Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Opozicijska SDS še povečala vodstvo

Barometer: Rezultat sta izboljšali še LMŠ in SD, ki je znova tretja
Približno 12 odstotkov anketiranih je delo vlade ocenilo kot pozitivno ali zelo pozitivno. Foto Leon Vidic/delo
Približno 12 odstotkov anketiranih je delo vlade ocenilo kot pozitivno ali zelo pozitivno. Foto Leon Vidic/delo
15. 10. 2018 | 06:00
15. 10. 2018 | 08:12
3:51
Ljubljana - Če bi bile volitve jutri, bi relativna zmagovalka znova postala SDS, tokrat z 18,6-odstotno podporo, kar je 0,7 odstotne točke več, kot je anketa, ki jo za Delo izvaja Mediana, pokazala pred enim mesecem.

Foto
Foto


Na drugem mestu ostaja LMŠ, ki bi jo tokrat prav tako volilo več anketirancev kot septembra, vseeno pa bi dobila več kot polovico manj glasov od največje opozicijske stranke. Da bi obkrožilo stranko predsednika vlade, je odgovorilo 8,9 odstotka vprašanih, pred približno petimi tednih pa jih je bilo 7,2 odstotka. V anketi, ki je na reprezentativnem vzorcu potekala med 3. in 11. oktobrom, je položaj popravila tudi SD. Znova se je uvrstila na 3. mesto, ki ga je septembra izgubila, in tako prehitela Levico. Razlika med njima je odstotna točka, kar je približno toliko, kolikor je Levica izgubila od zadnjega merjenja.

Foto
Foto


Za skoraj 4 odstotne točke se je ​povečal tudi delež ljudi, ki ne vedo, komu bi namenili svoj glas, neopredeljeni je skupaj več kot 22 odstotkov. Slaba desetina pa pravi, da ga ne bi nikomur.

Anketirani so vlado Marjana Šarca, ki je prisegla 13. septembra, ocenili precej bolje, kot so se pred enim mesecem izrekali o odhajajoči ekipi Mira Cerarja. Ta naklonjenost se nekoliko kaže tudi v rezultatu stranke LMŠ, ki je pridobila 1,7 odstotne točke, a je kljub temu še dobrih deset odstotnih točk za prvouvrščeno SDS.

Foto
Foto


Razburjenje, ki ga je Šarec povzročil z imenovanjem Damirja Črnčeca za državnega sekretarja za nacionalno varnost v svojem kabinetu, se na izidu ne kaže, in to kljub zapletom, ki jih je ta kadrovska poteza povzročila – Levica jo označuje za enega poglavitnih vzrokov, zakaj ne podpiše parafiranega protokola o sodelovanju z vladno koalicijo. Potencialna zunajvladna partnerica ima zadržke tudi do izdatkov za obrambo, njeni poslanci so minuli teden bojkotirali govor generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga v državnem zboru, a jih anketirani vsaj tokrat niso nagradili za to držo, saj se je Levica uvrstila slabše kot septembra.

Foto
Foto


Nekoliko se je povečala podpora SD, katere člani so minulo soboto na kongresu izbrali novo sestavo organov stranke, predsedniku Dejanu Židanu, ki ni imel nobenega konkurenta, pa so zaupali nov mandat. Člani SLS so se na kongresu srečali en teden prej. Čeprav je bil dogodek, na katerem se je Marjan Podobnik vrnil na čelo stranke, deležen precej medijske pozornosti, je rezultat SLS tokrat slabši kot pred mesecem dni.

Kar nekaj pretresov je v zadnjih desetih dneh doživela tudi SMC, ki sta jo zapustila dva nekdanja ministra in zelo vidna člana vlade Vesna Györkös Žnidar in Boris Koprivnikar, a se to, vsaj v tokratni anketi, ni poznalo. 

Foto
Foto


Borut Pahor ostaja najbolj priljubljen politik v Sloveniji, na drugem in tretjem mestu pa najdemo političarki, ki sta dejavni v institucijah v Bruslju. Za Pahorjem so anketirani najvišjo oceno namenili evropski poslanki Tanji Fajon, za njo se je uvrstila evropska komisarka Violeta Bulc. Na četrto mesto se je uvrstil predsednik vlade Marjan Šarec, sledi mu predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki je bil pred dobrim tednom ponovno izvoljen za prvaka SD. Na zelo visokem, šestem mestu je poslanec SDS Anže Logar, ki kandidira za župana Ljubljane, njegov tekmec Zoran Janković pa je na precej nižjem, 14. mestu.

Foto
Foto

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine