Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Italija noče biti kolonija gobavcev, pri nas prvi maturitetni izpit brez težav

V članku povzemamo vse relevantne podatke o bolezni covid-19.
Dijaki so danes pisali prvi maturitetni izpit. Tudi brez ponavljanja snovi v razredih pred tem, naj bi bili rezultati podobni kot pretekla leta. FOTO: Voranc Vogel
Dijaki so danes pisali prvi maturitetni izpit. Tudi brez ponavljanja snovi v razredih pred tem, naj bi bili rezultati podobni kot pretekla leta. FOTO: Voranc Vogel
Polona Malovrh, Borut Tavčar, STA
30. 5. 2020 | 09:05
30. 5. 2020 | 22:41
40:33


22.21 V 24 urah uradno zaradi covida-19 umrlo 4517 ljudi

V pandemiji koronavirusa je po uradnih podatkih, ki jih zbira AFP,  do danes ob 19. uri umrlo najmanj 366.581 ljudi. Najmanj 5.990.590 je bilo okuženih v 196 državah. Po podatkih držav in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je ozdravelo vsaj 2.491.400 ljudi. V AFP od tem opozarjajo, da uradni podatki predstavljajo le delček vseh primerov, saj v glavnem zajemajo le najtežje primere.

V 24 urah je bilo tako potrjenih 4517 novih smrti zaradi covida-19 in novih 125,445 primerov okužbe s koronavirusom. Največ ljudi v tem času so imeli v ZDA (1152), sledita Brazilija (1124) in Mehika (371).
 
21.33 V Rusiji načrtujejo klinične preizkuse cepiva v dveh tednih

Ruski znanstveniki načrtujejo začetek kliničnega testiranja cepiva za coronavirus, je napovedal ruski zdravstveni minister Mihail Muraškovas, ko so oblasti odobrile prvo rusko cepivo za covid-19. Rusija ima tretje najvišje število primerov covida-19 na svetu, za ZDA in Brazilijo. Tudi zato, kot poroča Reuters, ruski raziskovalci delajo v skoraj 50 različnih projektih, ki imajo za cilj najti cepivo ali zdravilo za covi-19. Klinični testi se začnejo v dveh tednih, prostovoljci za to so bili že izbrani.

21.21 Grčija bo testirala potnike z letališč, ki so tvegana

Potniki, ki bodo prileteli v Grčijo z letališč, ki jih evropska agencija za letalsko varnost (EASA) uvršča na seznam tveganih, bodo morali ob pristanku na pregled za koronavirus. Grčija bo odprla vrata turistom 15. junija, pri tem pa bodo potniki iz tveganih letališč po poročanju Reutersa obravnavani bolj strogo. Če bo test na koronavirus negativen, bo potnik v samoizolaciji sedem dni, če bo test pozitiven, pa bo potnik moral v 14-dnevno nadzorovano karanteno. Potnike iz drugih regij bodo testirali naključno ob prihodu. Grčija je seznam varnih držav objavila v petek.

V Grčiji bodo testirali vse potnike, ki bodo prileteli s tveganih letališč, naključno pa tudi druge. FOTO: Louisa Gouliamaki/Afp
V Grčiji bodo testirali vse potnike, ki bodo prileteli s tveganih letališč, naključno pa tudi druge. FOTO: Louisa Gouliamaki/Afp


21.14 Izrael pušča odprte šole, kljub skoku okužb v eni od njih

Izraelske šole bodo ostele odprte, kljub temu, da so imeli izbruh okužb v eni od srednjih šol, je danes po poročanju Reutersa sporočilo izraelsko zdravstveno ministrstvo, a je predsednik vlade Benjamin Netanyahu opozoril, da bodo znova uvedli omejitve, če se bo število okužb še povečevalo. Izreal je v preteklih tednih sprostil precej omejitev, saj je število okužb padalo. Včeraj pa je spet poskočilo na 101 primer. Večino teh okužb so povezali z eno srednjo šolo v Jeruzalemu. Netanyahu je dejal, da to še ne pomeni, da se je trend obrnil. To bodo videli šele po nekaj dneh.

Šole z potrjenimi okužbami bodo zaprte. Vlada pa je znova opozorila državljane, da epidemija ni izginila, še vedno morajo skrbeti za socialno distanco, vzdrževati čistočo in nositi maske. V Izrealu so potrdili 17.000 primerov covida-19  in 284 mrtvih.

20.53 Nič pozitivnih na testiranju igralcev angleške prve lige

Noben test v angleški prvi nogometni ligi ni pokazal okužbe s koronavirusom, so sporočili danes. Četrti krog preverjanja je zajel skupaj 1130 igralcev in osebja nogometnih klubov. Rezultati kažejo, da nov začetek lige, predviden za 17. junija, ne bi smel biti ogrožen. Od začetka preverjanja v zečetku meseca je tako število potrjenih primerov okužbe ostalo 12, opravili pa so 3882 testov.

20.00 Južna Afrika bo 1. junija dovolila domače lete

Jažna Afrika bo med mehčanjem protikoronskih ukrepov od 1. junija dovolila lete znotraj meja države. Potrdili so 29.240 primerov okužbe s coronavirusom, umrlo je 611 ljudi. Od prihodnjega meseca bo najbolj industrializirana afriška država dovolila polno delovanje večini gospodarskih dejavnosti, med temi so rudarstvo in predelovalne dejavnosti, hkrati pa tudi prodajo alkohola za domačo uporabo. »Ko država prehaja v tretjo fazo, ko industrija začenja spet delovati, ko se učenci vračajo v šolo, mora promet omogočiti mobilnost delavcev in učencev,« je po poročanju Reuters dejal prometni minister Fikile Mbalula.

19.40 V Franciji število primerov ukužb še pada

Francosko število primerov covida-19 še naprej pada, so danes povedali predstavniki zdravstvenega ministrstva. V bolnišnicah je 14.380 obolelih, včeraj pa jih je bilo še 14.695. Ravno tako je padlo število bolnikov v intenzivni negi, s 1361 na 1325. Umrlo je 57 ljudi, kar je število umrlih povečalo na 18.444, vendar je umrlih manj kot sto že 10. zaporedni dan. Število umrlih v domovih za starejše bodo posodobili 2. junija, poroča Reuters.

18.41 Zaradi pozitivnih primerov med igralci odpovedana nogometne tekma v Ukrajini

Tekma ukrajinskega nogometnega prvenstva med Karpati in Mariupolom, ki bi morala biti v nedeljo, je odpovedana zaradi nekaj pozitivnih izvidov na covid-19 med igralci in osebjem ekipe iz Lvova, je sporočilo tamkajšnje vodstvo lige. »Okuženi so nemudoma odšli v samoizolacijo. Nihče ni imel simptomov bolezni,« je še zapisano v sporočilu za javnost.

Vodstvo lige ni izdalo, koliko oseb je okuženih ali koliko od njih je igralcev, prav tako ne novega datuma tekme, ki bi morala biti za obe ekipi prva po več kot dvomesečni pavzi zaradi pandemije novega koronavirusa.

18.05 Državni svet zavrnil veta na zakone z novega protikoronskega svežnja

Državni svet je danes na daljavo opravil izredno sejo. Na njej je z namenom pospešitve sprejemanja zakonodaje zavrnil veto na vse tri zakone iz zadnjega svežnja urgentne pomoči ob zajezitvi epidemije, so sporočili.

Interesna skupina lokalnih interesov je predlagala odložilne vete na zakon o poroštvu RS v evropskem instrumentu za začasno podporo za ublažitev tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah po izbruhu koronavirusa, na interventni zakon za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji koronavirusa in na zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije. Državne svetnice in svetniki so se soglasno izrekli proti vsem trem predlogom odložilnega veta.

Predlagani zakoni sodijo v tretji sveženj urgentne pomoči gospodarstvu, ki ga je pripravila in v obravnavo po nujnem zakonodajnem postopku vložila vlada, državni zbor pa ga je sprejel na petkovi seji. »Ker gre za res nujne zakonodajne predloge, je pomembno, da ti čim prej stopijo v veljavo. V ta namen so bili podani tudi predlogi odložilnih vetov, saj so državni svetniki želeli na ta način predvsem pospešiti postopke uveljavitve posameznih zakonov,« so pojasnili.

Državni zbor bo na današnji večerni izredni seji razpravljal in glasoval o predlogih sklepov o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma na vse tri zakone iz tretjega protikoronskega paketa. To bo opravil v skladu z novo referendumsko zakonodajo. Po pričakovanjih jih bo podprl in takoj poslal v razglasitev. Po potrditvi bo tretji paket objavljen v uradnem listu, lahko tudi s takojšno uveljavitvijo.

18.03 Vlada Velike Britanije dovoljuje tekmovalni šport

V Veliki Britaniji bo tekmovalni šport od jutri znova dovoljen, vendar brez gledalcev. Velika profesionalna tekmovanja so bila zaradi koronavirusa prepovedana od marca, danes pa je sekretar za kulturo, medije in šport Oliver Dowden dejal, da je konec čakanja. Najprej, 6. junija, bodo v Newcastlu izvedli konjske dirke. Prva nogometna liga se bo znova začela 17. junija. Od ponedeljka so dovoljeni telesni stiki med tekmovalci in skupni treningi vrhunskih tekmovalcev. Od 1. junija pa bodo dovoljena tudi tekmovanja in tekme. Gledalcev na tekmovanjih ne bo, vsi tekmovalci in osebje ekip bodo morali biti pregledani, za kogar bodo sumili, da je okužen, pa bo moral v karanteno. Distanciranje bo v veljavi, kjer je to mogoče, tudi za rezervne igralce na klopi, igralci na igrišču pa ne bodo smeli preveč vneto praznovati uspehov. Garderobe bodo uporabljali čim manj, našteva AFP, ob tem, da bodo igralci lahko uporabljali tuše.

Najprej v Veliki Britaniji pridejo na vrsto konjske dirke. FOTO: Toby Melville/Reuters
Najprej v Veliki Britaniji pridejo na vrsto konjske dirke. FOTO: Toby Melville/Reuters


17.23 Romunski premier pozabil na pravila socialne distance v času epidemije

Romunski premier Ludovic Orban se je v teh dneh znašel pod plazom kritik javnosti zaradi fotografije, objavljene na družbenih omrežjih. Na njej Orban v družbi štirih članov njegove vlade kadi cigareto, zraven je alkohol, nihče od njih pa ne nosi maske ali upošteva pravil družbene razdalje, poroča francoska tiskovna AFP. Zunanji minister Bogdan Aurescu na fotografiji drži cigaro, maske pa ležijo na mizi poleg steklenic alkoholne pijače.

Ob številnih zgroženih reakcijah na početje predsednika vlade pa so začele v zvezi z njim krožiti tudi šale. V eni od njih je zapisano, da je »romunska vlada edina restavracija, ki je bila odprta med pandemijo«. Orban je v zvezi s fotografijo pojasnil, da je bila posneta 25. maja, na njegov 57. rojstni dan. »Prišli so kolegi, da bi me presenetili. Postregel sem jim nekaj hrane, kozarec vina in viski. Mask nismo nosili, ker smo ravno končali z obedom,« je Orban povedal za tamkajšnjo tiskovno agencijo Mediafax. »Sem kadilec, naredil sem človeško napako in to priznam,« je dejal. Kot je dodal, je pripravljen plačati globo za kajenje v zaprtih prostorih, ki je v Romuniji prepovedano od leta 2016.



V Romuniji so sicer doslej potrdili več kot 19.000 primerov okužbe z novim koronavirusom in 1253 smrti zaradi covida-19. Po dveh mesecih karantene so v državi 15. maja vendarle začeli rahljati omejitvene ukrepe, vendar pa so maske še vedno obvezne v sredstvih javnega prevoza in v drugih zaprtih javnih prostorih. Zaprti so vsi bari in restavracije, terase pa naj bi se pod strogimi varnostnimi pogoji ponovno odprle 1. junija.

16.59 Di Maio svari pred obravnavanjem Italije kot »kolonije gobavcev«

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je danes na Facebooku opozoril, da se Evropski uniji slabo piše, če se bo Italijo izključevalo iz vseevropskega odpiranja meja. »Zahtevamo spoštovanje. Če kdo misli, da nas bo obravnaval kot kolonijo gobavcev, naj se zaveda, da tega ne bomo mirno gledali,« je zapisal in pozval k solidarnosti.



»Potrpežljivost ima meje. Razumem, da posamezne države tekmujemo, to je legitimno, če je to zdravo in pošteno. A dejstvo je, da je Italija lepa, edinstvena, ima čudovite znamenitosti, fantastične plaže. Najverjetneje je brez tekmecev,« je zapisal Di Maio. »Zdaj, ko se pogovarjamo o ponovnem odpiranju meja, pa potrebujemo evropski odziv. Če bomo delovali vsak po svoje, se bo duh EU izgubil. In Evropa bo propadla,« je opozoril.

Napovedal je, da se bo v prihodnjih dneh sestal z več kolegi iz EU in jim pojasnil, da je Italija s 15. junijem pripravljena sprejeti tuje turiste. Obljubil je tudi, da Italija ne bo skrivala nobenih informacij. »Vsa notranja situacija, vsi podatki o okužbah, vse bo vedno javno,« je obljubil.

16.36 Na Šrilanki se bojijo novega vala okužb zaradi pogreba

Oblasti na Šrilanki se bojijo novega izruha okužb s koronavirusov zaradi tisočev žalujočih za umrlim sindikalnim voditeljem Arumugamom Thondamanon, ki so kršili pravila o sodialnem distanciranju. 55-letni sindikalni voditelj delavcev na plantažah čaja pa tudi minister Thondaman je umrel v torek zaradi srčnega napada. Jutri ga bodo kremirali. Oblasti so uvedle 24-urno prepoved zbiranja, a to ni bilo uspešno, poroča AFP, žalujoči so skušali podreti ograje, da bi prišli v stavbo s truplom.

16.34 Zaradi covida-19 umrl nogometaš v Boliviji

Zaradi covida-19 je umrl bolivijski nogometaš, 25-letni Deibert Frans Roman Guzman, poročajo svetovni mediji. Tragedija družine je toliko večja, ker sta zaradi iste bolezni pred njim umrla tudi oče in stric, s katerima je živel mladi nogometaš. Guzman je bil član mlajših državnih selekcij Bolivije, bil pa je tudi na robu podpisa pogodbe z enim od najstarejših klubov v Boliviji, Nacionalom Potosijem. Večino kariere je igral za drugoligaša Universitario de Trinidad, trenutno pa je bil član kluba iz nižje lige.
Tako njegov oče kot stric sta bila vpletena v nogomet. Oče je bil nekoč predsednik lokalnega nogometnega kluba, stric pa je bil manager pri Deportivu Perejique. Na nadarjenega nogometaša se je spomnila tudi tamkajšnja nogometna zveza, ki je žalujočim izrekla sožalje.

16.02 V Severni Makedoniji še za 14 dni podaljšali izredne razmere

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je po seji varnostnega sveta danes podaljšal izredne razmere zaradi epidemije novega koronavirusa še za 14 dni, poroča makedonska tiskovna agencija MIA. V zadnjih 24 urah so sicer v državi našteli 35 novih primerov okužbe, pet bolnikov s covidom-19 pa je umrlo, med njimi tudi dojenček.

Bari in restavracije so se v Severni Makedoniji odprli 28. maja, a veljajo pravila o oddaljenosti miz, za katerimi lahko sedijo največ štirje, pa še to le zunaj. FOTO: Robert Atanasovski/Afp
Bari in restavracije so se v Severni Makedoniji odprli 28. maja, a veljajo pravila o oddaljenosti miz, za katerimi lahko sedijo največ štirje, pa še to le zunaj. FOTO: Robert Atanasovski/Afp


Pendarovski je poudaril, da so takšno odločitev sprejeli, da bi lahko zagotovili učinkovito vladno upravljanje z zdravstvenimi in socialno-ekonomskimi učinki zdravstvene krize, in da nikakor ni povezana s predvolilnim obdobjem. V Severni Makedoniji so namreč že preložili predčasne parlamentarne volitve, ki so bile predvidene za 12. april. V Severni Makedoniji je sicer v zadnjih 24 urah umrlo pet ljudi, 19 pa jih je okrevalo. Med umrlimi je bil tudi dojenček, ki so ga najprej skušali oskrbeti na otroški kliniki v Skopju, nato pa so ga na zahtevo staršev poslali v Švico.

Od začetka epidemije se je v Severni Makedoniji z novim koronavirusom okužilo 2164 ljudi, od tega jih je 1535 okrevalo, 131 umrlo. Aktivnih primerov okužb je v državi trenutno 498, skupno pa so opravili 28.804 testiranja.

15.51 V Kijevu so spet odprli trgovske centre

V glavnem mestu Ukrajine so danes spet odprli trgovske centre, kar je del postopne omilitve ukrepov za preprečitev širjenja epidemije covida-19. V Ukrajini so dovolili obratovanje gostinskih vrtov, frizerskih in lepotilnih salonov, zobozdravnikov, odprli so tudi parke. Obiskovalci trgovskih centrov morajo upoštevati varno razdaljo, poleg tega pa nositi maske in rokavice. Restavracije in kino so še vedno zaprti. Kot poroča AFP, so do danes v Ukrajini potrdili 23.204 okužb, 696 smrti in več kot 9000 ozdravelih.

Varnostniki pred trgovskimi centri v Kijevu brezstično preverjajo temperaturo ljudi, ki želijo vstopiti. FOTO: Genya Savilov/Afp
Varnostniki pred trgovskimi centri v Kijevu brezstično preverjajo temperaturo ljudi, ki želijo vstopiti. FOTO: Genya Savilov/Afp


15.40 Po prvem maturitetnem izpitu tako pri dijakih kot ravnateljih prevladuje optimizem

Na srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah so se danes s pisnim izpitom iz angleščine začeli izpitni roki spomladanske splošne in poklicne mature. Prvi odzivi so spodbudni, saj je kljub posebnim okoliščinam zaradi epidemije zaznati optimizem tako med ravnatelji kot dijaki. Zaščitni ukrepi naj ne bi usodno ovirali maturitetnega reda.

Predsednica Društva ravnateljev srednjih šol, višjih šol in dijaških domov Slovenije Nives Počkar je v izjavi za STA opozorila, da je bilo med letošnjo pripravo na maturo še posebej veliko odvisno od motivacije dijakov. Bolj motivirani dijaki so imeli po njenih besedah kljub učenju na daljavo dovolj kontaktov z učitelji in bodo verjetno zaradi tega na maturi uspešnejši.

Počkarjeva, ki je tudi direktorica Šolskega centra Ljubljana, ne pričakuje, da bo letošnja generacija na maturi opazno manj uspešna od prejšnjih. »Na maturo se dijaki pripravljajo skozi vse šolanje. Maturitetna snov ne zajema snovi zadnjih treh mesecev. Dijaki so snov osvojili že prej, pogrešali smo le intenzivno ponavljanje snovi v živo v razredu,« je dejala.

Dijaki so pogrešali malo ponavljanja snovi v razredih, a pri maturitetnih izpitih naj ne bi bili manj uspešni kot prejšnje generacije. FOTO: Jure Eržen/Delo
Dijaki so pogrešali malo ponavljanja snovi v razredih, a pri maturitetnih izpitih naj ne bi bili manj uspešni kot prejšnje generacije. FOTO: Jure Eržen/Delo


15.08 EU poziva ZDA naj premislijo o WHO

Evropska komisija je pozvala ZDA naj znova premislijo o odločitvi, da bodo prekinili stike s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) pri obravnavi pandemije covida-19. Predsednik Donald Trump je to odločitev sporočil včeraj, ob obtožbi, da WHO ni storil dovolj za omejitev širjenja koronavirusa na začetku epidemije in da dela po kitajskih navodilih. ZDA so prispevale največ za delovanje WHO, na leto najmanj 400 milijonov dolarjev. »WHO mora ohraniti sposobnost vodenja mednarodnega odziva na pandemijo, sedaj in v prihodnje,« po poročanju AFP sporoča predsednica komisije Ursula von der Leyen.

14.59 Več tisoč protestnikov proti napovedanemu ukinjanju delovnih mest v Renaultu

V mestu Maubeuge na severu Francije se je danes na ulicah zbralo več tisoč ljudi in protestiralo proti varčevalnemu načrtu avtomobilskega proizvajalca Renault. Ta je v petek sporočil, da namerava v treh letih po svetu ukiniti skoraj 15.000 delovnih mest, od tega 4600 v Franciji. Večji obrat Renaulta je ravno v mestu Maubeuge blizu meje z Belgijo.

Vodstvo podjetja je sicer napovedalo, da naj bi do leta 2022 zaprli le manjši obrat na območju Pariza in da nadaljnje zapiranje ni načrtovano, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pred omenjeno tovarno v južnem predmestju Pariza Choisy-le-Roi se je v petek zbralo okoli 100 zaposlenih, ki so vodstvu družbe razočarano očitali, da so za poslovne težave izvedeli iz medijev. Francoski predsednik Emmanuel Macron je v začetku tedna Renaultu ohranitev obratov v mestih Maubeuge in Douai postavil kot pogoj za odobritev vladnega milijardnega posojila. Renault je namreč lansko leto zaradi krize v avtomobilski industriji sklenil v rdečih številkah, nov velik udarec pa je tudi pandemija covida-19.

Sindikati protestirajo zaradi napovedanega odpuščanja 15.000 zaposlenih. FOTO: Francois Lo Presti/Afp
Sindikati protestirajo zaradi napovedanega odpuščanja 15.000 zaposlenih. FOTO: Francois Lo Presti/Afp


14.30 Donatorski maraton pred ciljno ravnino

Donatorski maraton za boj proti novemu koronavirusu, ki ga je Evropska unija z mednarodnimi partnerji začela 4. maja z donatorsko konferenco, se izteka. Jutri je njegov zadnji dan. Cilj maratona je bil zbrati sredstva za financiranje cepiva ter za diagnostiko in zdravljenje bolezni covid-19. Na mednarodni donatorski konferenci so cilj doegli – zbrali so 7,4 milijarde evrov, od tega naj bi štiri milijarde namenili za razvoj cepiva, dve milijardi za zdravljenje ter milijardo in pol za testiranje. Prispevek Slovenije bo »težak« 13,76 milijona evrov.
 
14.00 Slovenija omilila karantenska pravila za potnike iz tretjih držav

Osebam s stalnim ali začasnim bivališčem v Sloveniji ter še nekaterim izjemam ob vstopu v Slovenijo iz tretjih držav ne bo treba v karanteno. Po številnih pozivih je ministrstvo za notranje zadeve tako spremenilo v torek sprejeti odlok, ki je za potnike iz tretjih držav določal 14-dnevno karanteno. Odločitev so sprejeli skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. V nekaterih tretjih državah v soseščini oziroma regiji je epidemiološka situacija ugodna, ne glede na nekatera pretekla tveganja.

Izjema glede karantene velja tudi za osebe, ki v Slovenijo prihajajo na pogreb sorodnika ali na zdravstveni pregled oziroma poseg. Prav tako v karanteno ni treba osebam, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu, ter osebam, ki prehajajo mejo, ker v naši državi obiskujejo vrtec ali šolo oziroma zaradi znanstveno-raziskovalnega dela, pri čemer predložijo negativni izvid testa na novi koronavirus, ki ni starejši od treh dni.

V karanteno tudi ni treba osebam, ki prevažajo blago v Slovenijo ali iz nje v tretjo državo, tistim, ki izvajajo tranzitni tovorni promet iz tretjih držav, in osebam, ki lahko z ustrezno listino dokažejo, da delajo v sektorju mednarodnega prevoza in jih je napotil delodajalec. Med izjeme spadajo tudi osebe z diplomatskim potnim listom in pripadniki civilne zaščite.

Pa še to: slovenskim državljanom tudi po večdnevnem poslovnem potovanju v Srbijo ne bo treba v karanteno, prav tako ne tujcem, ki bi poslovno pripotovali v Slovenijo iz držav Evropske unije ali držav schengenskega območja. V primeru, da bi želeli k nam pripotovati za več dni, pa bo treba predložiti potrdilo o negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom ter navesti naslov prebivanja v naši državi.

13.30 - Od srede iz EU spet v Italijo - brez karantene

Italijanska vlada je potrdila odpravo omejitev gibanja med deželami zaradi pandemije novega koronavirusa. Prosto prehajanje po državi bo možno od srede naprej - omejitev so sicer uvedli 9. marca -,  od tega dne dalje pa bodo v našo južno sosedo lahko vstopali tudi državljani članic EU, pri čemer jim ne bo treba v obvezno 14-dnevno karanteno.

»Glede na epidemiološki razvoj dogodkov ni nobenega razloga, da bi spreminjali načrte o sprostitvi mobilnosti znotraj države,« je italijanskim medijem danes zagotovil minister za zdravje Roberto Speranza.

Ljubljana je Italiji ponudila možnost, da bi od 3. junija dalje prebivalci Furlanije-Julijske krajine lahko prosto vstopali v Slovenijo, piše tržaški Il Piccolo. Izpostavlja pa, da je še odprto vprašanje recipročnosti, torej, ali bodo tudi Slovenci imeli prost vstop v Italijo, in če, ali samo v Furlanijo-Julijsko krajino, ali v celotno državo. Ob tem se postavlja vprašanje, kako bo italijanska država izpeljala zadeve, da bi samo ena dežela komunicirala s sosednjo državo, tako z ustavnega vidika kot tudi z vidika dogovorov na ravni EU. Od 15. junija naj bi bil namreč znotraj schengenskega območja spet možen prost pretok ljudi.

Zunanja ministra obeh držav Anže Logar ter Luigi Di Maio se bosta na dvostranskih pogovorih srečala prihodnjo soboto.

Čeprav je število okužb v nekaterih italijanskih deželah višje kot v drugih, je nevarnost okužbe v celotni Italiji nizka, od začetka sproščanja omejevalnih ukrepov 18. maja okužbe tudi niso naraščale. Faktor širjenja bolezni je nižji od ena, kar pomeni, da okuženi ne prenese okužbe nujno na drugega.

Italija upa, da bo s sproščanjem omejitev na mejah obnovila prometne tokove, ki so zaradi covida prekinjeni praktično od konca februarja. Italija je sicer med najhuje prizadetimi državami s covidom-19; ta je zahteval več kot 33.000 smrtnih žrtev.

13.15 Zadovoljna Merklova
 
Z izidom epidemije novega koronavirusa so v Nemčiji zadovoljni. Njihova kanclerka Angela Merkel ocenjuje, da so za zdaj dobro opravili preizkus z njim. »Velika večina ljudi v državi je bila previdna, razumna in odgovorna do drugih,« je poudarila v tedenskem videonagovoru in dodala, da jih čaka še trdo delo, da bi pandemijo covida-19 zaustavili. Javnost je še pozvala, naj ne podleže lažnemu občutku varnosti in ocenam, po katerih virus doslej ni povzročil množičnega trpljenja. Merklova upa, da bodo v Nemčiji lahko še naprej rahljali omejevalne ukrepe, pri čemer se zanaša predvsem na odgovorno ravnanje ljudi.


13.00 Koncert Igorja Levita starta čez slabo uro

Priznani nemški pianist Igor Levit, letnik 1987, bo danes popoldne začel 20-urni nastop, s katerim želi opozoriti na umetnike in njihovo stisko v času epidemije koronavirusa. Uvod v maratonski nastop bo skladba Vexations avtorja Erika Satiea - umrl je 1925. -, ki se neprestano ponavlja in velja za eno najdaljših v zgodovini glasbe.
 
Nekoč čudežni deček iz Nižnega Novgoroda bo koncert začel čez slabo uro, ob 14. uri, v berlinskem studiu, in ga zaključil jutri okrog poldneva. Kot pravi, je uvodno skladbo izbral, ker dobro povzame današnji, za umetnike »zelo brutalen čas - tako fizično kot mentalno in čustveno«. Koncert bo dosegljiv na številnih spletnih kanalih, tudi na umetnikovem Instagramu in Twitterju.

12.00 Nemci razočarani, ker ZDA zapuščajo WHO
 
Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o prekinitvi sodelovanja ZDA s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) so v Berlinu ocenili za razočaranje in za korak nazaj na področju globalnega zdravja. Spomnimo, da je predsednik Trump prekinitev sodelovanja z WHO naznanil na petkovi novinarski konferenci, sicer namenjeni kritikam Kitajske zaradi Hongkonga. Kot uradni razlog za prekinitev odnosov z WHO je navedel, da organizacija ni izvedla reform. Ponovil je tudi obtožbe, da je WHO »kitajska lutka« in Kitajski znova naprtil odgovornost za pandemijo koronavirusa.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn se je na Twitterju že zavzel, da bi vodilno vlogo v WHO prevzela Evropska unija, ki naj WHO tudi finančno  bolj podpre. Prav to bo po njegovi napovedi ena prednostnih nalog nemškega predsedovanja Svetu EU, ki ga prevzemajo 1. julija.  ZDA so WHO doslej sicer namenjale 450 milijonov dolarjev letno.  

Nemški zdravstveni minister Jens Spahn.Foto Reuters
Nemški zdravstveni minister Jens Spahn.Foto Reuters


11.40 Kultni Exit bo avgusta

Dvajseti kultni festival Exit, ki so ga zaradi epidemije koronavirusa skoraj odpovedali, vendarle bo, in sicer med 13. in 16. avgustom, so sporočili organizatorji. Vstopnice bo mogoče kupiti od ponedeljka dalje, več podrobnosti o nastopajočih pa bo znanih v prihodnjih dneh. Večina že potrjenih izvajalcev si želi nastopiti, pravijo, saj bo to za mnoge po izolaciji prvi večji festival. Jubilejni Exit bo na Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu sicer potekal v tesnem sodelovanju s srbskim kriznim štabom, število dnevnih obiskovalcev pa bodo z običajnih 55.000 zmanjšali na polovico.

11.15 Nič novookuženih, nič mrtvih

V Sloveniji so v petek opravili 613 testiranj, na novo okuženih oziroma umrlih po podatkih vlade ni bilo. Sedem oseb je še hospitaliziranih, od teh dve potrebujeta intenzivno nego. V naši državi že drugi dan zapored niso zabeležili novih okuženih s covidom-19, štiri dni pa le-ta tudi ni zahteval nove smrti.

11.00 Jutri bomo tudi uradno preklicali epidemijo covida

Z nedeljo v Sloveniji ne bo več razglašene epidemije covida-19. Slovenija se je za ta korak odločila kot prva v Evropi. Epidemija je trajala od 12. marca, za dva meseca so zaprli šole in vrtce, ugasnilo je javno življenje. Za omejitev epidemije in blažitev posledic so bili sprejeti številni ukrepi. Medtem se jeseni pričakuje nov val epidemije.

Življenje se vrača. Foto: Jure Eržen/delo
Življenje se vrača. Foto: Jure Eržen/delo


Znanstveniki so doslej opredelili štiri genske skupine novega koronavirusa, v Sloveniji so bili potrjeni vzorci iz treh skupin. A je po mnenju virologinje Katarine Prosenc Trilar prezgodaj trditi, da različni genotipi virusa povzročajo različni potek covida-19. Kot pravi, jo obnašanje tega virusa nekoliko spominja na povzročitelje otroških bolezni.

Po odpravi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa bi se v Sloveniji lahko nekatere mobilnostne navade spremenile, je pokazala raziskava Avto-moto zveze Slovenije. Štirinajst odstotkov anketirancev napoveduje, da bodo manj uporabljali avtomobil, 18 odstotkov, da bodo pogosteje na kolesu, 20 odstotkov pa, da bodo več hodili.
 
10.45 Nogometaši Bayerna so se odrekli delu plač
 
Herbert Hainer, predsednik nemškega športnega velikana Bayerna iz Münchna, je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Bild pohvalil nogometaše, ker so se v času epidemije novega koronavirusa odrekli delu plače do konca sezone. Pri Bayernu so se sicer dogovorili za 20-odstotno znižanje pogodbenih obveznosti, je v pogovoru za Bild še dejal 65-letni prvi mož bavarskega kluba, ki mu gre v tej sezoni kot po maslu.

Bayern je v nemškem prvenstvu vodilni, pred drugouvrščeno Borussio iz Dortmunda, pred katero ima sedem točk prednosti. V nemškem pokalu se bo 10. junija v polfinalu pomeril z Eintrachtom iz Frankfurta, v osmini finala evropske lige prvakov pa ga čaka še povratna tekma z londonskim Chelseajem. Na prvi domači tekmi je slavil z rezultatom 3:0.

10.30 Kaj so toliko časa delali Trump, Bolsonaro, Johnson in Putin?

Ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) 30. januarja razglasila pandemijo zaradi covida-19, je bilo to obenem opozorilo vsem svetovnim vladam, kako resne bi lahko postale razmere, je za londonski Guardian izjavil David Nabarro, odposlanec WHO.
 
A voditelji držav so se na grožnjo z novim koronavirusom odzvali različno. ZDA, Brazilija in Velika Britanija, pa tudi Rusija, kjer so se voditelji odzvali z odporom oziroma z zamudo, beležijo rekordno število okužb in smrti zaradi covida-19, medtem ko sta predsednici vlad Nove Zelandije in Nemčije svoje državljane skozi krizo vodili precej bolj varno.

Londonski premier Boris Johnson je denimo šele konec marca objavil popolno zaprtje javnega življenja. Do 29. maja so v »njegovi« 66,6-milijonski državi poročali o 37.837 mrtvih zaradi covida-19. V 83-milijonski Nemčiji, kjer so že aprila objavili, da imajo nadzor nad epidemijo, je covid doslej zahteval 8570 življenj. Tudi v petmilijonski Novi Zelandiji so potrdili le 1154 primerov okužbe, umrlo je 22 ljudi in že 27. aprila so razglasili tudi zmago nad covidom.

V ZDA je okuženih 1,7 milijona ljudi, umrlo jih je že prek sto tisoč, v Braziliji je pol milijona okuženih in 27.000 umrlih, v Putinovi Rusiji je okuženih skoraj 390.000 oseb, umrlo jih je 4374.

V večjem delu sveta so se reševalci odzivali na urgentne klice ljudi zaradi covida; upati je, da jih bo poslej vse manj. Foto Joseph Eid Afp
V večjem delu sveta so se reševalci odzivali na urgentne klice ljudi zaradi covida; upati je, da jih bo poslej vse manj. Foto Joseph Eid Afp

 
9.45 V ZDA covid-19 zahteval 1225 novih smrti
 
Samo v zadnjem dnevu so v ZDA zabeležili 1225 smrti zaradi novega koronavirusa, sporoča univerza Johnsa Hopkinsa. Skupaj se je število mrtvih zaradi koronavirusa povzpelo na 102.798. Skupno so zabeležili tudi več kot 1,74 milijona okužb s koronavirusom. Najhuje sta prizadeta država in mesto New York, kjer je v četrtek umrlo »samo« 67 oseb – najmanj od izbruha epidemije. Kljub temu prvo fazo ponovnega odpiranja trgovin v New Yorku napovedujejo 8. junija. V službe se bo predvidoma vrnilo 400.000 ljudi. Guverner ameriške zvezne države New York Andrew Cuomo je prvo fazo odpiranja doslej odobril v vseh desetih regijah države, v petih pa bodo lahko odprli tudi frizerske salone in brivnice.

8.30 Bomo po epidemiji Slovenci več gibali?

Raziskava Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) Koronamobilnost, opravljena med 30. aprilom in 17. majem, kaže, da se utegnejo po odpravi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa nekatere mobilnostne navade v Sloveniji spremeniti: 14 odstotkov vprašanih napoveduje, da bodo manj uporabljali avtomobil, 18 odstotkov, da bodo pogosteje na kolesu, 20 odstotkov pa, da bodo več hodili. Od doma, so še povedali vprašani, jih v času epidemije ni hodilo 43 odstotkov, dobra tretjina je dom zapuščala pet dni v tednu, 40 odstotkov jih je z doma zaradi sprehoda ali rekreacije odšlo vse dni v tednu. Kar 27 odstotkov vprašanih omejena mobilnost zaradi epidemije ni motila, 14 odstotkov pa jih je celo menilo, da njihova mobilnost ni bila omejena.

8.00 Podgane v obdobju koronavirusa bolj agresivne pri iskanju hrane

Ker so podgane v ZDA v obdobju pandemije koronavirusa v smeteh našle manj hrane kot običajno, so se neobičajno in bolj agresivno podale v iskanje užitnih ostankov, ameriški javnosti sporoča urad za zdravje. Opozarja na spremenjeno vedenje glodavcev zaradi zaprtja restavracij in lokalov ter poziva k preventivnim ukrepom. Podgane sicer niso postale bolj agresivne do ljudi, ampak med seboj, še dodajajo. Ne glede na to, morajo ljudje previdno ravnati z ostanki živil in skrbno zapirati zbiralnike za smeti ter sproti pospravljati ostanke hrane, namenjene domačim živalim in pticam.

Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite Slovenije: Nocoj bo deaktiviral držvni načrt zaščite in reševanja. Foto: Igor Zaplatil/ Delo
Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite Slovenije: Nocoj bo deaktiviral držvni načrt zaščite in reševanja. Foto: Igor Zaplatil/ Delo


8.00 Državni načrt zaščite in reševanja bodo deaktivirali

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan bo ob 19. uri deaktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh. S tem bo civilna zaščita prenehala z vsemi dejavnostmi v zvezi z epidemijo novega koronavirusa. Šestan se je zahvalil tudi vsem pripadnikom civilne zaščite, ki so v dva meseca in pol pomagali pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa. »Prav vsem fantom in dekletom sem hvaležen za vse, kar so naredili. V več kot 75 dneh ni bilo nobenega večjega problema, ki ga ne bi znali rešiti. Upam, da je naše delo s tem zaključeno in da tovrstne pomoči ne bo treba več izvajati, a pripravljeni smo, če bo treba. Tukaj smo zato, da pomagamo,« je še dejal.

Natančne analize opravljenih ur dela v civilni zaščiti še ni. Znana bo v naslednjih tednih, ko bodo podatke zbrali regijski štabi. Vsak dan je bilo aktiviranih v povprečju okrog tri tisoč pripadnikov. »Če to pomnožimo z dvema mesecema in pol krize, lahko povem, da smo opravili več kot 200.000 delovnih dni. Nekateri so delali tudi več kot dvanajst ur na dan,« je še povedal Šestan.

Tretji zakonski paket za zajezitev epidemije covida, ki bo predvidoma začel veljati v ponedeljek, za pripadnike civilne zaščite in vse ostale, ki so bili vpoklicani k opravljanju nalog za zajezitev epidemije, predvideva izplačilo dodatka v višini 30 evrov dnevno.
Dodatek bodo pripadnikom civilne zaščite pri plači izplačali delodajalci, sredstva pa bosta zagotovila ministrstvo za obrambo oziroma republiška uprava za zaščito in reševanje. Skupni strošek jocenjujejo na 2,7 milijona evrov mesečno.

Državni načrt, ki vsebuje natančne protokole ukrepanja v primeru epidemije nalezljive bolezni, je bil aktiviran 13. marca.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine