Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zaskrbljujoče dejstvo, da o novem pravosodnem ministru ne vemo ničesar

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat o novem pravosodnem ministru, o katerem prav veliko ni znanega.
Ali Žerdin in Janez Markeš sta tokrat razpredala o novem pravosodnem ministru. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ali Žerdin in Janez Markeš sta tokrat razpredala o novem pravosodnem ministru. FOTO: Leon Vidic/Delo
A. I., video: Voranc Vogel
16. 6. 2021 | 16:20
16. 6. 2021 | 18:06
3:18
Novi minister za pravosodje Marjan Dikaučič, ki je v torek dobil podporo DZ, je od dosedanje ministrice Lilijane Kozlovič prevzel posle na ministrstvu. Zaželela mu je veliko uspeha pri vodenju resorja. Dikaučič se ji je zahvalil za opravljeno delo, v preostale projekte pa si želi vnesti svežine, so zapisali na vladnem spletišču.

Imamo novega pravosodnega ministra, sta pogovor začela Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš. Prav dosti o njem ni znanega, sta se strinjala oba. Markeš je dejal, da ga dejstvo, da o Marjanu Dikaučiču ne ve ničesar, zelo skrbi. »Odsotnost vsega tega, kar bi o njem moralo biti povedano. Premier Janez Janša sploh ni prišel na sejo in ga podprl, karkoli izrekel,« je dejal Markeš.

Ali Žerdin je priznal, da je živel v neki fantaziji, da o vseh političnih osebnostih v Sloveniji nekaj ve. »Ko sem slišal za ta ime in priimek sem obnemel. Potem sem aktiviral svojo običajno proceduro, katalog medknjižnične podatkovne baze, kaj je človek doslej v življenju napisal. O vseh, ki karkoli štejejo, se v tem katalogu da najti naslove njihovih del. Kaj so napisali v življenju. Tudi tu pa je katalog prazen oziroma je v njem mogoče najti en sam zadetek, in sicer naslov diplomske naloge.«



Od ljudi, ki opravljajo s to državo, bi pričakovali, da so v življenju nekaj napisali, nekaj, kar je njihova referenca, meni Žerdin. Markeš je dodal, da bi se novi minister moral opredeliti do razlogov, zaradi katerih je njegova predhodnica Lilijana Kozlovič odstopila. Torej za (ne)imenovanje evropskih delegiranih tožilcev, za vprašanje avtonomije tožilstva, sodstva. Te stvari bi moral pred javnostjo pojasniti, je dejal komentator.


Predhodniki osebnosti z znanjem in izkušnjami


Kakšna bo torej prva poteza novega slovenskega pravosodnega ministra? Delova komentatorja sta se vprašala, ali bo to ponovitev razpisa za evropske delegirane javne tožilce opremljena s sumom, da gre za protizakonito dejanje? Na zakonit način bo tale razpis zelo težko razveljaviti, kar predstavlja problem. Komentatorja sta nekaj vzporednic nato povlekla z odstopom notranjega ministra Aleša Hojsa, ki pa ga premier Janez Janša ni prejel in zato Hojs ostaja na tej poziciji. V zraku je nedvomno dejstvo, da so tožilci na vlado naslovili tožbo s pravnimi argumenti in utemeljenimi razlogi.

Vsaka spodobna oblast, ki nekaj da nase, je vedno pazila, da je na funkcijo pravosodnega ministra postavila nekoga z znanjem in referencami. Nekoga, ki je dajal težo tej funkciji. Od Lovra Šturma, Rajka Pirnata in Zdenke Cerar, vsi so imeli za seboj pred ministrovanjem izkušnje in znanje. Osebe, ki so prihajale na pravosodno ministrstvo, so ustrezale definiciji osebnosti, je dejal Ali Žerdin. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine