Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Odprtje koprske kitajske restavracije preložili

Kitajci v Sloveniji občutijo posledice širjenja panike.
Jiaochang Yu, lastnica kitajske trgovine Hous Mart v Kopru upa, da se bodo razmere čim prej umirile. FOTO: Nataša Čepar
Jiaochang Yu, lastnica kitajske trgovine Hous Mart v Kopru upa, da se bodo razmere čim prej umirile. FOTO: Nataša Čepar
28. 2. 2020 | 06:00
12. 3. 2020 | 12:35
3:19
»Odprtje odloženo,« so zapisali na facebooku o novi kitajski restavraciji Fang, ki bi morala vrata odpreti včeraj v koprskem poslovnem kompleksu Barka. Jiaochang Yu, predstavnica podjetja Yu fang, v Kopru vodi tudi kitajsko trgovino Hous Mart. »Do konca prejšnjega tedna smo še dobro delali, od ponedeljka pa je v trgovino prišlo zelo malo ljudi,« pravi.

Jiaochang Yu se je v Koper preselila iz Italije, pred šestimi leti, skupaj z možem in bratovo družino. Poleg gostinskih načrtov, v trgovini prodajajo izdelke za dom – ponujajo od 3000 do 4000 različnih artiklov –, ki jih nabavljajo večinoma v Italiji in Španiji. »Upajmo, da se bodo razmere, ki jih je povzročil koronavirus, čim prej umirile. Na srečo ne prodajamo pokvarljivega blaga,« je nadaljevala. Njena družina izhaja iz province Zhejiang, na vzhodu Kitajske. »Že več let nisem bila na Kitajskem, saj mi posel tega ne dopušča. V mojem rodnem kraju, kjer živijo starši, so po pojavu virusa zaprli vse tovarne, a so jih pred dnevi spet odprli in življenje se počasi normalizira,« je pojasnila.
 

Iz Kitajske v karanteno


Sorodniki, ki živijo v Rovigu, v italijanski deželi Benečija, so Jiaochang Yu povedali, da je skupnost kitajskih gospodarstvenikov v Italiji v okolici Padove najela prostore, kamor se v karanteno lahko umakne vsakdo, ki se je vrnil iz Kitajske. Tako želijo preprečiti morebitno širjenje virusa. »Noben medij še ni poročal o Kitajcu, ki je zbolel za koronavirusom v Evropi. Tu živeči Kitajci, ki so se vrnili z dopusta na Kitajskem, gredo vsi v prostovoljno karanteno. Tako zavarujejo tudi svojo družino,« je zagotovil Rongqiang Ji, znan pod vzdevkom Čang – tako se imenujeta tudi njegovi restavraciji v Kopru in Ljubljani.

Rongqiang Jiju - Čangu je ob pojavu koronavirusa na Kitajskem promet upadel za 30 odstotkov. Ko je žarišče epidemije izbruhnilo tudi v Italiji, je kriza njegov posel še dodatno prizadela. FOTO: Nataša Čepar
Rongqiang Jiju - Čangu je ob pojavu koronavirusa na Kitajskem promet upadel za 30 odstotkov. Ko je žarišče epidemije izbruhnilo tudi v Italiji, je kriza njegov posel še dodatno prizadela. FOTO: Nataša Čepar


Sogovornik je prepričan, da bo epidemija koronavirusa bolj vplivala na svetovno ekonomijo kot na zdravje ljudi. »Učinkovito ukrepanje in previdnost ob pojavu virusa sta vsekakor potrebna in nujna, a zdaj se s paniko že pretirava,« meni.
 

Upad prometa se močno pozna


Ko smo Čanga včeraj obiskali okoli druge ure popoldne v koprski restavraciji, ta ni bila prazna. »Ljudje nam zaupajo. V Sloveniji sem že 24 let, kar je več, kot sem jih preživel na Kitajskem. Poleg tega lahko še povem, da mi vse surovine nabavimo v Evropi. Zmanjšanje prometa pa se kljub temu močno pozna,« je omenil. Ob pojavu novega koronavirusa na Kitajskem se jim je obseg dela zmanjšal za 30 odstotkov, ta teden, ko je žarišče epidemije izbruhnilo še v Italiji, krizo dodatno občutijo. »Res pa je, da mi kolegi gostinci povedo, da v teh dneh vsi slabše delajo. Ljudje se očitno raje zadržujejo doma,« je navedel.

Sedanje razmere ga skrbijo, saj ima v svojih restavracijah skupaj 45 zaposlenih. »Težko je, plače moramo ljudem zagotoviti in zavedamo se, da nam država pri tem ne bo pomagala,« za pripomnil za konec.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine