Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pahor o rehabilitaciji bazoviških junakov: Ni bila ravnodušnost

Slovenski predsednik je sprejel Marka in Matjaža Bidovca.
Pahor se bo glede sodne rehabilitacije bazoviških žrtev posvetoval z zunanjim ministrstvom. Foto Uprs
Pahor se bo glede sodne rehabilitacije bazoviških žrtev posvetoval z zunanjim ministrstvom. Foto Uprs
15. 3. 2019 | 12:00
15. 3. 2019 | 15:09
1:40
Predsednik Slovenije Borut Pahor je danes na pogovor sprejel nečaka in pranečaka ene od štirih bazoviških žrtev Matjaža in Marka Bidovca za pomoč pri sodni rehabilitaciji v Italiji. Kakor so sporočili iz predsednikovega urada Pahor ta prizadevanja podpira.

V prihodnjih dneh bo predsednik zunanje ministrstvo zaprosil za pravni in politični nasvet glede morebitnih nadaljnjih ravnanj.
»Ker ne gre za politično vprašanje, temveč za sodni postopek, je predsednik Pahor mnenja, da morebitna posredovanja uradne politike niso v prid postopku. Tako je v odgovoru na prošnjo za pogovor tudi poudaril. Vendar je bilo tako njegovo stališče razumljeno kot njegova ravnodušnost do tega vprašanja, kar pa ni res,« so sporočili iz predsednikovega kabineta.

Prošnjo za sprejem je v četrtek prejel še slovenski predsednik vlade Marjan Šarec, češ naj pomaga odpraviti krivico žrtvam. »Posthumna sodna rehabilitacija naših bazoviških junakov v Italiji, saj so v letu ustrelitve bili njeni državljani, je vendarle sveta dolžnost domovine,« je opozoril Bidovec, ki od vlade pričakuje tudi pisno zavezo k polni pravni pomoči sorodnikom pred rimskim sodiščem: »Naj vsaj ob stoti obletnici ustrelitve naši Bazoviški junaki dočakajo svoje posthumno sodno zadoščenje in izbris krivične označbe, da so teroristi.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine