Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Odstopil minister za zdravje Samo Fakin

Predsednika vlade je obvestil, da zaradi zdravja odstopa. Šarec ga razume in pravi, da je bila poteza nujna.
Samo Fakin. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Samo Fakin. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Brigite Ferlič Žgajnar, Suzana Kos, Aljaž Vrabec
8. 3. 2019 | 11:12
8. 3. 2019 | 18:55
8:29
Minister za zdravje Samo Fakin je predsednika vlade Marjana Šarca obvestil, da se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje prepočasi, zato odstopa z mesta ministra za zdravje. Predsedniku vlade se je zahvalil za izkazano zaupanje ter njemu in njegovi vladi zaželel veliko uspehov.



Na Fakina smo včeraj popoldne naslovili vprašanje, ali bo vztrajal na ministrskem položaju, a se nanj ni odzval. Nas je pa v sredo, ko smo na ministrstvo naslovili vprašanje, kako dolgo bo še bolniško odsoten, poklical in podrobneje spregovoril o svojem zdravstvenem stanju. To se mu je po respiratornem obolenju zapletlo z novo virusno okužbo. Kljub temu je deloval optimistično. Potarnal je le nad vse hujšim zaostrovanjem pritiskov z vseh strani (zahteve zdravnikov, zdravstvene nege ...).  Izrazil je upanje, da se bo v službo vrnil v ponedeljek. Kot kaže, mu je bolezen prekrižala načrte.



Za Finance je danes povedal: »Spreminjanje zdravstvene politike je tako velik napor, da terja zdravega človeka, jaz pa več nisem. Ko sem tehtal, kaj zdaj, je pretehtalo zdravje. O nasledniku nisem razmišljal in to prepuščam drugim.« Posameznikov, ki bi si želeli prevzeti to mesto, ni ravno veliko, je za Delo priznal premier Šarec. V LMŠ dodajajo, da njihova strankarska izkaznica ni pogoj za zasedbo tega položaja. Glede na to je mogoče, da bo Fakinov naslednik iz kakšne druge stranke. V LMŠ napovedujejo še, da bo glede tega kmalu vse jasno.


Čebašek Travnik: Fakinu želim dobro okrevanje


»Novica o odstopu ministra Sama Fakina me je presenetila in najprej mu želim dobro okrevanje, politikom in javnosti pa ob iskanju novega kandidata za ministra sporočam, da je zdravstvo izjemno zahteven resor, ki potrebuje temeljite spremembe v najkrajšem času,« se je na odstop odzvala predsednica zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek Travnik, ki meni, da mora novi minister ali ministrica dobro poznati zdravstveni sistem in sprejeti dejstvo, da brez močne podpore zdravnikov in drugih zaposlenih v zdravstvu ne bo mogoče izvesti zdravstvene reforme, niti reševati nakopičenih težav iz preteklosti. »Ob tem pa bo potrebna odkrita podpora celotne koalicije, s čimer mislim na odsotnost fig v žepih,« je še dodala.
 

V zdravstvenih zavodih kljub odstopu pričakujejo kontinuiteto zdravstvene politike


Iz javnih zdravstvenih zavodov prihajajo izrazi obžalovanja, ker je minister za zdravje Samo Fakin zaradi težav z zdravjem predčasno zapustil položaj. Predsednik Združenja direktorjev slovenskih bolnišnic Janez Poklukar je v izjavi za STA poudaril, da si želijo kontinuiteto zdravstvene politike, ki edina pripelje do sistemskih sprememb. Poklukar je zato ob robu portoroškega zdravstvenega foruma pozval k nadaljevanju prizadevanj na področjih skrajševanja čakalnih dob, potrebnih zakonskih sprememb in ureditve načina financiranja zdravstva. Kot posebej pomembno je navedel spremembo zakona o upravljanju in vodenju zdravstvenih zavodov.

»Zdajšnji zakon namreč drži zdravstvo v primežu. Odgovornost vodilnega menedžmenta v javnih zdravstvenih zavodih je treba razpršiti tudi na druge deležnike, na srednji menedžment in nadzornike,« je opozoril Poklukar, ki je tudi direktor jeseniške splošne bolnišnice.

Z njim se je strinjala direktorica Splošne bolnišnice Celje Margareta Guček Zakošek. »Upam, da odstop ministra ne bo pripeljal do zastoja pri urejanju zdravstva. Nujno potrebne so takojšnje spremembe pri upravljanju in vodenju javnih zdravstvenih zavodov,« je dejala v izjavi za STA ob robu portoroškega foruma.

Po njenih besedah je treba nadaljevati z urejanjem tako odgovornosti kot pristojnosti direktorjev zavodov. Guček Zakoškova je pozvala tudi k temeljitemu razmisleku o tem, kako ustrezno financirati zdravstvo, »in to ne samo na področju plač in dodatnega kadra, ampak tudi na področju investicij v opremo in stavbe.«

Tudi v združenju zdravstvenih zavodov obžalujejo Fakinov odstop. »Cenimo njegovo delo in prizadevanja za ohranitev javnega zdravstva. Z njegovim sodelovanjem smo se odločno lotili odpravljanja nekaterih ključnih težav v zdravstvu. Za njegovo delo se mu iskreno zahvaljujemo,« je v sporočilu za javnost zapisal direktor združenja Marjan Pintar.
 

Kdo bo novi minister?


O tem, če bi želel prevzeti ministrski položaj naj bi že spraševali nekdanjega ministra Dorijana Marušiča, vendar ta po naših informacijah za SD ne bi bil sprejemljiv kandidat. Za njih bi bil boljša izbira Bojan Zalar, direktor Psihiatrične klinike, ki so mu pred časom že ponujali ministrski stolček. Zalar je rekel, da ga k sreči v zvezi s tem ni še nihče kontaktiral.

Marušič je zanikal, da bi ga kdorkoli kontaktiral v zvezi z zasedbo ministrskega mesta. Dejal je, da ima svojega favorita, ki pa ga ni želel izpostavljati: »Njegovo ime bom povedal, če me bo kdo kontaktiral.« Povedal je še, tako kot je že večkrat, da ga vodilni položaj ne zanima, saj v Sloveniji za potrebne spremembe ni pripravljenosti.



»Delo smo zastavili dobro, v prvem letu smo se osredotočili na sanacijo in zmanjševanje izgub bolnišnic ter skrajševanje prekomernih čakalnih dob; če bodo to na ministrstvu in vladi nadaljevali, bodo tudi rezultati. Dokler se ne izboljša upravljanje bolnišnic in ne zamašijo luknje, kjer denar odteka, najbrž ni prav smiselno sprejemati drugih večjih reformnih ukrepov,« je danes za Finance še dejal Fakin.

Bolniški dopust je nastopil 18. februarja, nadomeščala pa ga je in ga bo tudi v prihodnje državna sekretarka mag. Pia Vračko.



Minister za zdravje se je tudi cepil. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Minister za zdravje se je tudi cepil. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


V petek, 15. februarja, je bil na službenem obisku na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergologijo Golnik na pogovoru pri direktorju doc. dr. Alešu Rozmanu na temo poslovanja in investicij. Med sestankom je dobil hud napad kašlja, zato so mu opravili diagnostiko in pregled.

To je že četrti ministrski odstop v Šarčevi vladi. Pred tem so odstopili minister za kohezijo in razvoj Marko Bandelli, kulturni minister Dejan Prešiček ter minister za okolje in prostor Jure Leben.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine