Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pet ponudb za »žalostno izlaško grobišče«

V peto je zanimanje za nakup Medijskih toplic izjemno. V petek bo stečajnik Igor Bončina odpiral vloge, vse so iz Slovenije.  
Kompleks je povsem razpadel, zadnja leta ga za airsoft uporabljajo člani hrastniškega društva za šport in rekreacijo Škorpijon. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Kompleks je povsem razpadel, zadnja leta ga za airsoft uporabljajo člani hrastniškega društva za šport in rekreacijo Škorpijon. FOTO: Mavric Pivk/Delo
21. 5. 2019 | 06:00
21. 5. 2019 | 11:19
5:32
Zagorje – Medijske toplice zadnjih deset let še niso bile tako blizu novemu začetku, kot so ta hip. Po tistem, ko se je februarja izjalovila še četrta javna dražba in se niti za 679.000 evrov ni našel kupec za hotelski kompleks, je na tokratno nezavezujoče zbiranje ponudb prispelo pet vlog. Stečajni upravitelj Hotela Medijske toplice (HMT) Igor Bončina jih bo odprl v petek.

Stečajnik Bončina ni presenečen nad nenavadno velikim številom prispelih ponudb v primerjavi z dosedanjimi štirimi neuspešnimi poskusi. Tolikšnega interesa, kot ga je bil od leta 2009 zaprt hotelsko-bazenski kompleks deležen zadnja dva meseca, v Zagorju deset let ne pomnijo. Kar ducat ogled(nik)ov se je zvrstilo na Izlakah pred tokratno oddajo ponudb.

»Pričakujemo, da bo katera od njih sprejemljiva tudi za ločitvenega upnika NKMB,« je povedal Bončina, ki je na odpiranje poleg predstavnika NKBM povabil tudi zagorskega župana Matjaža Švagana. Če se NKBM, ki ima v stečajnem postopku Hotela Medijske toplice (HMT) status ločitvene upnice z 833.000 evrov priznanih terjatev prvega zastavnega reda, s ponudbami ne bo strinjala, bo Bončina v nadaljevanju interesente povabil k izboljšanju ponudb.


Idealno prizorišče za airsoft


Letni bazen in tobogan samevata že deseto leto. FOTO: Polona Malovrh
Letni bazen in tobogan samevata že deseto leto. FOTO: Polona Malovrh


Kaj »skrivajo« prispele ovojnice, ki imajo vse slovenski poštni žig, ta hip še ni jasno, vsekakor pa bo pri odločitvi odločala tudi izklicna cena z zadnje neuspešne javne dražbe, ki je bila za polovico nižja od prve iz leta 2017 v višini 1,4 milijona evrov. Likvidacijska vrednost kompleksa na 24.000 kvadratnih metrih pod trojanskim klancem znaša 909 tisočakov – in prav njegova lokacija naj bi bila po Bončinovem tista, ki »v državi, kjer primanjkuje površin, vleče«.

Kompleks je sicer povsem razpadel; idealno domovanje za airsoft, vojaške simulacijske igre, so v njem zadnja leta našli člani hrastniškega društva za šport in rekreacijo Škorpijon.


Turizem ali morda še dom za starejše


Bončina namenov potencialnih investitorjev s »tem žalostnim grobiščem«, kakor se je izrazil, ne pozna. Ta del zagorske doline je sicer »rezerviran« za turistično dejavnost – v kompleksu se nahaja tudi izvir zdravilne vode, ki ga je omenjal že polihistor Valvasor –, občina pa bi po neuradnih podatkih privolila tudi v nove zmogljivosti za starostnike.

Švagan, ki je imel od februarja do zdaj vsaj sedem pogovorov s potencialnimi investitorji, pravi: »Kljub temu da občina ni udeleženka v postopku izbire, se intenzivno zavzemamo za rešitev Medijskih, saj njihova oživitev ne bo le rešitev za zagorski, temveč tudi za zasavski turizem.« Če na Izlakah ponovno zaživi termalno-zdraviliška dejavnost, bo to zaokrožilo ponudbo hotela pod Čemšeniško planino, ki sta ga Center šolskih in obšolskih dejavnosti oziroma šolsko ministrstvo kupila za 1,2 milijona evrov in ga kot 25. po vrsti prav v teh dneh dodala na seznam objektov šole v naravi.


Zagorski župan Matjaž Švagan: »Kljub temu da občina ni udeleženka v postopku izbire, se intenzivno zavzemamo za rešitev Medijskih, saj njihova oživitev ne bo le rešitev za zagorski, temveč tudi za zasavski turizem.«
Zagorski župan Matjaž Švagan: »Kljub temu da občina ni udeleženka v postopku izbire, se intenzivno zavzemamo za rešitev Medijskih, saj njihova oživitev ne bo le rešitev za zagorski, temveč tudi za zasavski turizem.«


»Nezaslišano, kaj se je dogajalo s to lokacijo!«


Bončina, ki je pred meseci trinajstim kazenski ovadbam v primeru HMT dodal še štirinajsto, o njihovi usodi nima informacij. »Naj tožilstvo preganja zadevo dalje, če je za to zrela; če bo uradni postopek stekel, pa pričakujem vabilo na sodišče v vlogi priče v postopku. Nezaslišano je, kaj se je s to lokacijo dogajalo deset let,« je ogorčen Bončina.

HMT je bil v letu 2009, ko so ga zaprli, del poslovnega imperija PSZ, Poslovnega sistema Zupanc, Celjana Darka Zupanca. V zadnjem desetletju se je del lastništva selil z Zupančeve Meje Šentjur na trboveljski Met Team, s tega na Vesno Starc, zdaj pa je lastnik 49-odstotnega deleža ajdovski gradbinec Duronjić Monting. Skoraj 38- in 13,14-odstotni delež v HMT imata še dve družbi v Zupančevi lasti Avto Celje in Domine – obe v stečaju. V stečajnem postopku se je v 2014 znašel tudi PSZ; zdaj je po podatkih Ajpesa v postopku prisilne poravnave.

Bončina načrtuje, da bo stečajni postopek za HMT zaključil do decembra.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine