Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Okužba prodrla v 85 odstotkov vseh domov za starejše

V drugem valu epidemije je trenutno v zavodih 1551 okuženih, kar je 7,5 odstotka vseh stanovalcev.
Pri domovih za starejše so želeli poiskati ravnotežje med čim bolj učinkovitimi ukrepi in omogočanjem čim bolj normalnega življenja, zagotavlja minister. Foto Foto: Jure Eržen/delo
Pri domovih za starejše so želeli poiskati ravnotežje med čim bolj učinkovitimi ukrepi in omogočanjem čim bolj normalnega življenja, zagotavlja minister. Foto Foto: Jure Eržen/delo
11. 11. 2020 | 19:30
11. 11. 2020 | 19:36
3:41
Ljubljana – Odgovor na vprašanje, ali nam je pred drugim valom epidemije uspelo popraviti največje napake prvega in zaščititi najranljivejše, to je starejše, je sila preprost - ni nam uspelo. Okužba z novim koronavirusom je prodrla v kar 85 odstotkov vseh domov za starostnike.

V prvem valu epidemije je direktor bolnišnice Golnik dr. Aleš Rozman domove za starejše označil za bojišče, kjer se bije bitka z novim koronavirusom v Sloveniji. Tudi v drugem ni nič drugače. V domovih, kjer je 18.600 stanovalcev, je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) trenutno 1551 aktivnih okužb. Skupaj z aktivnimi okužbami v petih posebnih socialnovarstvenih zavodih jih je 1672 od več kot 21.000 varovancev, kar predstavlja kar osem odstotkov vseh trenutnih aktivnih okužb v državi in tudi skoraj osem odstotkov vseh v institucionalnem varstvu.


V domovih osemkrat pogostejša okužba


Delež je znatno večji kot velja za celotno populacijo. V tej je bilo včeraj nekaj več kot 20.700 aktivnih okužb oziroma približno odstotek prebivalcev Slovenije. Okuženih je tudi 718 od 12.287 zaposlenih v domovih za starejše.

Po besedah ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja je bil največji generator okužb v domovih dejstvo, da je velik delež aktivne populacije asimptomatičnih, pri katerih je težko odkriti, da so prenašalci virusa. »Če so v domu delali po tri ali štiri dni brez kakršnihkoli simptomov, je to zagotovo omogočilo širjenje virusa. To pa je v institucionalnem varstvu toliko hitrejše, tudi zaradi tesnih stikov. Če so osebe nepokretne ali z demenco, je veliko telesnega stika in skupnega dela,« je pojasnil minister, ki priznava, da so razmere v domovih težke, a je prepričan, da niso neobvladljive.



»Pri domovih za starejše smo v sodelovanju z vodstvi zavodov, s strokovnjaki in zdravstvenim resorjem, želeli poiskati ravnotežje med čim bolj učinkovitimi ukrepi in omogočanjem čim bolj normalnega življenja,« je dejal Janez Cigler Kralj. Situacija je po njegovem mnenju kompleksna in je nikakor ni za podcenjevati. Zagotavlja, da poskušajo intenzivno pomagati domovom, med drugim tudi s potezami za blaženje kadrovske stiske. Sedanje ukrepe ocenjuje za optimalne v danih razmerah. »Hkrati je to velika ogovornost za zaposlene in vse nas. Vsi smo odgovorni, da virus omejimo in čim manj ogrožamo druge, posebej najranljivejše.«


V drugem valu umrlo 277 oskrbovancev


Tako kot je nesorazmerno število okužb v domovih, je tudi delež tistih, ki so bitko z boleznijo izgubili. Samo v drugem valu epidemije, od 20. julija, je po podatkih ministrstva umrlo 277 stanovalcev domov za starejše s covidom, od tega v bolnišnici 136 in v domovih 141. Od marca je, po podatkih covid sledilnika, skupaj umrlo 645 ljudi s covidom.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine