Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Opozicija: To interpelacijo si je minister pisal sam

Opozicija vlaga interpelacijo proti ministru Zdravku Počivalšku, ki se nanaša na očitke pri nabavi zaščitne opreme v epidemiji.
Zdravko Počivalšek FOTO: Leon Vidic/Delo
Zdravko Počivalšek FOTO: Leon Vidic/Delo
4. 5. 2020 | 12:35
4. 5. 2020 | 21:10
3:40
Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so napovedale, da bodo danes proti ministru Zdravku Počivalšku vložile interpelacijo zaradi nabave zaščitne opreme. Iz besedila interpelacije izhaja, da mu očitajo (ne)ukrepanje pri nepreglednih, javnofinančno negospodarnih in za izbrance dobičkonosnih postopkih naročanja in nakupov zaščitne in druge medicinske opreme ter za zavestno prikrivanje dejstev, povezanih s postopki naročil in nakupov. Prav tako ga obtožujejo zavajanja javnosti pri utemeljevanju pravnih podlag za naročanje ter neetičnega, klientelističnega in koruptivnega sodelovanja pri favoriziranju podjetij in posameznikov.

Kot je povedal poslanec LMŠ Robert Pavšič, pri interpelaciji – za razrešitev je potrebna večina vseh poslancev, torej najmanj 46 poslancev – računajo na glasove poslancev, ki se niso »prodali« in bodo zastopali etična načela, zaradi katerih so kandidirali v državni zbor. Tudi koalicijske poslance, je odgovoril Pavšič.

Poslanka SD Bojana Muršič pa je poudarila, da si je to interpelacijo minister pisal sam z vsakodnevnimi izjavami in ravnanji. Strinjal se je tudi poslanec Levice Miha Kordiš in dodal, da jo je z včerajšnjo podporo podpisal še predsednik vlade. Dodal je še, da mora najprej oditi minister Počivalšek, za vso situacijo pa je odgovorna celotna vlada: »Menda je jasno, da en sam minister ne bo izvajal dvomljivih poslov v višini 200 milijonov evrov, če za celotno akcijo ne stoji vlada kot celota.«


Počivalšek: Cilj predlagateljev interpelacije je padec vlade


Minister Počivalšek je se na interpelacijo opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB odzval pisno z besedami, da je glavni cilj predlagateljev padec vlade in ne razjasnitev okoliščin postopkov nabave zaščitne opreme. »V tem primeru bi si vzeli dovolj časa in preverili že zdaj dosegljivo dokumentacijo, ne pa sestavljali nekakšno sestavljanko informacij najrazličnejših virov in verodostojnosti,« je dejal v izjavi za javnost.

Minister za gospodarstvo je še dodal, da bo dokumentacija, ki je na voljo, nedvoumno pokazala, kako so postopki potekali, kdo je v njih odločal, predvsem pa, kakšne so bile razmere v kritičnih trenutkih ob izbruhu epidemije in kako težko je bilo v tem času priti do kakršne koli zaščitne opreme. Interpelacije pa se pravzaprav veseli, saj ponuja priložnost za celovito obravnavo tematike.



Na temo nabav zaščitne in medicinske opreme bo jutri potekala tudi komisija za nadzor javnih financ. Že v kratkem pa se obeta tudi zahteva za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije. Da bodo prispevali glasove zanjo, je poleg opozicijskih strank napovedal tudi predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin.

Minister Zdravko Počivalšek je očitke že večkrat zavrnil in navedel, da bo interpelacija priložnost za pojasnila, podporo pa mu je v čivku prejšnji konec tedna izrekel tudi premier Janez Janša. Vlada tudi pripravlja oziroma je v zaključni fazi priprave poročil ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času pandemije in o stanju opreme ob nastopu nove vlade. Razpravo o tem naj bi zaključila danes ali v torek, po napovedih premiera Janeza Janše bo poročilo na parlamentarnih klopeh ta teden.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine