Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Opozicija ne nasprotuje kandidaturi Tomaža Vesela

Ker še ni jasno, kateri resor bo pripadel Sloveniji, je na odboru pričakovati razpravo v tej smeri.
Tomaž Vesel, nekdanji direktor Računskega sodišča Republike Slovenije, se bo v Bruslju potegoval za evropskega poslanca. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Tomaž Vesel, nekdanji direktor Računskega sodišča Republike Slovenije, se bo v Bruslju potegoval za evropskega poslanca. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
STA
8. 8. 2024 | 07:30
8. 8. 2024 | 09:24
2:26

Kandidat za evropskega komisarja Tomaž Vesel se bo danes predstavil odboru DZ za zadeve EU. Vesel lahko računa na podporo koalicije, v opoziciji se bodo o podpori odločali po predstaviti kandidata, ki mu sicer doslej izrecno niso nasprotovali. Ko bo vlada prejela mnenje odbora, ki zanjo ni zavezujoče, bo ime kandidata lahko posredovala v Bruselj.

Nekdanjega predsednika računskega sodišča Vesela so kot bodočega kandidata v največji vladni stranki Gibanje Svoboda predstavili že na aprilskem strankarskem dogodku pred evropskimi volitvami.

Še pred volitvami se je Vesel sestal tudi z vodstvi koalicijskih partneric, SD in Levice, ki sta po srečanju prav tako podprli njegovo kandidaturo.

Vlada Roberta Goloba je Veselovo kandidaturo potrdila konec julija, kandidat pa je že tedaj napovedal, da si bo prizadeval pridobiti tudi podporo opozicije.

Opozicija do zdaj kandidaturi ni oporekala

V začetku tedna se je tako sestal s predstavniki SDS in NSi, ki po pogovoru s kandidatom podpore niso napovedali, a njegovi kandidaturi prav tako niso nasprotovali. Med drugim mu priznavajo dosedanje izkušnje, predvsem na področju financ.

image_alt
Opozicija kandidaturi Tomaža Vesela ne nasprotuje

Pred današnjo predstavitvijo v DZ pa je Vesel napovedal, da bo ta potekala na načelni ravni oziroma bo, ker še ni jasno, kateri resor bo pripadel Sloveniji, usmerjena predvsem v argumente, za kaj je primeren komisarski kandidat. Vesel je sicer doslej med preferencami glede resorjev izpostavljal področja proračuna, administracije in širitve EU.

Odbor bo danes sprejeto mnenje posredoval vladi, ki mora ime kandidata v Bruselj sporočiti najkasneje do 30. avgusta. Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen bo sicer pogovore s kandidati začela že sredi meseca, komisarske kandidate pa zatem jeseni čaka še zaslišanje na pristojnih odborih evropskega parlamenta.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine