Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Od jutri lahko prosto v Italijo?

Italija je napovedala, da bo v sredo odpravila omejitve za vstop državljanov iz držav schengenskega območja in Velike Britanije.
V obmejnem pasu upajo, da bodo zaščitni ukrepi na nekdanjih mejnih prehodih s sosednjo državo čim prej postali preteklost.<br />
FOTO: Blaž Samec/Delo
V obmejnem pasu upajo, da bodo zaščitni ukrepi na nekdanjih mejnih prehodih s sosednjo državo čim prej postali preteklost.<br /> FOTO: Blaž Samec/Delo
2. 6. 2020 | 06:00
2. 6. 2020 | 09:49
4:16
Italija je napovedala, da bo jutri spet omogočila prosto gibanje med italijanskimi deželami in da bo odprla meje za državljane iz držav schengenskega območja in Velike Britanije. Zunanja ministra Slovenije in Italije Anže Logar in Lugi Di Maio se bosta o odpravi omejitev za Italijane pri vstopu v Slovenijo pogovarjala v soboto.

»Vsi še čakamo na izvedbeni akt italijanske vlade, ki je napovedan za jutri. Ta bo odločal o dveh spremembah – prva se nanaša na prosto gibanje znotraj Italije, saj trenutno veljajo omejitve pri prestopanju notranjih meja med deželami, druga tema pa je odprtje mej proti drugim evropskim državam, kar pa je veliko bolj kompleksno vprašanje,« pojasnjuje Giuseppe D'Agosto, generalni konzul Republike Italije v Kopru.

Po njegovih besedah zaradi različnih ukrepov posameznih evropskih držav in tudi pogajanj o skupni odpravi mejne kontrole 15. junija, ni mogoče napovedovati, ali bodo slovenski državljani v sredo lahko že brez omejitev vstopali v Italijo. »Za slovenske državljane, ki želijo prestopiti italijansko mejo, obstajajo določene izjeme – če gre za delovne migrante ali če imajo drug upravičen razlog, sicer pa zanje velja 14-dnevna karantena.
 

Razširitev izjem za vstop v Slovenijo


Slovenska vlada je s posebnim odlokom, ki ureja ukrepe za preprečevanje širjenja pandemije covida-19 na mejnih prehodih, pretekli teden razširila seznam izjem za evropske državljane, ki vstopajo v Slovenijo. Tega sicer sproti posodablja. Slovensko mejo lahko prehajajo vsi slovenski državljani in tisti, ki imajo v Sloveniji stalno bivališče. Enako velja tudi za hrvaške in madžarske državljane, saj imamo s tema sosednjima državama sklenjena posebna sporazuma. Izjeme, ki jim v naši državi ni treba v karanteno, so tudi evropski državljani, ki prihajajo kot delovni migranti, imajo otroke v slovenskih šolah, so lastniki nepremičnin pri nas ali če imajo turistično rezervacijo za nočitev.

Omejitve tudi ne veljajo za izvajalce gospodarskih dejavnosti, ki pa morajo v primeru večdnevnega bivanja predložiti določena zdravstvena in druga potrdila. Skozi Slovenijo lahko potujejo tudi turisti, ki želijo na Hrvaško, ni pa dovoljen vstop italijanskemu državljanu, ki bi – kot smo neuradno izvedeli – nameraval po letne gume, ki mu jih hrani serviser v Sloveniji.

Anže Logar, minister za zunanje zadeve, se bo v soboto v Ljubljani sestal z italijanskim kolegom. FOTO: Jure Eržen/Delo
Anže Logar, minister za zunanje zadeve, se bo v soboto v Ljubljani sestal z italijanskim kolegom. FOTO: Jure Eržen/Delo


O odpravi mejnih ukrepov med Italijo in Slovenijo se bosta pogovarjala zunanja ministra obeh držav Anže Logar in Luigi Di Maio, ki se bosta srečala v soboto v Ljubljani. Di Maio se bo ta in prihodnji teden na isto temo srečal še s francoskim, nemškim in grškim kolegom. Kot ena od možnosti, o kateri se v zadnjem času govori, je tudi sprostitev mejnih ovir med Slovenijo in sosednjo italijansko deželo Furlanijo - Julijsko krajino, ki med pandemijo ni bila tako močno prizadeta in ima ugodno zdravstveno sliko.
 

Močna regionalna povezanost


»Odprtje mej samo s Furlanijo - Julijsko krajino je velika želja njihovega guvernerja Massimiliana Fedrige, a to je vprašanje, ki se ureja na vladni ravni, zato tak scenarij ni samoumeven,« razmišlja italijanska senatorica Tatjana Rojc. Pri tem omeni, da je ponovna uvedba mejnega nadzora, ki ločuje Slovence v Italiji od matične domovine za mnoge v obmejnem pasu boleče podoživljanje preteklosti.

Novogoriški župan Klemen Miklavič z goriškim kolegom Rodolfom Ziberno ves čas, odkar je mesti spet ločila mejna ograja, zgledno sodeluje. Opozarja tudi na čimprejšnjo odpravo zaščitnih ukrepov zaradi pandemije, saj imajo ti – ob sočasnem usihanju okužb na obeh straneh meje – na vsem Goriškem hude gospodarske posledice. Njihovo gospodarstvo je namreč močno vezano na italijanski trg, poleg tega mejni ukrepi otežujejo vsakdanje življenje ljudi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine