedana novinarska konferenca petkovih protestnih kolesarjev. Ne na njihovem običajnem prizorišču, Trgu republike, na katerem je bilo pred začetkom njihove predstavitve nekaj protestnikov, še več pa policistov, pač pa na sosednjem Kongresnem trgu.

»Stvari so šle povsem predaleč. Oblaki solzilca na otroških igriščih ... Naključni mimoidoči, otroci, družine, upokojenci in tuji turisti bežijo pred vodnim topom in obstreljevanjem v improvizirana zatočišča sredi belega dne, odstopljeni minister in direktor policije pa medtem navdušeno čestitata policiji,« je za uvod povedala Tea Jarc iz petkovega protestniškega gibanja.

Manjša skupina protestnikov je iz središča Ljubljane odšla do Kliničnega centra. FOTO: Leon Vidic/Delo
Manjša skupina protestnikov je iz središča Ljubljane odšla do Kliničnega centra. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

»Zgolj izredna seja ne bo dovolj«


»Vlada s svojim delovanjem načrtno in preračunljivo stopnjuje konflikte v družbi in nas pelje v policijsko državo oziroma v razmere državljanske vojne, ki najbolj ustreza ravno strategijam represivne diktature. Treba jo je ustaviti, preden bo prepozno,« je dodala.

Vlada po njenem mnenju ustvarja razkol, nasilje in krizno stanje, ki so v interesu samo Janezu Janši, Alešu Hojsu in njunim privržencem. Ne glede na strinjanje ali nestrinjanje z včerajšnjimi protesti je pravica do protesta temeljna ustavna pravica. Je pravica, ki uživa posebno varstvo, kot je tudi nedavno odločilo Ustavno sodišče. In to vključuje tudi proteste na ulicah. V Sloveniji imamo bogato tradicijo protestov. Država, kjer se vodni top in izstrelke s solzivcem proži v množico, v kateri so bili tudi nenasilni protestniki in mimoidoči, ni demokracija, ampak policijska diktatura. Zato je nujno, da vlada, ki je izgubila vse zaupanje ljudi, odstopi, je poudarila. 

Odzvala se je tudi na današnji odziv opozicije na včerajšnje dogajanje. »Opozicija naj vloži interpelacijo, zgolj izredna seja ne bo dovolj. Čas je, da se vse poslanke in poslanci jasno in glasno opredelijo do dejanj te vlade. Da ocenijo trenutno stanje in povedo, ali se jim zdi to normalno. In odločijo, ali je sprejemljivo, da se taka dejanja nadaljujejo na naših ulicah in trgih.«

Tako kot v minulih 76 tednih bo sicer petkov protest znova potekal tudi ta petek, in sicer ob 19. uri, je še napovedala ob zaključku nastopa, ki mu je sledilo preverjanje s strani policistov. Zvedavi policisti so opravili svoje delo, kakih posledic za vpletene pa ni bilo zaznati.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine