Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pahor prejel sedem kandidatur za mesto ustavnega sodnika

Kandidati so Andraž Teršek, Branko Korže, Anže Erbežnik, Rok Svetlič, Marko Starman, Janez Pogorelc in Barbara Zobec.
Sodnici ustavnega sodišča Dunji Jadek Pensa se bo mandat iztekel 14. julija. Predsednik republike je zato 14. februarja objavil poziv k zbiranju predlogov možnih kandidatov za njenega naslednika. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Sodnici ustavnega sodišča Dunji Jadek Pensa se bo mandat iztekel 14. julija. Predsednik republike je zato 14. februarja objavil poziv k zbiranju predlogov možnih kandidatov za njenega naslednika. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA
16. 4. 2020 | 14:16
16. 4. 2020 | 14:39
1:57
V uradu predsednika republike Boruta Pahorja so na poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika na ustavnem sodišču prejeli sedem kandidatur. Gre za kandidature Andraža Terška, Branka Koržeta, Anžeta Erbežnika, Roka Svetliča, Marka Starmana, Janeza Pogorelca in Barbare Zobec, so sporočili iz urada predsednika.



Mandat sodnici ustavnega sodišča Dunji Jadek Pensa bo namreč potekel 14. julija. Predsednik republike je zato 14. februarja objavil poziv k zbiranju predlogov možnih kandidatov za njenega naslednika, na katerega je bilo mogoče prijave oddati do srede.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa državnemu zboru predlaga tudi druge kandidate.

Pahor se bo po opravljenih pogovorih kot običajno o predlogu možnega kandidata posvetoval z vodji poslanskih skupin v državnem zboru. Pri tem se bo potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki bo ustrezal visokim strokovnim merilom za opravljanje te funkcije, odločitev o kandidatu pa bo sprejel v času, ki bo omogočal izvolitev pred pretekom mandata sedanji ustavni sodnici, so sporočili. Še pred glasovanjem v državnem zboru je sicer predvidena tudi javna predstavitev predlaganega kandidata.

V uradu predsednika republike so spomnili še, da je Pahor do zdaj državnemu zboru predlagal osem kandidatk in kandidatov za ustavnega sodnika, v vseh primerih pa so bili kandidati izvoljeni s prepričljivo večino.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine