Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Obveznost ostaja v zraku

Mobilno aplikacijo si je naložilo okoli 5000 prebivalcev, še vedno možna tudi uvedba obvezne aplikacije.
Pri ministrstvu za javno upravo deluje enotni klicni center za dodatno tehnično pomoč v zvezi z aplikacijo, in sicer za klice iz Slovenije na telefonski številki 080 17 87, iz tujine pa 01 478 75 57. Odgovarjajo tudi po elektronski pošti ekc@gov.si. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Pri ministrstvu za javno upravo deluje enotni klicni center za dodatno tehnično pomoč v zvezi z aplikacijo, in sicer za klice iz Slovenije na telefonski številki 080 17 87, iz tujine pa 01 478 75 57. Odgovarjajo tudi po elektronski pošti ekc@gov.si. FOTO: Voranc Vogel/Delo
18. 8. 2020 | 21:00
18. 8. 2020 | 21:00
5:49
Ljubljana – Tudi slovenska vlada po celi vrsti tujih zgledov uvaja mobilno aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi v želji po tehnološki podpori pri omejevanju širjenja virusa, čeprav jasnega odgovora o njeni učinkovitosti še ni. »Če je to le eden od kamenčkov v mozaiku, vsakdo, ki ga odkrijemo na tak način oziroma se prej zave, da je lahko okužen, že pomeni učinkovitost mobilne aplikacije,« je sicer optimističen minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Aplikacija je za zdaj na voljo samo za uporabnike androidnih telefonov, za tiste, ki imajo napravo z operacijskim sistemom ios, pa bo v Applovi spletni trgovini predvidoma na voljo do konca avgusta. Minister Koritnik upa, da si bo aplikacijo namestilo čim več ljudi. Na vprašanje o učinkovitosti – znano je, da je za učinkovitost potrebno večje število uporabnikov – pa je odgovoril, da se je najprej govorilo o nujni uporabi pri vsaj 60 odstotkih populacije, a da so zadnje raziskave pokazale učinkovitost že pri desetih ali dvajsetih odstotkih. Pri nas bi to pomenilo 200 oziroma 400 tisoč uporabnikov. Prvi dan si je aplikacijo naložilo okoli 5000 ljudi.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Uporaba mobilne aplikacije je sicer smiselna, ko smo še zdravi. Ko se okužimo s koronavirusom, o tem lahko nato prostovoljno obvestimo uporabnike aplikacije, s katerimi smo se srečali, z naključno oddajno kodo, ki ne razkriva identitete. Da bi se izognili zlorabam, je obveščanje po potrjeni okužbi mogoče aktivirati samo ob vpisu kode, ki jo okuženi dobi od epidemiologa in velja le eno uro.

Kljub obveznosti, ki jo narekuje že sprejeta zakonodajna podlaga, je uporaba mobilne aplikacije za zdaj prostovoljna. A minister za javno upravo pravi, da njenega umika – v opoziciji še vedno napovedujejo zahtevo za oceno ustavnosti – ne bo, saj da razlogi za umestitev obvezne uporabe v zakonsko podlago niso prenehali. »Bojim se, da bomo potrebovali tudi takšno aplikacijo,« je dejal minister in navedel, da se pripravljajo, če bi jo bilo treba uvesti. Razvoj mobilne aplikacije, ki bi bila obvezna za okužene in tiste, ki jim je bila odrejena karantena, bo sicer precej bolj zahteven, saj Google in Apple uporabo svojega protokola pogojujeta s prostovoljnostjo. V pomoč pri morebitnem razvoju takšne mobilne aplikacije so na ministrstvu za javno upravo tako že pred časom zaprosili za kodo francoske, poljske in slovaške aplikacije.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Po opozorilih informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, da je zakonska podlaga za to neustrezna in da bi moralo biti v njej obvezno navedeno, katere naše osebne podatke imajo organi in kaj lahko z njimi počnejo, je minister Koritnik danes napovedal, da razmišljajo tudi o prilagoditvi zakonskih določb, ki bodo podlaga za obdelavo podatkov pri tokratni aplikaciji. »Če namreč to ni jasno in natančno določeno, in pri nas ni, ne vemo, kaj se bo z našimi podatki dogajalo, in obstaja nevarnost neomejenega posredovanja komurkoli, pa čeprav je uporabljena nemška aplikacija. Upam, da bosta vlada in zakonodajalec to popravila z ustrezno zakonodajo, da bo javnost aplikaciji lahko zaupala in da jo bo mogoče naložiti brez skrbi glede zasebnosti,« je jasna Prelesnikova.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine