Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Japonci preiskujejo dve smrti po cepljenju z domnevno kontaminiranim cepivom

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Jponci so odpoklicali 1,63 milijona odmerkov cepiva Moderna, ki naj bi bili poslani v več kot 800 cepilnih centrov po državi. FOTO: Mohamad Torokman/Reuters
Jponci so odpoklicali 1,63 milijona odmerkov cepiva Moderna, ki naj bi bili poslani v več kot 800 cepilnih centrov po državi. FOTO: Mohamad Torokman/Reuters
M. K., STA
28. 8. 2021 | 07:15
28. 8. 2021 | 17:59
6:34
17.44 Japonska preiskuje dve smrti po cepljenju z domnevno kontaminiranim cepivom Moderne

Japonske oblasti preiskujejo smrt dveh moških po cepljenju s cepivom proizvajalca Moderna proti covidu-19. Moška sta bila cepljena s serijo cepiva, ki so jo na Japonskem v četrtek odpoklicali zaradi suma kontaminacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odpoklicali so 1,63 milijona odmerkov cepiva Moderna, ki naj bi bili poslani v več kot 800 cepilnih centrov po državi.

Podjetji Moderna in Takeda sta medtem že sporočili, da z japonskimi oblastmi sodelujeta pri preiskavi obeh smrti. Podjetji sta prav tako poudarili, da izgubo življenja jemljeta zelo resno, a sta opozorili, da trenutno ni dokazov, da je za smrti krivo cepljenje, zato je ključno, da oblasti izvedejo uradno preiskavo in pridobijo več informacij. Moška, stara 30 in 38 let, sta sicer umrla nekaj dni po prejemu drugega odmerka iz ene od serij cepiva proizvajalca Moderna, ki so jih oblasti zaradi suma kontaminacije odpoklicale.

13.05 V Nemčiji proti covidu precepljenih več kot 60 odstotkov prebivalcev

Več kot 60 odstotkov prebivalcev Nemčije je v celoti cepljenih proti novemu koronavirusu, je danes sporočilo nemško ministrstvo za zdravje. Približno 50 milijonov ljudi je prejelo drugi odmerek cepiva, 54 milijonov Nemcev oziroma skoraj 65 odstotkov prebivalstva pa je bilo cepljenih s prvim odmerkom.

Po podatkih ministrstva je bilo samo v petek v Nemčiji cepljenih 213.092 ljudi. Stopnja precepljenosti je najvišja v nemški zvezni deželi Bremen, kjer je en odmerek cepiva prejelo že skoraj 75 odstotkov prebivalcev, okoli 70 odstotkov pa jih je v celoti cepljenih.

10.10 Število okuženih še kar narašča

Po podatkih Sledilnika covid-19 je bilo včeraj v državi ob 3.103 PCR-testih potrjenih 538 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 17,3-odstoten. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 414, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 229. V primerjavi s četrtkom se je 14-dnevna pojavnost v Sloveniji povečala za 13, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa za 21.

V bolnišnicah se zdravi 121 bolnikov, od tega 22 na intenzivni negi. Dva bolnika s covidom-19 sta umrla, je na Twitterju objavila vlada. Najmlajši hospitaliziran bolnik je star 21 let, najmlajši v intenzivni negi pa 39.




9.45 V Indiji v enem dnevu proti covidu cepili 10 milijonov ljudi

V Indiji, kjer se soočajo z novim valom epidemije, so v enem dnevu cepili rekordnih deset milijonov ljudi. Premier Narendra Modi je mejnik pozdravil kot pomemben podvig za državo z 1,3 milijarde prebivalci.

»Čestitam tistim, ki se cepijo, in tistim, ki omogočajo, da je cepilna kampanja uspešna,« je sporočil na Twitterju. Kljub načrtom indijske vlade, da bodo do konca leta cepili približno 1,1 milijarde odraslih, je sicer doslej v Indiji precepljenih le približno 15 odstotkov prebivalcev.

V Indiji je doselj precepljenih le približno 15 odstotkov prebivalcev. FOTO: Francis Mascarenhas/Reuters
V Indiji je doselj precepljenih le približno 15 odstotkov prebivalcev. FOTO: Francis Mascarenhas/Reuters


V Indiji, kjer so enega od vrhuncev epidemije zabeležili aprila in maja, se število okužb v zadnjem času znova povečuje. V soboto so potrdili več kot 46.000 novih okužb, kar je največ v zadnjih dveh mesecih. Indija je za ZDA druga najbolj prizadeta država v pandemiji covida. V državi so doslej potrdili 437.370 smrti zaradi covida in več kot 32 milijonov okužb. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da je dejansko število okužb in smrti zaradi covida bistveno večje.

7.15 V veljavo so stopile novosti pri ukrepih za omejevanje širjenja covida-19

Danes so stopile v veljavo nekatere novosti pri ukrepih za omejevanje širjenja covida-19. Med drugim se pogoj PCT širi na udeležence športne rekreacije v zaprtih prostorih, ki so starejši od 15 let, in študente na fakultetah. Za slednje bo dovolj tedensko testiranje, ki bo brezplačno, enako kot tudi za osebne asistente in gasilce.

PCT se širi na udeležence športne rekreacije v zaprtih prostorih, ki so starejši od 15 let, in študente na fakultetah.FOTO: Blaž Samec/Delo
PCT se širi na udeležence športne rekreacije v zaprtih prostorih, ki so starejši od 15 let, in študente na fakultetah.FOTO: Blaž Samec/Delo


V skladu s spremembo o presejalnih programih za odkrivanje okužb z novim koronavirusom bodo tedensko hitro testiranje, ki ga bo kril proračun, uvedli tudi za osebe, ki delajo v projektih socialne aktivacije in v projektih večnamenskih romskih centrov, ter osebne asistente. Prav tako je uredba v enak režim vključila poklicne in prostovoljne gasilce ter civilno zaščito, oziroma »osebe, ki izvajajo naloge zaščite in reševanja ob prometnih, industrijskih in drugih nesrečah, pri katerih so prisotne nevarne snovi, naloge tehničnega reševanja ob nesrečah v prometu in ob nesrečah na tekočih ter stoječih vodah ter druge naloge zaščite in reševanja širšega pomena«.

Veljati je začel tudi odlok o omejitvah v športu, ki določa, da morajo pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) izpolnjevati tudi udeleženci športno-rekreativne dejavnosti, starejši od 15 let, če vadba poteka v zaprtih prostorih. Nadzor nad izpolnjevanjem pogojev mora ob vstopu v objekt ali prostor zagotoviti upravljavec prostora.

Za športnike, starejše od 15 let, je sicer pogoj PCT obvezen le, če imajo treninge v šolskem objektu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine